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LOBBYING LAW 

 
 
The Ethics Board advises that, consistent with the lobbying law: 
 
(1) a legislator may direct a letter to a lobbyist asking the lobbyist to ask 
others to endorse the legislator’s candidacy or to provide volunteer personal 
services to the legislator’s campaign such as erecting yard signs, delivering 
campaign literature, and stuffing envelopes (but not business or professional 
services); and 
 
(2) a legislator not direct a letter to a lobbyist asking the lobbyist to ask oth-
ers to make a campaign contribution to the legislator’s campaign, except 
between June 1 and the day of the general election in the year of the election 
and then, if the legislator is running for reelection to the legislature, only if 
the legislature has concluded its final floorperiod and is not in special or 
extraordinary session.  (September 5, 1997) 
 
 
 
Facts 
 
¶1. This opinion is based upon these understandings: 
 

a.  You are a member of the Legislature. 

b.  You are planning an event for the solicitation of money for 
your personal campaign committee. 

c.  You would like to send a letter to lobbyists (1) informing 
them of the event, (2) stating that you are not asking for a 
political contribution from them, and (3) indicating that if 
any of the lobbyists’ clients would like to become a host for 
the event, the lobbyists should have their clients contact 
you. 

 
 
Questions 
 
¶2. The Ethics Board understands your questions to be: 
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 Do laws administered by the Ethics Board restrict your 
sending lobbyists the letter you have outlined? 

 
 
Discussion 
 
¶3. Wisconsin’s lobbying law is pertinent to your question.  Reduced to its 
elements, §13.625(3), Wisconsin Statutes, provides: 
 

No partisan elective state official 
May solicit or accept 
Anything of pecuniary value 
From a lobbyist or principal 
Except a campaign contribution 
In the year of the individual’s election between June 1 and the day of  
 the general election 
Provided, in the case of a legislator, the legislature has concluded its  

  final floorperiod and is not in special or extraordinary session.1 

                                            
1 Sections 13.625(1)(b) and (c), (2), and (3), Wisconsin Statutes, provide: 
 

13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
*          *          * 

 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any elective 
state official or candidate for an elective state office, or to the official's, employe's or 
candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except that a 
lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state official or can-
didate for national, state or local office or to the official's or candidate's personal cam-
paign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. (c) applies only 
as authorized in par. (c). 
 (c) Except as permitted in this subsection, make a campaign contribution, as defined 
in s. 11.01 (6), to a partisan elective state official for the purpose of promoting the offi-
cial's election to any national, state or local office, or to a candidate for a partisan elec-
tive state office to be filled at the general election or a special election, or the official's 
or candidate's personal campaign committee.  A campaign contribution to a partisan 
elective state official or candidate for partisan elective state office or his or her per-
sonal campaign committee may be made in the year of a candidate's election between 
June 1 and the day of the general election, except that: 
 1. A campaign contribution to a candidate for legislative office may be made during 
that period only if the legislature concluded its final floorperiod, and is not in special 
or extraordinary session.   
 2. A campaign contribution by a lobbyist to the lobbyist's campaign for partisan elec-
tive state office may be made at any time. 

*          *          * 
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Section 13.625(3) also prohibits an official’s personal campaign committee 
from accepting campaign contributions from lobbyists except during permit-
ted times.  But the statute does not prohibit a personal campaign committee 
from soliciting contributions from a lobbyist at any time. 
 
¶4. As a member of the legislature, you are a partisan elected state official.2  
The two issues that your question raises are (1) does the proposed letter 
solicit lobbyists; and (2) if so, does it solicit campaign contributions or some-
thing else of pecuniary value from lobbyists. 
 
Solicitation 
¶5. As we understand it, you will address your letter to lobbyists and will 
state that if a lobbyist’s client is interested in hosting your fundraising 
event, the lobbyist should have the client contact you.  “Solicit” means “to 
make solicitation or petition for something desired,” American Heritage 
Dictionary (3d ed. 1992); “to seek to influence or incite to action,” “to make a 
petition or request,” Random House Dictionary of the English Language (2d 
ed. Unabridged 1987); “to approach with a request or plea,” Webster’s Third 
New International Dictionary (1981). 
 
¶6. The statute does not cover only an explicit request.  Rather, one must 
look at the totality of the circumstances to determine whether, by written or 
oral communication, or other conduct, a request is being made.  We agree 
with the United States Supreme Court which said, in a case interpreting the 
meaning of a federal statute using the phrase “solicitation of orders for 
interstate sales,” 
 

                                                                                                                                 
(2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1)(b) and (c).  This 
subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, meals, 
beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available to the 
general public. 
 
(3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official or 
legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuniary value from 
a lobbyist or principal, except as permitted . . . .  No personal campaign committee of a 
candidate for state office may accept anything of pecuniary value from a lobbyist or 
principal, except as permitted for such a candidate . . . . 
 

2 Section 13.62(11p), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.62(11p) “Partisan elective state office” means the office of governor, lieutenant 
governor, secretary of state, state treasurer, attorney general, state senator or state 
representative to the assembly. 
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We think it evident that in this statute the term includes, not just 
explicit verbal requests for orders, but also any speech or conduct that 
implicitly invites an order.  Thus, for example, a salesman who extols 
the virtue of his company’s product to the retailer of a competitor’s 
brand is engaged in “solicitation” even if he does not come right out 
and ask the retailer to buy some. 

 
Wisconsin Dept. of Revenue v. William Wrigley, Jr. Co., 505 U.S. 214, 223 
(1992).  Here, your proposed letter both conveys information about your 
fundraiser and states that if a lobbyist’s client is interested in hosting it, it 
should contact you.  Implicit in this is an invitation to the recipient of the 
letter to respond by conveying the information about the event to his or her 
client and asking whether the client will host your planned fundraising 
event. 
 
Campaign contribution or anything of pecuniary value 
¶7. The next question is whether the letter you propose to send solicits 
campaign contributions from lobbyists.  We believe that it does.  Although 
the letter will say that you are not seeking a financial contribution from 
lobbyists, it seeks to enlist lobbyists to procure contributions from others on 
your behalf.  The language of the lobbying law does not distinguish between 
your soliciting a lobbyist to furnish something to you directly and soliciting a 
lobbyist to ask another to furnish something to you.  Cf. 1996 Wis Eth Bd 5 
[7] (”furnishing” includes physically furnishing another’s contribution).  
Although you have not described what it would mean to “host” your proposed 
fundraiser, we understand that a host could provide (1) a contribution of 
money, (2) an endorsement, (3) services in connection with holding the fund-
raiser, or some combination of these elements.  The lobbying law explicitly 
restricts the times during which a lobbyist or principal may furnish you a 
campaign contribution.  Thus, you may not solicit a lobbyist either to make a 
campaign contribution to you, or to help procure campaign contributions for 
you, except between June 1 and the day of the general election in the year of 
your election and then, if you are running for reelection to the legislature, 
only if the legislature has concluded its final floorperiod and is not in special 
or extraordinary session.3 
                                            
3 Although the lobbying law provides a “window” during which you may solicit a lobbyist to 
make a campaign contribution, it does not permit you to solicit anything else of pecuniary 
value from a lobbyist at any time.  The next question then is whether the letter you propose 
to send solicits a service of pecuniary value from lobbyists.  “Pecuniary” means “consisting of 
or pertaining to money,” The American Heritage Dictionary (1991); “consisting of or meas-
ured in money,” Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary (1983).  See also §946.84(4)(a), 
Wisconsin Statutes (“pecuniary value” means “anything of value in the form of money, a 
negotiable instrument, or a commercial interest or anything else the primary significance of 
which is economic advantage”). 
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¶8. Finally, the lobbying law does not hinder your requesting a lobbyist to 
ask others to endorse your candidacy or to ask others to provide volunteer 
time to assist in the event.  A lobbyist may, without restriction from the 
lobbying law, individually endorse a legislative candidate, because an 
endorsement, while valuable, does not have pecuniary value.  A lobbyist also 
may, without restriction from the lobbying law, provide volunteer campaign 
services to a candidate.4  You may, consistent with the lobbying law, solicit a 
lobbyist for his or her endorsement and for his or her volunteer services.   
 
 
Advice 

¶9 The Ethics Board advises that, consistent with the lobbying law: 
 
(1) you may direct a letter to a lobbyist asking the lobbyist to ask others to 
endorse your candidacy or to provide volunteer personal services to your 
campaign such as erecting yard signs, delivering campaign literature, and 
stuffing envelopes (but not business or professional services); and 
 
(2) you not direct a letter to a lobbyist asking the lobbyist to ask others to 
make a campaign contribution to your campaign, except between June 1 and 
the day of the general election in the year of your election and then, if you 
are running for reelection to the legislature, only if the legislature has 
concluded its final floorperiod and is not in special or extraordinary session. 
 

                                                                                                                                 
In prior opinions, the Ethics Board has distinguished between a lobbyist’s independent 
activity to urge others to furnish a campaign contribution to a candidate and a lobbyist’s 
obtaining contributions from others acting in concert with a candidate.  The Board has said 
that a principal’s or a lobbyist’s advising others to make a campaign contribution to a candi-
date for state office is not a furnishing by the principal or lobbyist of a contribution or any-
thing else of pecuniary value to the candidate, “as long as it is done independently of a can-
didate.”  1996 Wis Eth Bd 5 [6]; 1992 Wis Eth Bd 30 [4].  Communicating with a principal’s 
members to urge them to contribute to a candidate, “ while valuable, is not a furnishing to 
an official as long as it is independently done.  In contrast, if the [communication] is under-
taken in consultation with, or at the request of, the legislator, then it would be a furnishing 
of a service of pecuniary value.”  1992 Wis Eth Bd 30 [4].  We continue to adhere to this view 
to the extent that a lobbyist or principal is acting in concert with a candidate to provide 
material resources, in lieu of the candidate’s, to inform others of a candidate’s fundraising 
event.  However, absent such facts, we do not believe that a lobbyist’s or principal’s advising 
others to contribute to a candidate, while valuable, can be said to have “pecuniary” value. 
 
4 See Barker v. State of Wisconsin Ethics Board, 93-C-150-C (W.D. Wis.) (Opinion and Order, 
December 13, 1993) (“§13.625 is unconstitutional insofar as it prohibits lobbyists from volun-
teering personal services to political campaigns, because it is not closely drawn to avoid 
unnecessary abridgment of associational freedoms.”). 
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