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This is in response to your letter in which you have asked a number of 
general questions concerning application of laws administered by the Ethics 
Board to a 501 (c) (3) or 501 (c) (4) organization.  The answers pertain equally 
to a 501 (c) (3) or 501 (c) (4) organization. 
 
¶1 Any organization may invite any or all state public officials or 
candidates for state office to attend a fundraising event and may note that 
attendance publicly.  As Ethics Board Guideline 211 indicates, if the 
organization employs a lobbyist, a state official or candidate must generally 
decline to partake of food or drink.  If the organization does not employ a 
lobbyist, a state official may accept food and drink but must pay for it; a 
candidate may accept food and drink without payment.  Please note that 
§11.34, Wisconsin Statutes, forbids a person to solicit a charitable 
contribution from a candidate for office. 
 
¶2 Any organization may invite a state public official or candidate for 
state office to be a speaker at a fundraising event and may provide a meal or 
reimbursement to the official or candidate if, but only if, the official is 
presenting a talk about state issues.  Ethics Board Guideline 223 addresses 
this.  If an official directs that a member of the official’s staff accompany the 
official in that circumstance, then the organization may provide a meal to the 
staff member.   
 
¶3 Wisconsin Statutes impose no limitations on a 501 (c) (3) or a 501 (c) (4) 
organization’s ability to engage in lobbying activities.  Such an organization, 
of course, is subject to the same restrictions and requirements under the 
lobbying law as any business or organization that pays an individual to lobby.  
If an organization does not pay an individual to lobby on its behalf, it is not 
subject to the lobbying law.  Ethics Board Guideline 510 outlines the lobbying 
law’s requirements.  Our understanding is that federal tax laws impose 
limitations on the amount of lobbying in which a tax-exempt organization 
may engage without losing its tax-exempt status.  You should consult with 
the Internal Revenue Service about this issue.   
 
¶4 If an organization that employs a lobbyist provides money to a second 
organization to lobby on issues under the first organization’s direction, the 
first organization may need to report those payments to the Ethics Board. 
 
¶5 The lobbying law does not place restrictions on the sources from which 
an organization that employs a lobbyist obtains its money. 
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