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provide publicity and actual notice to affected officials and other
persons.

BCL:DJH

Elections; Residence; Legislature; A candidate for the
legislature need not be a resident of the district which he seeks to
represent at the time he files his nomination papers. That portion
of 61 GAG 368 (1972) inconsistent herewith is repudiated. GAG
56-76

August 26, 1976.

James R. Klauser, Chairman
Elections Board

The Elections Board has requested my opinion on several related
questions concerning the qualifications of legislative candidates.
You first inquire whether such a candidate must be a resident in
the district he seeks to represent at the time he files his nomination
papers. In my opinion he need not be.

Section 8.15 (4) (b), Stats., applicable to candidates for
nomination on a partisan ticket, provides, in part, that:

"Each candidate shall file with his nomination papers, a
declaration, sworn to before any officer authorized to
administer oaths, that he is a resident of the district or
county, if he is seeking an office elected on a district or
county basis and he will qualify for office if nominated and
elected...." (Emphasis supplied.)

The emphasized language in the quoted statutory provision
requires a candidate to be a resident of the district he seeks to
represent at the time he files his nomination papers. Such a
requirement, if applied to candidates for the state legislature,
would impose qualifications for nomination beyond those set forth
in the Wisconsin Constitution for holding office.

Article IV, sec. 6, Wis. Const., establishes the qualifications for
membership in the legislature as follows:

"No person shall be eligible to the legislature who shall not
have resided one year within the state, and be a qualified
elector in the district which he may be chosen to represent."



160 Opinions of the Attorney General VOL. 65

To be "a qualified elector in the district which he may be chosen to
represent," a candidate must be, among other things, a resident of
the district. The State ex rel. Wannemaker v. Alder (1894), 87
Wis. 554, 558, 58 N.W. 1045; Art. Ill, sec. 1, Wis. Const.; sec.
6.02, Stats. Eligibility to office is generally determined as of the
time the person assumes the duties of office, State ex rel.
Zimmerman v. Dammann (1930), 201 Wis. 84, 92-93, 228 N.W.
593, or, at the earliest, at the time of election. Cross v. Hebl
(1970), 46 Wis. 2d 356, 361, 174 N.W. 2d 737.

In our electoral system the final choice of the electorate is
effectively limited to those candidates selected through the
nominating process. The partisan nominating process has
particularly great impact on the ultimate result of the election.
Newberry v. United States (1921), 256 U.S. 232, 285-286, 41
S.Ct. 469, 65 L.Ed. 913 (Pitney J. concurring). Since the
nomination process is such an integral part of the scheme by which
candidates become office-holders, imposing more stringent
qualifications for nomination than for holding office is tantamount,
in this instance, to imposing qualifications for office additional to
those set by the constitution. Cf., State ex rel. Wettengel v.
Zimmerman (1946), 249 Wis. 237, 247, 24 N.W. 2d 504.

I am mindful that all doubts as to the constitutionality of an
enactment are to be resolved in favor of the act if at all possible.
State ex rel. Hammermill Paper Co. v. La Plante (1973), 58 Wis.
2d 32, 205 N.W. 2d 784, In re Appointment of Revisor of Statutes
(1910), 141 Wis. 592, 124 N.W. 670, and that an act should be
construed in such a way so as to avoid constitutional objections to
its validity, if it will reasonably bear such a construction, David
Jeffrey Co. v. Milwaukee (1954), 267 Wis. 559, 66 N.W. 2d 362.

However, while the residency requirement set forth in sec. 8.15
(4) (b). Stats., clearly appears applicable to all candidates seeking
a position on the September partisan primary ballot, 61 OAG 368
(1972), it is a well-established principle of constitutional law that
qualifications prescribed by Constitution are exclusive and it is
beyond the power of the legislature to prescribe additional
qualifications. State ex rel. La Follette v. Kohler (1930), 200 Wis.
518, 553, 228 N.W. 895. It was on the basis of such a conflict that
this office previously opined, in 61 OAG 155 (1972), that sec. 8.15
(4) (b). Stats., could not be interpreted as applying to candidates
for representatives to Congress, since each house of Congress is the
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judge of the elections, returns and qualifications of its own
members and the state cannot impose district residency
requirements on such candidates where the U.S. Constitution only
requires that a representative be an inhabitant of the state at the
time of election. Art. I, sees. 2 and 5, U.S. Const.

Such a direct and unavoidable conflict also exists between the

provisions of sec. 8.15 (4) (b), Stats., and Art. IV, sec. 6, Wis.
Const., when the provision is applied to candidates seeking state
legislative office. In my opinion, the residency requirement of sec.
8.15 (4) (b). Stats., adds a qualification for holding the office of
state senator or representative to the state assembly in addition to
those fixed by Art. IV, sec. 6, Wis. Const., and therefore the
statute cannot be constitutionally applied to legislative candidates
filing nomination papers for such offices at the September partisan
primary.

The board next asks what constitutes "residency" in the above
context. This question was previously answered in 61 OAG 368
(1972), where the term "residency" is construed to mean domicile,
as opposed to temporary residency. For a more complete
discussion of this issue, see 61 OAG 245 (1972), 248-251.

The board further inquires whether it has jurisdiction to refuse
to certify a legislative candidate for a ballot position where he is
not a resident in the district he seeks to represent at the time he
files his nomination papers. Since I have concluded above that a
candidate is not required to reside in the district at that time, the
board may not refuse certification in the situation posed. However,
if it appeared, for example, that the candidate could not meet the
requirement of Art. IV, sec. 6, Wis. Const., that he reside within
the state for one year to be eligible to the legislature, then the
board may refuse to accept his name for the ballot. See sec. 8.30,
Stats. Where it appears that a decision adverse to the candidate
may be required, action should be taken only after notice to the
candidate affording him an opportunity to appear before the board
and be heard, if he so desires. See Manning v. Young (1933), 210
Wis. 588, 247 N.W. 61.

Finally, the board inquires whether it has an obligation to go
beyond the nomination papers filed to find facts concerning a
legislative candidate's residency within the district, for the purpose
of determining whether he should be certified for a ballot position.
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Since a candidate constitutionally may not be required to be a
resident in the district at the time he files his nomination papers,
the board clearly has no obligation to find facts concerning his
residency within the district at that time.

BCL;DJH:JCM

Open Meetings; Anti-Secrecy; Municipalities; Boards of review
cannot rely on exemptions in Open Meeting Law, sec. 19.85 (1),
to close any meeting in view of explicit requirements in sec. 70.47
(2m), Stats. OAG 57-76

August 26, 1976.

James A. Simmonds, City Attorney
City of Wausau

Pursuant to sec. 19.98, Stats., you request my advice whether a
board of review may meet in closed session in reliance upon the
exemption provided in sec. 19.85 (1) (a). Stats., to deliberate,
discuss or otherwise act with respect to a hearing conducted before
such body.

It is my opinion that it cannot.

Section 19.85 (1) (a). Stats., provides that a governmental
body, may, after proper notice or announcement and majority vote,
convene in closed session for the purpose of;

"(a) Deliberating after any judicial or quasi-judicial trial
or hearing."

Boards of review do conduct hearings under provisions of sec.
70.47 (8) and (10), Stats.

The new Open Meeting Law, sees. 19.81-19.98, Stats., became
effective July 2, 1976. However, an exemption substantially
similar to sec. 19.85 (1) (a). Stats., was contained in former sec.
66.77, Stats.

The legislature is presumed to have had icnowledge of such
exemption when it enacted ch. 151, Laws of 1975, effective
January 17, 1976, which created sec. 70.47 (2m), Stats., to
provide:


