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LOBBYING LAW 

The Ethics Board advises that a candidate for the Legislature may, consistent 
with Wisconsin’s lobbying law: 

(1) remain employed as a lobbyist by the candidate’s  employer while a 
candidate for election to the Legislature; 

(2) engage in campaign activities while on paid vacation time, holidays, and 
compensatory time in accordance, and consistent with, the employer’s 
treatment of other employees’ use of leave time; and 

(3) continue, while a candidate and prior to taking office, to receive benefits 
paid in part by the employer consistent with the organization’s policy for 
other employees. 

The Ethics Board also advises that upon assuming office, a legislator may no 
longer accept compensation or anything else of pecuniary value from the 
organization except to the extent that the legislator, as a former employee, may 
be contractually entitled to continue to receive benefits from an employment or 
union contract that predates the candidacy. 

 

Facts 

¶1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You are an employee of an organization that is a registered 
lobbying principal. 

b. You serve as the organization’s government relations director 
and are a lobbyist on its behalf. 

c. You are proposing to run for election to the Legislature. 

d. You plan to ask your employer for permission to use paid leave 
to conduct your campaign. 

e. The paid leave you seek includes: 

• 35 days of paid vacation, already accrued; 
• paid holidays; 
• 23 days of paid compensatory time; and 
• additional paid vacation, paid holidays, and paid com-

pensatory time with which you will be credited during 
2006. 



f. Your employer will continue to contribute payments for your 
health care, retirement, insurance, and other benefits during 
your paid leave. 

g. Your employer will not reimburse you for any expenses related 
to your campaigning. 

 

Questions 

¶2 The Ethics Board understands your questions to be: 

1. Does Wisconsin’s lobbying law impose any impediment to your 
employer’s employing you as a lobbyist while you are a 
candidate for election to the Legislature? 

2. Does the lobbying law permit you to engage in campaign 
activities while on paid leave time as you have described? 

3. May your employer continue to provide you with employee 
benefits while you are a candidate for election to the 
Legislature? 

 

Discussion 

¶3 Wisconsin’s lobbying law, at §13.625, Wisconsin Statutes, generally 
prohibits an organization that employs a lobbyist to furnish anything of pecuniary 
value to an elected state official, agency official, legislative employee, or candi-
date for state office and prohibits those individuals to accept anything of 
pecuniary value from the organization,1 including income paid by an employer.  

                                            
1 Section 13.625 (1), (2), and (3), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
*         *         * 

 (b) Furnish to any agency official or legislative employee of the state or to any 
elective state official or candidate for an elective state office, or to the official's, 
employee's or candidate's personal campaign committee: 

 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except 

that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state 
official or candidate for national, state or local office or to the official's or 
candidate's personal campaign committee; but a lobbyist may make a 
contribution to which par. (c) applies only as authorized in par. (c). 

 (c) Except as permitted in this subsection, make a campaign contribution, as defined 
in s. 11.01 (6), to a partisan elective state official for the purpose of promoting the 
official's election to any national, state or local office, or to a candidate for a partisan 
elective state office to be filled at the general election or a special election, or the 
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26; 80 Op. Att’y Gen. 205 (1992).  However, the Legislature has created an 
exception to the prohibition for a non-incumbent candidate for state office. 

¶4 Section 13.625 (4), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, provides:  
 

• The prohibition on a lobbying principal’s furnishing anything of 
pecuniary value does not apply 

• To the compensation or furnishing of employee benefits by a principal 
• To an employee who is a candidate for an elective state office 
• Who does not hold such an office 
• If the principal or employee can demonstrate by clear and convincing 

evidence 
• That the employee’s employment, compensation, and employee 

benefits are unrelated to the candidacy.2 

                                                                                                                                  
official's or candidate's personal campaign committee.  A campaign contribution to a 
partisan elective state official or candidate for partisan elective state office or his or her 
personal campaign committee may be made in the year of a candidate's election 
between June 1 and the day of the general election, except that: 
 1. A campaign contribution to a candidate for legislative office may be made during 

that period only if the legislature has concluded its final floorperiod, and is not in 
special or extraordinary session.   

 2. A campaign contribution by a lobbyist to the lobbyist's campaign for partisan 
elective state office may be made at any time. 

*         *         * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  
This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, meals, 
beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available to the 
general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official or 
legislative employee of the state may solicit or accept anything of pecuniary value from 
a lobbyist or principal, except as permitted under subs. (1) (b) 3. and (c), (2), (4), (5), 
(6), (7), (8) and (9).  No personal campaign committee of a candidate for state office 
may accept anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as 
permitted for such a candidate under subs. (1) (b) 3. and (c), (2) and (6). 
 

 
2 Section 13.625 (4), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625 (4) Subsections (1) (b) and (3) do not apply to the compensation or furnishing of 
employee benefits by a principal to an employee who is a candidate for an elective 
state office but who does not hold such an office if the employee is neither an agency 
official nor legislative employee, and if the principal or employee can demonstrate by 
clear and convincing evidence that the principal's employment of the employee and the 
compensation and employee benefits paid to the employee are unrelated to the 
candidacy.  If the employee was employed by the principal prior to the first day of the 
12th month commencing before the deadline for the filing of nomination papers for the 
office sought and the employment continues uninterrupted, without augmentation of 
compensation or employee benefits, except as provided by preexisting employment 
agreement, it is rebuttably presumed that the employment and compensation and 
benefits paid are unrelated to the candidacy. 

 



¶5 The facts that you have provided are: You are an employee of an 
organization, not an independent contactor.  The organization has a long-
standing policy of encouraging its employees to participate in public and 
community affairs.  Your accumulation and use of vacation days, holidays, and 
comp time is in accordance, and consistent, with the organization’s treatment of 
other employees.  While not on leave, you will continue to perform all of your 
required job functions.  The organization will enforce existing policies to ensure 
that none of its resources are used in connection with campaign activities.   

¶6 Under these circumstances, the exception of §13.625 (4), Wisconsin 
Statutes, applies and that you may continue to work for and receive 
compensation and other employee benefits from your employer while using leave 
time for campaigning.  The lobbying law does not require you to surrender your 
license or for your employer to withdraw your lobbying authorization during your 
candidacy. 

¶7 As a candidate for a state office, you are subject to the other restrictions in 
the lobbying law and, if you are elected, you will continue to be subject to these 
restrictions.3  The exemption in §13.625 (4), Wisconsin Statutes, applies to a 
candidate as long as you do not hold state office.  Absent unusual facts, the 
Board presumes that you will continue to be a candidate, as that term is defined, 
even after your election.4  Upon assuming office in January 2007, you may no 
longer accept compensation or anything else of pecuniary value from the 
organization except to the extent that you are contractually entitled to continue to 
receive benefits from an employment or union contract that predates your 
candidacy.  2000 Wis Eth Bd 3. 

Advice 

¶8 The Ethics Board advises that you may, consistent with Wisconsin’s 
lobbying law: 

(1) remain employed as a lobbyist by your employer while you are a 
candidate for election to the Legislature; 

(2) engage in campaign activities while on paid vacation time, holidays, 
and compensatory time in accordance, and consistent with, your 
employer’s treatment of other employees’ use of leave time; and 

                                            
3 The lobbying law’s restrictions in §13.625, Wisconsin Statutes, apply to elective state officials.  
An “elective state official” includes a person who “has been elected to an elective state office but 
has not yet taken office.”   §13.62 (6), Wisconsin Statutes. 
 
4 It is somewhat unclear whether the exemption in §13.625 (4) ends upon election to office or 
upon taking office.  Under the lobbying law’s definitions, you become an elective state official 
subject to the law’s restrictions (on receiving anything of pecuniary value from a principal) when 
you are elected.  The sub. (4) exemption applies to a candidate who does not hold office.  
Whether an individual continues to be a candidate after election is, in part, a question of fact.  We 
will presume that an individual elected to office continues to be a candidate.  The presumption 
may be overcome based on specific facts.  This approach accords with the law’s purpose to avoid 
discouraging an individual to become a candidate for state office by requiring that individual to 
give up his or her livelihood in order to run. 



(3) continue, while a candidate and prior to your taking office, to receive 
benefits paid in part by your employer consistent with the 
organization’s policy for other employees. 

¶9 The Ethics Board also advises that upon assuming office in January 2007, 
you may no longer accept compensation or anything else of pecuniary value from 
the organization except to the extent that you may be contractually entitled to 
continue to receive benefits from an employment or union contract that predates 
your candidacy. 
WR1218 


