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CAMPAIGN ACTIVITIES; LOBBYING AND LOBBYISTS 

 
A political action committee [PAC] that is not controlled by an organization 
employing a lobbyist, either in law or in fact, may, consistent with laws 
administered by the Board, make a campaign contribution at any time.   
 
A political action committee controlled, either in law or in fact, by an orga-
nization employing a lobbyist may make a campaign contribution only when 
Wisconsin's lobbying laws permit a lobbying principal to contribute directly.  
Thus, a PAC controlled by a lobbying principal may contribute to a partisan 
elective state official or to a candidate for election to a partisan state office or 
to the personal campaign committee of either only in the year of the candi-
date's election between June 1 and the the day of the general election (and, in 
the case of a candidate for legislative office, only if the legislature has 
concluded its final floorperiod, and is not in special or extraordinary session).   
 
Because the Ethics Board has not previously had an opportunity to address 
this point, the Board does not intend to prosecute a complaint against any 
principal which may, in the past, have made, via a PAC, a campaign con-
tribution during a period in which the principal could not contribute.  
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 Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. An unincorporated association employs a lobbyist and is a 
registered principal under the lobbying law. 

 
b. The association has established a political action committee 

(“PAC”) through which the association makes political 
contributions. 

 
c. The PAC is not a separate legal entity and is governed by the 

association. 
 

 
Question 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
 

What restrictions, if any, does the lobbying law impose on the 
PAC’s ability to make campaign contributions? 
 



Discussion 
 
[3] Wisconsin’s lobbying law prohibits an organization that employs a 
lobbyist (a "principal") to furnish campaign contributions to partisan elective 
state officials or to candidates for partisan elective state office except during 
the period June 1 to the date of the general election in the year of such 
election.1   The issue is whether a principal’s political action committee is also 
subject to this restriction.   
 
[4] The analysis of this issue must start with the basic, common sense 
proposition that the lobbying law prohibits a principal from doing indirectly 
that which it is prohibited from doing directly.2  Not only may a principal 
itself not make a prohibited contribution, it may not make a prohibited 
contribution through another.   
 
[5] An argument can be made that a political action committee registered 
with, and recognized by, the Elections Board should, for that reason alone, be 
regarded as an entity separate from the organization establishing that 
                                            
1  §13.625(1) and (2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
 (a) Instigate legislative or administrative action for the purpose of 
obtaining employment in support or opposition thereto. 
 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or 
to any elective state official or candidate for an elective state office, or to the 
official's, employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary 
value, except that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan 
elective state official or candidate for national, state or local office or to the 
official's or candidate's personal campaign committee; but a lobbyist may 
make a contribution to which par. (c) applies only as authorized in par. (c). 
 (c) Except as permitted in this subsection, make a campaign contribu-
tion, as defined in s. 11.01 (6), to a partisan elective state official for the 
purpose of promoting the official's election to any national, state or local 
office, or to a candidate for a partisan elective state office to be filled at the 
general election or a special election, or the official's or candidate's personal 
campaign committee.  A campaign contribution to a partisan elective state 
official or candidate for partisan elective state office or his or her personal 
campaign committee may be made in the year of a candidate's election 
between June 1 and the day of the general election, except that: 
 1. A campaign contribution to a candidate for legislative office may be 
made during that period only if the legislature concluded its final floorperiod, 
and is not in special or extraordinary session.   
 2. A campaign contribution by a lobbyist to the lobbyist's campaign 
for partisan elective state office may be made at any time. 
 (d) Contract to receive or receive compensation dependent in any 
manner upon the success or failure of any legislative or administrative action.  
 (2)  No principal may engage in the practices prohibited under sub. 
(1) (b) and (c).  This subsection does not apply to the furnishing of trans-
portation, lodging, food, meals, beverages or any other thing of pecuniary 
value which is also made available to the general public.  
 

2  See, e.g., 1991 Wis Eth Bd 08.  See also Op. Atty. Gen. 9-92 (March 23, 1992). 



committee.  Indeed, the Elections Board apparently recognizes PACs for 
record-keeping purposes as entities separate from the organizations of which 
they may be a part.   
 
[6] In our view, a political action committee may not be viewed as an 
entity separate from the lobbying principal of which it is a part merely 
because it is registered as a political committee with the Elections Board.    
The campaign finance statutes administered by the Elections Board focus in 
large measure on reporting, and are intended to force clear identification of 
sources of campaign funds.  For this reason, those statutes require estab-
lishment of a segregated account and the identification of those responsible 
for disbursement of funds in that account.  But this alone does not give a PAC 
a separate legal identity.3  A determination that a PAC is entitled to make 
contributions which a principal cannot, merely because the principal 
establishes a separate checking account and provides appropriate informa-
tion to the Elections Board, or even establishes a separate PAC organization, 
would exult form over substance.  Since the laws administered by the 
Elections Board virtually compel the creation of a political action committee 
by any organization that plans to make political contributions (and certainly 
most organizations involved in making political contributions do so through 
PACs) any other approach by the Ethics Board would make the lobbying 
law’s restrictions on principal campaign contributions virtually meaningless. 
 
[7] Moreover, the Ethics Board must look to the totality of the 
circumstances in determining whether a particular PAC is truly independent 
of a principal subject to the lobbying law or, rather, is merely its alter ego.  
Simply establishing a separate organization while channeling funds through 
that organization or controlling its disbursements cannot insulate a principal 
from the lobbying law's restrictions.  To hold otherwise would be to ignore 
reality and permit a principal to do indirectly exactly that which the law 
prohibits it from doing directly. 
 
[8] You have argued that the Secretary of State, when that office 
administered the lobbying law, in formal opinion number 27 (October 27, 
1981), “determined that the contributions of a union’s PAC are not 
attributable to the union itself for purposes of determining whether the union 
has violated §13.625, stats.”  We do not read the Secretary of States formal 
opinion 27 to stand for that proposition.  In that opinion, the facts, as stated 
by the Secretary of State, were, inter alia  that the principal maintained a 
“separate” political action committee.  It is unclear from the opinion itself 

                                            
 
3  Political action committees are required to register with the Elections Board pursuant to 

§11.05(1), Wisconsin Statutes.  In order to attain the status of a political action committee 
under campaign finance laws, the statutes generally require only the establishment of a 
segregated account and identifying information concerning the PAC.  §11.05(3), 
Wisconsin Statutes.  The campaign financing laws do not impose any structural 
requirements on political action committees nor any restrictions on the manner in which 
such committees make decisions to make campaign contributions.  Campaign financing 
laws permit a PAC’s sponsor to pay all administrative expenses of the PAC and up to 
$500/year for costs of soliciting contributions. 



what, if any, other facts the Secretary of State relied upon in making the 
determination that the PAC in question was “separate” from the principal.  
Moreover, in a subsequent informal opinion dated July 20, 1987, the 
Secretary of State indicated that  
 

[o]ur office’s primary concern when a lobbying organization 
(“principal”) has an associated political action committee 
(“PAC”) is that the PAC will be used simply to circumvent the 
lobby law restrictions on campaign contributions.  It is our po-
sition that a PAC should be organized as a separate entity and 
should not receive funds directly from the organization.  If a 
PAC is nothing more than a separate checking account or a 
mere conduit for funds, it cannot be distinguished under the 
lobby law from the principal itself. 
 

[9] We agree.  Indeed, in a similar context, the Ethics Board has held that 
a lobbyist could not use funds from the lobbyist's personal campaign commit-
tee, established when the lobbyist was a legislator, to make campaign con-
tributions during periods prohibited to the lobbyist himself.4   
[10] In our view a principal may not make a campaign contribution 
prohibited by the lobbying law through a PAC that is not a separate legal 
entity or through any PAC in which the principal exercises control, in law or 
in fact, either generally (as, for example, through designation of a PAC's 
directors or through an intentional commonality of directors) or specifically 
over any disbursement, as of any monies furnished by the principal.5  This 
ruling does not affect the ability of principals to continue to establish or 
operate conduits6 or the ability of a PAC to make contributions as otherwise 
permitted by the lobbying law.   
 
Advice 
 
[11] A political action committee that is not controlled by an organization 
employing a lobbyist, either in law or in fact, may, consistent with laws 
administered by the Board, make a campaign contribution at any time.   
 
[12] A political action committee controlled, either in law or in fact, by an 
organization employing a lobbyist may make a campaign contribution only 
when Wisconsin's lobbying laws permit a lobbying principal to contribute 
directly.  Thus, a PAC controlled by a lobbying principal may contribute to a 
partisan elective state official or to a candidate for election to a partisan state 
office or to the personal campaign committee of either only in the year of the 
candidate's election between June 1 and the the day of the general election 

                                            
 
4  1991 Wis Eth Bd 08. 
 
5  Put another way, a PAC may not escape the restrictions of the lobbying law merely by 

existing as a finger on the hand of the principal or by being a hand puppet. 
 
6  See  1992 Wis Eth Bd 18. 



(and, in the case of a candidate for legislative office, only if the legislature 
has concluded its final floorperiod, and is not in special or extraordinary 
session).   
 
[13] Because the Ethics Board has not previously had an opportunity to 
address this point, the Board does not intend to prosecute a complaint 
against any principal which may, in the past, have made, via a PAC, a 
campaign contribution during a period in which the principal could not 
contribute.   
 


