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Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are a judge which is an elective state office under 
§5.02(23), Wisconsin Statutes. 

 
b. You presented a talk at the annual meeting of an 

organization. 
 
c. You were and are a member of the organization. 
 
d. The organization was and is a principal under the lobby law. 
 
e. You were given a check for $250, labeled an honorarium, in 

lieu of reimbursement of your expenses for your presentation. 
 
f. You used your office's word processor and copy machine to 

help in your preparation for your talk, but did not otherwise 
use state time, facilities, services, or supplies in your 
preparation. 

 
Question 
 
[2] The State of Wisconsin Ethics Board understands your question to be: 
 

May you retain any or all of the $250 sent to you by the 
organization? 
 

Discussion 
 
[3] Wisconsin's lobbying law prohibited you from accepting anything other 
than reimbursement of expenses for your presentation of a talk to an orga-
nization that employs a lobbyist.1  Elected officials may retain honoraria for 
presenting a talk from organizations that do not employ a lobbyist if they do 
not use the state's time, facilities, services or supplies in connection with the 
presentation. 2 In those instances in which your presentation of a talk is so 
                                            
1 See Section 13.625, Wisconsin Statutes. 

 
2  Section 19.56(3)(b), Wisconsin Statutes, provides: 



closely allied to your state office that you may and do appropriately rely upon 
state resources to prepare and present the talk, you may not retain for 
yourself compensation beyond payment or reimbursement of expenses.  The 
Statutes indicate that any balance is to be paid to the Director of State 
Courts. 3 
 
Advice 
 
[4] The Statutes direct that you deposit with the Director of State Courts the 
honorarium sent you by a lobbying organization for a talk except that portion 
representing reimbursement of your actual expenses. 
 

                                                                                                                                  
 

19.56(3)(b)  A state public official may receive and retain anything of value if 
the activity or occasion for which it is given is unrelated to the official's use of 
the state's time, facilities, services or supplies not generally available to all 
citizens of this state and the official can show by clear and convincing 
evidence that the payment or reimbursement was unrelated to and did not 
arise from the recipient's holding or having held a public office and was paid 
for a purpose unrelated to the purposes specified in sub. (1). 

 
3  Section 19.56(4), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.56(4)  If a state public official receives a payment not authorized by this 
subchapter, in cash or otherwise, for a published work or a talk or meeting, 
the official may not retain it.  If practicable, the official shall deposit it with 
the department or municipality with which he or she is associated or, in the 
case of a justice or judge of a court of record, with the director of state courts.  
If that is not practicable, the official shall return it or its equivalent to the 
payor or convey it to the state or to a charitable organization other than one 
with which he or she is associated. 

 


