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LOBBYING AND LOBBYISTS - PROHIBITED PRACTICES

The lobbying law prohibits a lobbyist from making a campaign contribution
during a prohibited time period if it is from a personal campaign committee
account over which the lobbyist exerts control or which acts at the direction
or as an agent of the lobbyist. Eth. Bd. 682

July 2, 1991
Facts
[1] This opinion is based upon these understandings:

[a. An individual, formerly a legislator, now is a licensed
lobbyist.

[b. The lobbyist retains a personal campaign committee account
registered with the Elections Board that still has funds in it.

Question

[2] The State of Wisconsin Ethics Board understands your question to be:

Does the lobbying law impose any restrictions on the lobbyist
making campaign contributions from the personal campaign
committee account?

Discussion

[3] Section 13.625(1), Wisconsin Statutes, prohibits a lobbyist from making
campaign contributions to candidates for, or holders of, partisan elective
state office except between June 1 and the general election in even-numbered
years, and if to a candidate for the legislature, only if the legislature is not in
session.l That section of the lobbying law prohibits a lobbyist from doing

1 §13.625(1), Wisconsin Statutes, provides, in relevant part:

13.625 Prohibited practices. (1) No lobbyist may:

(c) Except as permitted in this subsection, make a campaign contribu-
tion, as defined in s. 11.01 (6), to a partisan elective state official for the
purpose of promoting the official's election to any national, state or local
office, or to a candidate for a partisan elective state office to be filled at the
general election or a special election, or the official's or candidate's personal
campaign committee. A campaign contribution to a partisan elective state
official or candidate for partisan elective state office or his or her personal
campaign committee may be made in the year of a candidate's election
between June 1 and the day of the general election, except that:

1. A campaign contribution to a candidate for legislative office may be
made during that period only if the legislature concluded its final floorperiod,
and is not in special or extraordinary session.



indirectly that which he or she is prohibited from doing directly. Any other
view would exalt form over substance.

[4] Thus, 813.625 permits a lobbyist to transfer funds from a personal cam-
paign committee account under his or her control to the campaign committee
of a candidate for or holder of partisan elective state office only between June
1 and and the general election in even-numbered years, and if to a candidate
for the legislature, only if the legislature is not in session. The statutes
administered by the Ethics Board do not place a similar restraint on a
lobbyist's transfer of campaign funds to a political committee if the recipient
committee is not a personal campaign committee.

Advice

[5] The Ethics Board advises that a lobbyist may not make what would other-
wise be a prohibited campaign contribution from a personal campaign
committee account over which the lobbyist exerts control or which acts at the
direction or as the agent of the lobbyist.

2. A campaign contribution by a lobbyist to the lobbyist's campaign
for partisan elective state office may be made at any time.



