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LOBBYING  

 

A lobbying organization may, consistent with Wisconsin’s lobbying law, 
purchase services from a business wholly owned by a state legislator only if 
the organization’s offer to purchase can reasonably be said to be available to 
the general public.  This means that the organization should be able to 
demonstrate clearly and convincingly that its purchase of services is the 
result of an orderly, established competitive bidding process open to a 
substantial number of similar businesses, not unduly limited geographically, 
that gives no special advantage to a business owned by a state official.  Even 
if the organization can demonstrate that its offer to purchase is available to 
the general public, the better course would be for the organization not to 
engage in business with a company wholly owned by a state legislator unless 
the organization is satisified that its doing so would not undermine the 
public’s confidence in the legislator’s financial independence from the 
organization.  OEB 96-7 (April 25, 1996) 

 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. Your organization is a registered lobbying principal in 
Wisconsin. 

 
b. The organization has, since 1986, purchased business 

services from a Wisconsin - based company. 
 
c. The type and volume of work that the organization purchases 

from the company has remained about the same since 1986. 
 
d. Subsequent to the establishment of this business relation-

ship, the business was purchased by an individual who later 
was elected to Wisconsin’s legislature, so that now, the 
individual who owns the company is a member of Wisconsin’s 
legislature. 
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Question 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 

 
To what extent do laws administered by the Ethics Board 
restrict the continued business relationship between your 
organization and a member of Wisconsin’s legislature? 

 
 
Discussion 
 
[3] The statute most pertinent to your question is Wisconsin’s lobbying 
law,  §13.625, Wisconsin Statutes.  Reduced to its elements, that section 
provides: 
 

No lobbying principal  
May furnish 
Anything of pecuniary value 
To an elective state official, and 
 
An elective state official 
May not accept 
Anything of pecuniary value 
From a lobbying principal.1 

                                            
1  Section 13.625, Wisconsin Statutes, provides, in relevant part: 

 
13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 

*          *          * 
 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any 
elective state official or candidate for an elective state office, or to the official's, 
employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except 
that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state official 
or candidate for national, state or local office or to the official's or candidate's 
personal campaign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. 
(c) applies only as authorized in par. (c). 

*          *          * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  
This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, 
meals, beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available 
to the general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official 
or legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuniary value 
from a lobbyist or principal, except as permitted under subs. (1)(b)3 and (c), (2), (4), 
(5), (6), (7), (8) and (9).  No personal campaign committee of a candidate for state 
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[4] Your organization is a registered lobbying principal in the State of 
Wisconsin.  The individual who owns the company, by virtue of his being a 
member of Wisconsin’s legislature, is a state public official.  Payment of 
money for business services is something of pecuniary value that the 
organization is furnishing to the legislator’s company.  This is so even though 
the company may be exchanging consideration of equal value.  The Attorney 
General has said that the lobbying law’s restriction applies  to situations in 
which items or services are bought and sold between a lobbying principal and 
an elective state official for fair consideration, as well as instances in which a 
principal gives items or services for free to an official. 80 Op. Att’y Gen. 205 
(1992); 77 Op. Att’y Gen. 160 (1988) (receipt of compensation from a principal 
in exchange for services rendered is barred by the lobbying law).2   
 
[5] The next question is whether, by furnishing money to the company, 
your organization is furnishing that money to the legislator.  You have indi-
cated that the legislator owns the company.  In this circumstance, the lob-
bying law’s prohibition applies to the transaction about which you have 
asked.3  The company is, in essence, the legislator’s alter ego and he is the 
ultimate and direct beneficiary of the company’s transactions.  The Ethics 
Board must look at the reality of the situation.  The lobbying law prohibits a 
principal from doing indirectly that which it is prohibited from doing 
directly.4  The Attorney General has stated, in a context similar to that 
presented by your question, that: 
 

The question of whether a lobbyist who is furnishing something of 
pecuniary value to an official’s employer, relative or corporation is 
actually furnishing the item or service to the state official will always 

                                                                                                                                  
office may accept anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as 
permitted for such a candidate under subs. (1) (b) 3 and (c), (2) and (6). 
 

2  See also, e.g., 1991 Wis Eth Bd 3.  As the Ethics Board has said in the past, the law’s pur-
pose is to draw a clear line barring private economic transactions between (1) state officials 
and lobbyists and (2) businesses and organizations that pay lobbyists to influence those same 
officials.  Thus, the Board has advised that an elected official should not participate in an 
investment opportunity by purchasing stock offered by a lobbyist (1991 Wis Eth Bd 3); should 
not sell stock in a closely held corporation to a lobbyist (1992 Wis Eth Bd 5); and should not 
provide professional services to a principal or accept any compensation related to services 
provided by the official’s employer to a principal (1992 Wis Eth Bd 26). 
 
3  See 1996 Wis Eth Bd 1. 
 
4  On several occasions the Board has addressed situations in which the question concerned 
the effect, if any, of the existence of an intermediary between a lobbying principal and a state 
official.  See, e.g., 1993 Wis Eth Bd 4; 1992 Wis Eth Bd 29; 1992 Wis Eth Bd 27. 
 



1996 Wis Eth Bd 7 
 
 

be a question of fact.  I agree . . . that the law not only prohibits a lob-
byist from furnishing things of pecuniary value directly to an official, 
but also prohibits a lobbyist from furnishing those things indirectly if 
the official will receive something of pecuniary value from the trans-
action.  Therefore, an official would not be in violation of the law if the 
official’s employer did business with the lobbyist but the official’s 
compensation from the company was totally unrelated to and not 
determined by the income derived from that business.  On the other 
hand, if the lobbyist were purchasing products from a company which 
employed an official, knowing that the official’s compensation from the 
company would be enhanced by the purchases, a violation of the law 
would occur. 
 

80 Op. Att’y Gen. 205, 208 (March 23, 1992). 
 
[6] Finally, the lobbying law provides an exception that permits a 
principal to furnish an item or service to a state official “which is also made 
available to the general public.”  §13.625(2), Wisconsin Statutes.5  The facts 
available to us do not provide a basis for finding that your organization buys 
services from the general public on similar terms so that the purchase falls 
within the exception in §13.625(2).  It appears to be a business transaction 
that the organization specifically requests the legislator’s company to 
perform; not the company’s response to the organization’s request for a  bid or 
proposal for all to respond to.  If that is so, then the lobbying law bars the 

                                            
5 The phrase “general public”  

need not be interpreted as including everyone in the world or even all residents of 
Wisconsin.  On the other hand, something is not made available to the general public 
simply because the prerequisites to receiving it do not turn on state employment.  
Something is available to the general public only if it is accessible to the general 
public.  See American Mut. Liability Ins. Co. v. Fisher, 58 Wis. 2d 299, 303, 206 
N.W.2d 152 (1973).  Whether something is available to the general public will always 
be a question of fact. 

*          *          * 
[S]omething is available to the general public if: 

1.  It is available to anyone who wants it and who meets the criteria for eligibility; 
2.  The criteria are: (a) established and readily identifiable; and (b) drawn without 
the purpose or effect of giving a preference to or conferring an advantage upon an 
agency official, legislative employe or elective state official; and 
3.  There is no offer or notice of availability directed to an agency official, legislative 
employe or elective state official with the effect of conferring an advantage not also 
given others who meet the criteria. 

80 Op. Att’y Gen. 205, 212-13 (1992). 
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transactions about which you have asked.6   The organization should not 
proceed to purchase services from a business wholly owned by the legislator 
unless the organization can clearly and convincingly demonstrate that its 
business is made available to the general public through an orderly, 
established competitive bid process that gives no special advantage to a 
business owned by a state official. 
 

                                            
6  The Board is aware that some transactions of the type about which you have asked have 
already occurred.  Because of the Board’s desire to encourage state government officials to 
seek the Board’s counsel in order to address issues in a way that will promote citizen’s 
confidence in Wisconsin’s government, in this instance, in which you have brought a matter 
to the Board’s attention and sought the Board’s advice, the Board prefers to act in a way that 
will address any similar situations in the future, rather than to seek redress for activities 
that have occurred. 


