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LOBBYING LAW 

 
 
While serving as a member of Wisconsin’s legislature, a candidate for 
Congress may accept a campaign contribution from a lobbyist or lobbying 
organization for the purpose of promoting the legislator’s candidacy for 
election to Congress only during the year of the Congressional election 
between June 1 and the date of the general election and only if the 
Wisconsin Legislature has concluded its final floorperiod and is not in 
special or extraordinary session.  (September 5, 1997) 
 
 
 
Facts 
 
¶1. This opinion is based upon these understandings: 
 

a.  You write on behalf of a member of the  Legislature. 

b.  The legislator is considering becoming a candidate for 
Congress. 

 
 
Questions 
 
¶2. The Ethics Board understands your questions to be: 
 

 1.  What restrictions, if any, does the lobbying law impose on a 
member of the Legislature accepting campaign contributions from 
lobbying principals and lobbyists for the legislator’s election to 
Congress? 

 
 2.  Do state laws prohibit transferring funds from a candidate’s 

campaign committee for state office to the candidate’s campaign 
committee for federal office? 

 
 3. May a campaign committee for a candidate for state office 

make a contribution to a candidate for federal office? 
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Discussion 
 
¶3. We will address your first question.  Your other questions do not raise 
issues covered by laws administered by the Ethics Board.  We refer you to 
the State of Wisconsin Elections Board and the Federal Election Commission 
for answers to those questions. 
 
¶4. With certain qualifications, Wisconsin's lobbying law permits a lobbyist 
or an organization that employs a lobbyist to make a campaign contribution 
to a partisan elective state official "for the purpose of promoting the official's 
election to any national, state or local office" only in the year of a candidate's 
election between June 1 and the day of the general election.1  See 1992 Wis 
Eth Bd 25.  The restraints on a lobbyist’s furnishing a campaign contri-
bution to a Wisconsin legislator or his or her personal campaign committee 
also restrains the legislator’s and campaign committee’s acceptance of the 
lobbyist’s contribution. 
 
¶5. There is nothing in the statute’s language or history that suggests, even 
remotely, that it applies to some legislators but not to those running for fed-
eral office or those with a federal campaign committee.2  In considering the 

                                            
1 Section 13.625(1)(c) and (2), Wisconsin Statutes, provides, in pertinent part: 
 
 13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 

 (c) Except as permitted in this subsection, make a campaign contribution, as 
defined in s. 11.01 (6), to a partisan elective state official for the purpose of pro-
moting the official's election to any national, state or local office . . . or the offi-
cial's or candidate's personal campaign committee.  A campaign contribution to a 
partisan elective state official or candidate for partisan elective state office or his 
or her personal campaign committee may be made in the year of a candidate's 
election between June 1 and the day of the general election, except that: 
 1. A campaign contribution to a candidate for legislative office may be made 
during that period only if the legislature concluded its final floorperiod, and is 
not in special or extraordinary session.   
 2. A campaign contribution by a lobbyist to the lobbyist's campaign for parti-
san elective state office may be made at any time. 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and 
(c).  This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, 
food, meals, beverages or any other thing of pecuniary value which is also made 
available to the general public.  
 

(Emphasis added). 
 
2 A “personal campaign committee,” is defined in the statute to refer to a campaign commit-
tee established for the purpose of influencing any election in Wisconsin other than an elec-
tion for national office.  Section 13.62(11t), Wisconsin Statutes, provides: 
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matter in 1990, the Wisconsin Legislature amended the lobbying law, in 
1989 Wisconsin Act 338, to apply the lobbying law's restrictions explicitly to 
campaign contributions to partisan elected officials running for non-state 
offices.  The Legislative Reference Bureau's analysis of 1989 Assembly Bill 
611, which was enacted as 1989 Wisconsin Act 338, states that the bill: 
 

Extends the prohibition [on furnishing campaign contributions to any 
candidate for elective state office except during the period from June 1 
to the day of the general election] to apply to partisan elective state offi-
cials for the purpose of promoting the officials' election to national, state 
or local office. 
 

The legislature apparently determined that the need to protect against 
actual and apparent undue influence that can arise from lobbyists’ and their 
employers’ furnishing campaign contributions to legislators at the same time 
they are trying to influence those legislators on matters before the 
legislature is paramount.  Once the campaign period begins on June 1, lob-
bying principals may contribute to the candidates of their choice for national 
office to the full extent permitted under campaign finance laws.  Thus, as we 
have said on two prior occasions, the lobbying law’s restriction clearly 
applies to a state legislator running for Congress.  1993 Wis Eth Bd 9; 1992 
Wis Eth Bd 25. 
 

                                                                                                                                 
13.62 (11t)  “Personal campaign committee” has the meaning given in s. 11.01(15). 
 

Section 11.01(15), Wisconsin Statutes, provides: 
 

11.01 (15)  “Personal campaign committee” means a committee which is formed or 
operating for the purpose of influencing the election or reelection of a candidate, 
which acts with the cooperation of or upon consultation with the candidate or the 
candidate’s agent or which is operating in concert with or pursuant to the authoriza-
tion, request or suggestion of the candidate or the candidate’s agent. 

 
Section 11.01(1), Wisconsin Statutes, provides: 
 

11.01 (1)  “Candidate” means every person for whom it is contemplated or desired 
that votes be cast at any election held within this state, other than an election for 
national office . . . . 

 
The definition of campaign committee to apparently exclude a committee established for a 
campaign for federal office does not appear to have significance for the reasons we discuss in 
the text, infra.  Moreover, as we understand it, a personal campaign committee is, in 
essence, a candidate’s agent for receiving and disbursing campaign contributions.  To the 
extent this is so, a contribution made to a campaign committee is also a contribution to the 
candidate.  
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¶6. We note, as we have in the past, that an ambiguity arises as a result of 
the statute’s referral to definitions of "candidate" and "campaign 
contribution" found in Chapter 11, Wisconsin Statutes.  1992 Wis Eth Bd 25.  
Section 13.62(5g), Wisconsin Statutes, provides that “candidate” “has the 
meaning given under s. 11.01(1).”  Moreover, §13.625(1)(c) refers to cam-
paign contributions “as defined in s. 11.01(6).”  Section 11.01(1) provides: 
 

“Candidate” means every person for whom it is contemplated or 
desired that votes be cast and any election held within this 
state, other than an election for national office, whether or not 
the person is elected or nominated, and who either tacitly or 
expressly consents to be so considered. 
 

(Emphasis added).   
 
A "contribution" is defined in §11.01(6) as anything of value “made for politi-
cal purposes.”  Section 11.01(16), provides: 
 

An act is for “political purposes” when it is done for the purpose 
of influencing the election or nomination for election of any 
individual to state or local office, for the purpose of influencing 
the recall from or retention in office of an individual holding a 
state or local office, or for the purpose of influencing the out-
come of any referendum.   
 

(Emphasis added).   
 
¶7. It has been suggested that §13.625’s references to Chapter 11 could be 
read to restrict a lobbyist’s ability to make a campaign contribution only to 
candidates for state or local office (since only such contributions are 
"contributions" within the definition) and to make such contributions only in 
the year in which an individual is a candidate for state or local office (since 
only such individuals are "candidates" within the definition).  That sug-
gested reading of the statute would result in nonsensical text and surplus-
age of language -- results to be avoided in statutory interpretation.3  
 
¶8. Read literally, §13.625(1)(b) would permit a lobbyist to make a 
campaign contribution [that is, a contribution to promote a candidacy for 
state or local office] to a candidate for "national office."  Read literally, 
                                            
3 See, e.g., State v. Pham, 137 Wis. 2d 31 (1987) (statutes should be interpreted to avoid 
absurd or unreasonable results); Green Bay Broadcasting v. Green Bay Authority, 116 Wis. 
2d 1 (1983) (in construing a statute, every word, clause and sentence should be given a con-
struction that will not render it surplusage).  
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§13.625(1)(c) would provide that a lobbyist may make a campaign 
contribution [that is, a contribution to promote a candidacy for state or local 
office] for the purpose of promoting an official’s election to "national office."  
This reading is oxymoronic and would make all references to national office 
mere surplusage.  We do not believe that reading comports with legislative 
intent.  Clearly, the statute’s references to the definitions in Chapter 11 
were intended to be references to the general language describing the indicia 
of candidacy and the characteristics of contributions.  The clear legislative 
intent is to permit a lobbyist to make campaign contributions to a partisan 
elective state official to promote the official's candidacy for a federal office 
only between June 1 and the day of the general election during the year in 
which the official stands for election to the federal office.  1992 Wis Eth Bd 
25. 
 
¶9. We also note that the Federal Election Commission has opined that the 
federal campaign finance law preempts the lobbying law’s restrictions on 
campaign contributions from lobbyists and principals to candidates for 
federal office.  (FEC Advisory Opinion 1993-25).  That law provides: 
 

The provisions of this Act, and of rules prescribed under this Act 
supersede and preempt any provision of State law with respect to elec-
tion to Federal office. 

 
2 United State Code §453.  However, a conference committee report states: 
 

It is the intent of the conferees that any State law regulating the 
political activities of State and local officers and employees is not pre-
empted or superseded by the amendments to title 5, United States 
Code, made by this legislation. 
 

S. Conf. Rep. No. 93-1237, 93d Cong., 2d Sess.  See also 120 Cong. Rec. 
34386 (Oct. 8, 1974). 
 
As a result of this legislative history, the courts have said that the preemp-
tion language must be narrowly construed.  E.g., Weber v. Heaney, 995 F.2d 
872 (8th Cir. 1993); Stern v. General Electric Co., 924 F.2d 472 (2d Cir. 1991).   
 
¶10. In three cases, the courts have held that federal law does not preempt 
state restrictions on campaign contributions to candidates for federal office.  
Stern v. General Electric Co., supra (no preemption of New York law 
restricting corporations from making campaign contributions); Reeder v. 
Kansas City Board of Police Commissioners, 733 F.2d 543 (8th Cir. 1984) (no 
preemption of Missouri law prohibiting police department employees to 
make political contributions); Pollard v. Board of Police Commissioners, 665 
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S.W.2d 333 (Mo. 1984 (en banc), cert. den., 473 U.S. 907 (1985) (no 
preemption of Missouri law prohibiting police department employees to 
make political contributions).4   
 
¶11. In two cases, the courts have held that federal law does preempt state 
restrictions.  Teper v. Miller, 82 F.3d 989 (11th Cir. 1996) ( federal law pre-
empts Georgia law prohibiting state legislators from accepting any cam-
paign contributions during legislative session);5 Weber v. Heaney, supra 
(federal law preempts Minnesota law permitting federal candidates to accept 
voluntary spending limits and accept state funding). 
 
¶12. Because the courts have not been uniform in their decisions, unless or 
until a court rules that the federal campaign finance law preempts 
Wisconsin’s lobbying law, we cannot concur with the Federal Election 
Commission’s opinion. 
 
¶13. Finally, we note that §13.625(1)(c)1., Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625(1)(c) 1.  A campaign contribution to a candidate for legislative 
office may be made during that period [in the year of a candidate’s 
election between June 1 and the day of the general election] only if the 
legislature concluded its final floorperiod, and is not in special or 
extraordinary session. 

 
The statute does not define “legislative office.”  However, elsewhere the 
statute uses the word “legislative” to refer to the Wisconsin legislature.6 
                                            
4 In addition, Wisconsin’s Attorney General, in a letter dated January 26, 1994, sent to the 
Federal Election Commission while the Commission still had its opinion under considera-
tion, has said that federal law does not conflict with or preempt Wisconsin’s lobbying law, 
citing Kansas City Bd. of Police Com’rs, supra, and Pollard v. Board of Police Com’rs, supra. 
 
5 In Teper, one judge of the three judge panel dissented, stating that the state’s regulation 
was not of candidates for federal office but of legislators as legislators. 
 
6 See s.13.62(8) and (8m), Wisconsin Statutes.  Section 13.62(8) provides:   
 

13.62 (8) "Legislative action" means the development, drafting, introduction, 
consideration, modification, adoption, rejection, review, enactment or defeat of any 
bill, resolution, amendment, report, nomination, administrative rule or other matter 
by the legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select 
committee thereof, or by a legislator or employe of the legislature acting in an official 
capacity.  "Legislative action" also means the action of the governor in approving or 
vetoing any bill or portion thereof, and the action of the governor or any agency in the 
development of a proposal for introduction in the legislature. 

 
Section 13.62(8m) provides: 
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Thus, the most reasonable interpretation of §13.625(1)(c)1. is that the 
restriction pertains only to candidates for the Wisconsin legislature, not 
candidates for the United States Senate or House of Representatives.  None-
theless, we recommend, as a matter of good public policy, that a legislator 
running for federal office not accept campaign contributions except in accor-
dance with the restriction contained in this part of the statute. 
 
Advice 
 
The Ethics Board advises: 
 
¶14. That while serving as a member of Wisconsin’s legislature,  a candidate 
for Congress may accept a campaign contribution from a lobbyist or lobbying 
organization for the purpose of promoting  the legislator’s candidacy for 
election to Congress only during the year of the Congressional election 
between June 1 and the date of the general election and only if the 
Wisconsin Legislature has concluded its final floorperiod and is not in 
special or extraordinary session. 

 
 

WR980 
 

                                                                                                                                 
 

13.62 (8m) "Legislative employe" means a member or officer of the legislature, an 
individual employed under s. 13.20 or an employe of a legislative service agency, as 
defined in s. 16.70(6). 
 


