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El. Bd. Op. 88-1 (Reaffirmed 5/5/08) 
 
Summary: 
 
A recognized political party which does not run a candidate for president or whose candidate 
does not receive one percent of the state presidential vote at the presidential general election 
does not lose its ballot status. Ballot status of recognized political parties is determined by the 
ability of the party candidates to establish a minimum level of support by obtaining at least 
one percent of the vote for any statewide office at a gubernatorial general election. (Issued to 
Dennis Boyer, Esq., March 9, 1988)  
 
This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was reaffirmed on May 5, 2008. 
 
Opinion: 
 
You have requested the Elections Board to issue a formal opinion pursuant to the provisions of 
§5.05(6), Stats., relating to the ballot status of a recognized political party under several 
circumstances concerning the November, 1988 general election. You have asked the following 
questions:  
 

1. Does a recognized political party lose its ballot status if the party does not run a 
candidate for president in the 1988 general election?  

 
2. Does a recognized political party lose its ballot status if the party's presidential candidate 

does not win at least one percent of the vote cast for all candidates for that office?  
 

3. If the candidate of a recognized political party for United States Senator receives at least 
one percent of the vote cast for that office at the November, 1988 general election does 
the party maintain its ballot status?  

 
4. If an independent candidate for United States Senator receives at least one percent of the 

votes cast for that office at the November, 1988 general election, does the organization 
the candidate represents qualify for ballot status?  

 
The Elections Board concludes that a recognized political party does not lose its ballot status if the 
party does not run a candidate for president at the November, 1988 general election, or if its 
presidential candidate does not receive at least one percent of the votes cast for that office at the 
general election. This is because the basis for the party's qualification for ballot status derives from 
the performance of its candidates for statewide office at the gubernatorial election. §5.62(1)(b), 
Stats.  
 
Similarly, if a recognized political party whose candidate for United States Senator at the 
November, 1988 general election does not receive at least one percent of the votes cast for that 
office, the party does not lose its ballot status. However, if an independent candidate for United 
States Senator receives at least one percent of the vote cast for that office at the 1988 general 
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election, the organization that the candidate represents does not qualify for ballot status. 
§5.62(l)(b), Stats. 
 
The current provisions of §5.62(1)(b), Stats., were created by legislation introduced at the request 
of the Elections Board in response to a request made by the Labor-Farm Party in June, 1984. The 
intent of the legislation was to make it clear that a recognized political party does not lose its ballot 
status by failing to field a candidate for president, when that is the only statewide office on the 
ballot.  
 
It appears clear that the intent of the new language was to assure that a recognized political party 
garnering one percent of the vote for any statewide office at a gubernatorial general election main-
tained ballot status for that party until the next gubernatorial election. The statute sets up two 
alternative ways to obtain ballot status. The first method is satisfied if a candidate for any statewide 
office at a gubernatorial general election receives one percent of the vote for that office. The second 
method only applies when a candidate for president receives one percent of the state presidential 
vote. Since 1988 is not a gubernatorial general election, a candidate for United States Senator may 
not qualify the candidate's organization for ballot status.  


