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CAMPAIGN ACTIVITIES; LOBBYING AND LOBBYISTS 

 
A lobbyist may make a campaign contribution to a legislator for the purpose 
of promoting the legislator’s candidacy for Congress during the year of the 
election between June 1 and the date of the general election as long as the 
Legislature is not in session.  OEB 92-25 
 
June 16, 1992 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are a lobbyist. 
 
b. At least one member of the Assembly and one member of the 

Senate are running for Congress in the fall general election 
to be held later this year. 

 
Questions 
 
[2] The Ethics Board understands your questions to be: 
 

May you make campaign contributions to promote state legis-
lators' campaigns for election to federal office if you make con-
tributions between June 1 and the date of the general election? 

 
Discussion 
 
[3] Wisconsin’s lobbying law generally permits a lobbyist to make a 
campaign contribution to a partisan elective state official “for the purpose of 
promoting the official’s election to any national, state or local office” only in 
the year of a candidate’s election between June 1 and the day of the general 
election. 
 
[4] An ambiguity arises as a result of the statute’s referral to definitions of 
"candidate" and "campaign contribution" found in Chapter 11, Wisconsin 
Statutes.  Nonetheless, we believe the clear legislative intent is to permit a 
lobbyist to make campaign contributions to a partisan elective state official to 
promote the official's candidacy for a federal office during the year in which 
the official stands for election to the federal office. 
 
[5] Section 13.625 provides, in relevant part: 
 
 (1) No lobbyist may: 
* * * 



(b) Furnish to any elective state official or candidate for an elec-
tive state office, or to the official's . . . or candidate's personal 
campaign committee: 

* * * 
3. [A]ny thing of pecuniary value, except that a lobbyist may 
make a campaign contribution to a partisan elective state offi-
cial or candidate for national, state or local office or to the offi-
cial's or candidate's personal campaign committee; but a lobbyist 
may make a contribution to which par. (c) applies only as 
authorized in par. (c). 

 
(c) Except as permitted in this subsection, make a campaign 
contribution, as defined in s. 11.01 (6), to a partisan elective 
state official for the purpose of promoting the official's election to 
any national, state or local office . . . to be filled at the general 
election or a special election, or the official's . . . personal cam-
paign committee.  A campaign contribution to a partisan elective 
state official . . . or his or her personal campaign committee may 
be made in the year of a candidate's election between June 1 and 
the day of the general election . . .. 

 
[6] Section 13.62(5g) Wisconsin Statutes, provides that “candidate” “has 
the meaning given under s. 11.01(1).”  Moreover, §13.625(1)(c)refers to 
campaign contributions “as defined in s. 11.01(6)  Section 11.01(1) provides: 
 

“Candidate” means every person for whom it is contemplated or 
desired that votes be cast and any election held within this 
state, other than an election for national office, whether or not 
the person is elected or nominated, and who either tacitly or 
expressly consents to be so considered. 
 

(Emphasis added).   
 
[7] A "contribution" is defined in §11.01(6) as anything of value “made for 
political purposes.”  Section 11.01(16), provides: 
 

An act is for “political purposes” when it is done for the purpose 
of influencing the election or nomination for election of any 
individual to state or local office, for the purpose of influencing 
the recall from or retention in office of an individual holding a 
state or local office, or for the purpose of influencing the outcome 
of any referendum.   
 

(Emphasis added).  It has been suggested that §13.625’s references to chapter 
11 could read to restrict a lobbyist’s ability to make a campaign contribution 
only to candidates for state or local office (since only such contributions are 
"contributions" within the definition) and to make such contributions only in 
the year in which an individual is a candidate for state or local office (since 
only such individuals are "candidates" within the definition).  However, that 



reading of the statute would result in nonsensical text and surplusage of 
language -- results to be avoided in statutory interpretation.*  
 
[8] Read literally, §13.625(1)(b) would permit a lobbyist to make a 
campaign contribution [that is, a contribution to promote a candidacy for 
state or local office] to a candidate for "national office."  Read literally, 
§13.625(1)(c), would provide that a lobbyist can make a campaign 
contribution [that is, a contribution to promote a candidacy for state or local 
office] for the purpose of promoting an official’s election to "national office."  
This reading is oxymoronic and would make all references to national office 
mere surplusage.  We do not believe that this is a correct reading of the 
statute or that it comports with legislative intent. Clearly, the statute’s 
references to the definitions in chapter 11 were intended to be references to 
the general language describing the indicia of candidacy and the 
characteristics of contributions. 
 
[9] You argue in your letter that the statutes should be read to permit a 
campaign contribution to promote a candidacy for federal office of a member 
of the Assembly, not seeking reelection, but not to permit such a contribution 
to a mid-term senator running for federal office.  There is nothing in the 
language of the statute, nor in the sparse legislative history that would 
indicate that the Legislature intended to make that kind of distinction.  In 
our view, the only reading of the statute that makes sense, that avoids non-
sensical sentences and surplus language, is that lobbyists may make con-
tributions to partisan elective state officials running for federal office 
between June 1 and the date of the general election in the year in which such 
individuals are standing for election to those federal offices. 
 
 
Advice 
 
[10] You may make a campaign contribution to a legislator for the purpose 
of promoting the legislator's candidacy for Congress during the year of the 
election between June 1 and the date of the general election as long as the 
Legislature is not in session. 
 

                                            
* See, e.g., State v. Pham, 137 Wis. 2d 31 (1987)(statutes should be interpreted to avoid 

absurd or unreasonable results); Green Bay Broadcasting v. Green Bay Authority, 116 
Wis. 2d 1 (1983) (in construing a statute, every word, clause and sentence should be given 
a construction that will not render it surplusage). 


