
FAQs:  Election Day Duties – Special Topics 
 

Q. If a voter has neither a driver’s license nor social security number can they still vote? 

A. Yes, the voter will indicate that they have neither by filling in the circle next to “I have 

neither a WI Driver License/ID nor a Social Security Number” in section 2 of the voter 

registration application (EL-131).   

 

Q. I had a voter who wanted to use an envelope that was addressed to them.  They argued 

with me that since USPS delivered the letter to them, the envelope can be used as POR.  My 

response was that it was not a document written by the USPS and could not be used.  Was I 

correct? 

A.  You were correct.  An envelope is not an acceptable form of POR.  It's the document inside 

of the envelope that may be used as POR if it is an acceptable form and lists the voter’s name 

and address.   

 

Q. If marked ballot candidates cannot be considered because there is a write-in, does the 

total tape have to be adjusted? 

A. Yes, if the voting equipment has given a vote to someone who should not have received a 

vote. 

 

Q. This webinar refers to election inspectors to remake ballots, curbside voting. Don’t 

Chief Inspectors have to remake ballots, and curbside voting? 

A. Two election inspectors must participate, but it doesn’t necessarily need to include the chief 

inspector unless there are party appointed inspectors and a balance needs to be maintained for 

these tasks. 

 

Q. Isn't the utility bill period 10 days now also? 

A. No, it’s still needs to be dated no less than 90 days preceding registration. Due to the One 

Wisconsin Now court decision last year, residency may be established if the voter has resided at 

his or her Wisconsin address at least 10 days prior to registration.   

 

Q. Regarding the two situations under the nonregistered write in bullet, is this something 

the Clerk's office will inform the Chiefs of before the election? 

A.  This is information election inspectors should be trained to do.   

 

Q. Are the last 4 SSN required.  Some electors refuse to give this information 

A. If they were not issued a WI DL or state-ID card, or the documents are expired or cancelled, 

they must list the last four digits of the SSN of they have one.  If they have one of these 

documents, they don’t also have to list the last 4 digits of their SSN.  

 

Q. Can we have a list of documents with expiration dates needed and not needed, etc?  It 

would be a handy tool. 

A. Please see the POR vs. POI standards document from last week's webinar.   

 

Q. What do you consider a privacy sleeve? Folder, envelope? 

A.  Yes, either can be used. 



Q. Would the curbside voter take the place in line as if they were inside to be processed or 

do they jump to the front of the line? 

A.  They take a place in the line, just like any other voter. 

 

Q. Is April 4, 2014 a hard date until the law is challenged and changes?  (I mean that date 

isn't going to change to 2016 come 2018 or 2020 without a law change) 

A. April 4, 2014 is the date that required all voters to provide proof of residence.  Previous to 

that date, voters who registered during open registration did not have to provide POR.   

 

Q. If someone doesn't show proof of residence I thought we were not supposed to enter into 

the WisVote.  It sounds from this webinar we are supposed to? 

A. You need to contact the voter and receive POR before entering the information in WisVote.   

 

Q. Yes, but you said to enter into WisVote and will be on poll list and if come in will need to 

give provisional if don’t have proof of residency. I never enter it into WisVote. 

A. That is only for voters who registered by mail prior to April 4, 2014.  They are marked “POR 

Required” on poll list and are in WisVote.  Now it’s not entered into WisVote until the 

application is complete and includes POR.   

 

Q. We had a voter that showed proof and stated his name out loud.  He refused to state his 

address out loud. We told him that this was the law. Would he be given the option of a 

provisional ballot? He did state his address out loud, but was going to write a letter. 

A. No, a provisional ballot is not issued in that situation.  Please have the election inspector 

announce his address.   

 

Q. Will the Election Commission handle the 4-year purge in 2017, for voters who haven't 

voted for the last four years?   

A. Yes, 4-year maintenance will commence in June 2017. 

 

Q. Just a comment about the torn ballot -on page 59 of the Election Day manual it says 

under spoiled ballots to tear the ballot to make it unusable.   I was directed to do this by 

one of your staff people before 11/4/16 when an absentee voter wanted to change their vote.   

I simply tore the corner of the used ballot.    

A. Yes, put a small tear in a spoiled ballots, not a remade ballot. 

 

Q. Why do they need to sign in in front of the EO when they can send it in to register via 

mail? 

A. When they register to vote in person, they are required to sign the form in front of an election 

official, not when they register by mail. 

 

Q. You can register a car in Wisconsin, but not live. Why is a vehicle registration 

acceptable? 

A. It’s a document issued by a unit of government. 

 

 



Q. If there are no persons listed and you have a registered write in for that seat on a ballot 

do you still count the write ins that are not registered? 

A. If you do not have a ballot candidate, all write-ins are counted. 

 

Q. Alliant Energy in our area has started using all zero's as their last 4 digits on their bill.  

Is it ok to use the 4 numbers PRIOR to the zeros?  Otherwise you really can't track a 

person to their bill. 

A. Yes, you can disregard the zeros and use the numbers preceding them.   

 

Q. Could I get the form number for a candidate to be a registered write in? 

A. ETHCF-1 

 

Q. Aren't remade ballots and spoiled ballots two different things?  Why would you tear a 

remade ballot? 

A. Yes, they are two different things and you only put a small tear in a spoiled ballot, not a 

remade ballot. 

 

Q. Can a voter vote curbside via in person absentee? How is that done in a small 

community with only one person in the office? 

A.  Yes, they can.  During in-person absentee, you can use one person to perform curbside 

voting.   

 

Q. We have always asked for the last 4 of SSN to help us connect female voters with their 

other names used to help keep our records correct. Is this a wrong way to approach female 

voters? 

A. If they have a WI DL or state-issued ID card, they should not be asked for additional 

documentation. 

 

Q. After the time frame for provisional voters is over then does the ballot go to the county 

clerk's office to be placed with all the other ballots? 

A.  It can go to the county or kept with the municipal clerk’s election materials.   

 

Q. What if they don't show their WI DL because they don't have one at all? 

A. If a voter does not have a WI Driver License or state-issued ID card, the voter must list the 

last four digits of their SSN.   

 

Q. If there are no provisional ballots at an election, am I still required to record that info in 

WisVote? 

A. The provisional checkpoint will be marked afterward with a zero. 

 

Q. Do we have to count Mickey Mouse, Donald Duck, etc.?  Do we have to assume someone 

has the first name of Donald and the last name of Duck??!! 

A. If it's a name you must count it. 

 

Q. What are the requirements for a Qualified Homeless Voter? 



A.  Please review our guidance, keeping in mind that currently residency is established at 10 

days:  

http://elections.wi.gov/sites/default/files/publication/65/enabling_qualified_homeless_8_8_11_p

df_50703.pdf. 
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