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LOBBYING 

 
1. A lobbyist may, without restriction from the lobbying law, advise a 

lobbying organization’s members, or their employees, about making 
campaign contributions as long as the lobbyist is acting independent of 
any candidate or candidate’s campaign committee. 

 
2.  Campaign contributions collected from members of a lobbying 

organization, a circumstance popularly known as “bundling”, are best  
delivered by one of the contributors on behalf of the contributors without 
reference to the organization.  Neither a lobbyist (nor anyone acting at a 
lobbyist’s behest) nor anyone representing himself or herself as acting on 
behalf of the lobbying organization should physically convey campaign 
contributions to partisan elected state officials, or candidates for partisan 
state elective office, except during the statutorily authorized period. 

OEB 96-5 (April 12, 1996) 
 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are a licensed lobbyist authorized to lobby on behalf of  a 
lobbying principal that is a membership organization. 

 
b. From time to time, members of your organization, and 

members’ employees, make campaign contributions. 
 
 
Questions 
 
[2] The Ethics Board understands your questions to be: 
 

1. Does the lobbying law restrict your advising your organiza-
tion’s members, or their employees, about making campaign 
contributions? 

 
2. Does the lobbying law restrict your delivery of a campaign 

contribution made by one of your organization’s members, or 
member’s employees? 
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3. Does the lobbying law restrict the delivery by a non-lobbyist 
employee of your organization of a campaign contribution 
made by one of your organization’s members, or member’s 
employee? 

 
 
Discussion 
 
[3] Wisconsin’s lobbying law generally prohibits a lobbyist or an 
organization that employs a lobbyist to furnish anything of pecuniary value 
to an elected state official or candidate for state elective office.  An exception 
is that the law permits a lobbyist and an organization that employs a lobbyist 
to furnish campaign contributions during certain statutorily established 
periods.  The only restriction on campaign contributions, found in §13.625, 
Wisconsin Statutes, reduced to its elements, provides that: 
 

No lobbyist or lobbying principal 
May furnish 
A campaign contribution 
To a candidate for partisan elective state office or to a partisan 

elected state official running for any office 
Except between June 1 and the general election in the year of the 

candidate’s election and only when the legislature is not in 
session if the contribution is for a candidate to the 
legislature.1 

                                            
1  Section 13.625(1) and (2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
*          *          * 

 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any 
elective state official or candidate for an elective state office, or to the official's, 
employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except 
that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state official 
or candidate for national, state or local office or to the official's or candidate's 
personal campaign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. 
(c) applies only as authorized in par. (c). 
 (c) Except as permitted in this subsection, make a campaign contribution, as 
defined in s. 11.01 (6), to a partisan elective state official for the purpose of promoting 
the official's election to any national, state or local office, or to a candidate for a 
partisan elective state office to be filled at the general election or a special election, or 
the official's or candidate's personal campaign committee.  A campaign contribution 
to a partisan elective state official or candidate for partisan elective state office or his 
or her personal campaign committee may be made in the year of a candidate's 
election between June 1 and the day of the general election, except that: 
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[4] The only issue your questions raise is what it means to furnish a 
campaign contribution.   
 
[5] Words in a statute must be construed according to common and 
approved usage.  §990.01(1), Wisconsin Statutes.  Common and approved 
usage can be determined by consulting a recognized dictionary.  Ervin v. City 
of Kenosha, 159 Wis. 2d 464 (1991).  Webster’s Third New International 
Dictionary 923 (1986) defines “furnish” as “to provide or supply with what is 
needed, useful, or desirable.”  See also 80 Op. Att’y Gen. 205 (1992).  The 
Wisconsin courts have adopted that ordinary usage.   
 
[6] With respect to your first question, the Ethics Board previously has 
said that a principal’s communicating with its members about a campaign 
contribution, as long as it is done independently of a candidate, is neither the 
furnishing of a campaign contribution nor the furnishing of anything else of 
pecuniary value to a candidate.  1992 Wis Eth Bd 30[4].  Similarly, your pro-
viding advice to others is not a furnishing of a contribution to a candidate.  In 
these cases, you and your principal are urging or advising others to furnish 
contributions; neither you nor your principal is furnishing a campaign 
contribution. 
 
[7] With respect to your second question, your physically conveying a 
campaign contribution to a candidate, albeit someone else’s money, falls 
within the accepted definition of furnishing.  In State ex rel. Milwaukee G.L. 
Co. v. Arnold, 190 Wis. 602, 604 (1926), the Wisconsin Supreme Court held 
that the phrase “furnishing gas for lighting or fuel or both” included “the 
means by which the gas is supplied to the customer for use.”2  And in State v. 
Graves, 257 Wis. 31, 34 (1950), the court held that a bartender who had sold 
and delivered beer to an adult with the knowledge that the adult was going 

                                                                                                                                  
 1. A campaign contribution to a candidate for legislative office may be made 
during that period only if the legislature concluded its final floorperiod, and is not in 
special or extraordinary session.   
 2. A campaign contribution by a lobbyist to the lobbyist's campaign for partisan 
elective state office may be made at any time. 

*          *          * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  
This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, meals, 
beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available to the general 
public.  
 
2  In the Arnold case the Court addressed whether household appliances kept for sale by a 
utility company could be taxed under a statute that permitted a city to assess property used 
for “generating and furnishing gas for lighting or fuel or both.”  The Court said that without 
appliances the gas could not be used by customers and were, therefore, for furnishing gas. 
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to give the beer to a minor had “furnished” the beverage to the minor and 
could be prosecuted for violating a statute that forbade furnishing alcohol to 
a minor.  Similarly, a merchant may be said to furnish a wide array of goods 
even though they are supplied by a wholesaler or be on consignment.  There 
is nothing in the language of the statute to support an interpretation that 
“furnishing” does not mean the conveying of campaign contributions from 
others. 
 
[8] Finally, the Ethics Board has said that a principal may not furnish 
indirectly through an agent that which it is prohibited from furnishing 
directly.  1992 Wis Eth Bd 29 [4], 1992 Wis Eth Bd 27 [7]; 80 Op. Att’y Gen. 
205 (1992).  This is based on the common sense notion that corporations and 
associations can act only through individuals.  Thus, the organization should 
not, through an agent, deliver a campaign contribution at a time not 
permitted by §13.625.3  
 
Advice 
 

[9] The Ethics Board advises: 

1.  You may, without restriction from the lobbying law, advise your orga-
nization’s members, or their employees, about making campaign con-
tributions as long as you are acting independent of any candidate or 
candidate’s campaign committee.   

2. Campaign contributions collected from members of the lobbying 
organization, a circumstance popularly known as “bundling,” are best 
delivered by one of the contributors on behalf of the contributors without 
reference to the organization.4   Neither you (or anyone acting at your 
behest) nor anyone representing himself or herself as acting on behalf of 
the lobbying organization should physically convey campaign 
contributions to partisan elected state officials, or candidates for parti-

                                            
 
3  This restriction does not apply to the furnishing of a contribution by a principal’s political 
committee.  See Plumbers and Gas Fitters Local 75 Political Action Fund v. Wisconsin Ethics 
Board, Dane County Circuit Court, 93 -CV-3984 (February 23, 1994), aff’d, District IV Court 
of Appeals, 94-0826 (May 19, 1995),  Supreme Court, 94-0826 (September 27, 1995).  The 
Board has not been asked to address whether a conduit administered by a principal may 
furnish a campaign contribution at a time not permitted by the lobbying law. 
4  The lobbying law does not prevent an officer or member or employee of the lobbying 
organization to convey a contribution as long as the delivery is not by a lobbyist (or anyone 
acting at the lobbyist’s behest) or with the representation that the contribution is made on 
the organization’s behalf.   
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san state elective office, except  during the statutorily authorized 
period.5    

 

                                            
5  A campaign contribution may be made between June 1 and the date of the general election 
in the year of a candidate’s election, provided that if the contribution is to a candidate for the 
legislature, then only if the legislature has concluded its final floor period and is not in a 
special or extraordinary session.  


