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LOCAL CODE - JURISDICTION; LOCAL CODE - MEALS, LODGING, 

TRAVEL AND ENTERTAINMENT 
 

Except in the uncommon instance in which the teacher's appointment is for a 
specified term or at the pleasure of the appointing authority, a public school 
teacher is not a local public official covered by §19.59, Wisconsin Statutes. 

In an instance in which a teacher is a local public official, the teacher should 
consult with the school district's legal counsel to review the specific circum-
stances to determine whether §19.59 restricts participation in a program 
open to teachers whose benefits include lodging and meals in connection with 
a training seminar in another state, the provision of certain equipment, 
reimbursement for released time (with prior approval), expense 
reimbursement for presentations (with prior approval), and lodging and 
meals in connection with an annual reunion. 
 

Facts 

¶ 1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You write on behalf of a company that offers a program open 
to teachers with identified expertise in a specific educational 
area.   

b. The program requires, among other things, that participants 
make presentations, conduct demonstrations and contribute 
an annual publishable product.   

c. The program's benefits include lodging and meals in connec-
tion with a training seminar in another state, the provision 
of certain equipment, reimbursement for released time (with 
prior approval), expense reimbursement for presentations 
(with prior approval), and lodging and meals in connection 
with an annual reunion. 

 

Questions 

¶ 2 The Ethics Board understands your questions to be: 
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1.  Do laws administered by the Ethics Board apply to Wisconsin 
public school teachers? 

2.  If so, do those laws restrict a teacher's participation in the 
program? 

 

Discussion 

¶ 3 Section 19.59, Wisconsin Statutes, the Code of Ethics for Local Govern-
ment Officials, restricts a local public official from using his or her public 
position to obtain anything of substantial value for private benefit or to 
accept anything of substantial value if it could reasonably be expected to 
influence the individual's official judgment or actions.1  The statute applies to 
specified officials of local units of government.  The first question is whether 
the statute applies to public school teachers. 

                                            
1 Section 19.59(1)(a), (b), and (c), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.59  Codes of ethics for local government officials, employes and candi-
dates.  (1)(a)  No local public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit of him-
self or herself or his or her immediate family, or for an organization with which he 
or she is associated.  A violation of this paragraph includes the acceptance of free or 
discounted admissions to a professional baseball game by a member of the district 
board of a local professional baseball park district created under subch. III of ch. 
229.  This paragraph does not prohibit a local public official from using the title or 
prestige of his or her office to obtain campaign contributions that are permitted and 
reported as required by ch. 11. 
 (b) No person may offer or give to a local public official, directly or indi-
rectly, and no local public official may solicit or accept from any person, directly or 
indirectly, anything of value if it could reasonably be expected to influence the local 
public official's vote, official actions or judgment, or could reasonably be considered 
as a reward for any official action or inaction on the part of the local public official.  
This paragraph does not prohibit a local public official from engaging in outside 
employment. 
 (c) Except as otherwise provided in par. (d), no local public official may: 
 1.  Take any official action substantially affecting a matter in which the 
official, a member of his or her immediate family, or an organization with which the 
official is associated has a substantial financial interest. 
 2.  Use his or her office or position in a way that produces or assists in 
the production of a substantial benefit, direct or indirect, for the official, one or 
more members of the official's immediate family either separately or together, or an 
organization with which the official is associated. 
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Applicability of §19.59 
¶ 4 A public school district is a local unit of government.2  A local public 
official of a school district includes (1) an elected official; (2) an individual 
holding an appointive office or position in which the individual serves for a 
specified term, and (3) an individual holding an appointive office or position 
which is filled by the school board or the executive or administrative head of 
the school district and in which the individual serves at the pleasure of the 
appointing authority.3 

¶ 5 In the circumstances with which we are acquainted, teachers do not 
meet any of these criteria.  They are not elected.  They do not serve only for a 
limited term.  They do not serve at the pleasure of a school district.4  In the 
overwhelming majority of cases, a teacher continues as a teacher unless and 
until the individual resigns or is removed for cause.  In Milwaukee County, 
this is established by statute.  Section 118.23, Wisconsin Statutes, provides 
                                            
2 Section 19.42(7u), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42(7u) "Local governmental unit" means a political subdivision of this state, a 
special purpose district in this state, an instrumentality or corporation of such a 
political subdivision or special purpose district, a combination or subunit of any of 
the foregoing or an instrumentality of the state and any of the foregoing. 
 

See 1997 Wis Eth Bd 6, ¶6. 
 
3 Section 19.42(7x), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42(7x) "Local public official" means an individual holding a local public office. 
 

Section 19.42(7w), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42(7w) "Local public office" means any of the following offices, except an office 
specified in sub. (13): 
    (a) An elective office of a local governmental unit. 
    (b) A county administrator or administrative coordinator or a city or village 
manager. 
    (c) An appointive office or position of a local governmental unit in which an indi-
vidual serves for a specified term, except a position limited to the exercise of minis-
terial action or a position filled by an independent contractor. 
    (cm) The position of member of the board of directors of a local exposition district 
under subch. II of ch. 229 not serving for a specified term. 
    (d) An appointive office or position of a local government which is filled by the 
governing body of the local government or the executive or administrative head of 
the local government and in which the incumbent serves at the pleasure of the 
appointing authority, except a clerical position, a position limited to the exercise of 
ministerial action or a position filled by an independent contractor. 

 
4 For some positions, such as a coach, department head, and program director, an individ-
ual's appointment may be at the pleasure of the appointing authority. 
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that a teacher in Milwaukee County, after a probationary period, shall have 
permanent employment.  In other school districts, collective bargaining 
agreements or policy usually allow a teacher's removal only for cause.5   
 
Section 19.59's restrictions 
¶ 6 In an instance in which a teacher may be a local public official, then 
§19.59 applies.  The statute's two primary restrictions to consider with 
respect to the program are the restriction on an individual's using public 
office to obtain anything of substantial value for private benefit or accepting 
anything of value if it could reasonably be expected to influence the 
individual's official judgment or actions.  There are too many circumstances 
that may exist to enable the Ethics Board to provide a definitive answer 
about which, or whether, a particular teacher who is a local public official 
may or may not participate in the program in any given instance.  Important 
considerations will include: (1) whether participation in the program is 
primarily of benefit to the school district rather than to the individual, which 
may be evidenced by the school district's authorization or approval of such 
participation; and (2) whether or not a teacher is in a position to influence a 
decision on the school district's purchase of equipment of the type to be 
furnished by the program.  A teacher who is a local public official may consult 
the school district's legal counsel for guidance.6 

                                            
5 We note that §118.22, Wisconsin Statutes, provides that each year a school board must give 
notice whether it will renew or refuse to renew a teacher's employment.  This statute creates 
some ambiguity in applying §19.42(7w) to teachers in school districts other than Milwaukee 
County.  However, a collective bargaining agreement may limit the power of a school board to 
discharge a teacher. See Fortney v. School District of West Salem, 108 Wis.2d 167 (1982).  We 
also note that the clear intent of §19.42(7w) is that it apply only to elected officials and to top 
management officials in a local governmental unit. The current version of §19.59 and the 
corresponding definitions of §19.42 were first enacted in the 1991 budget bill, 1991 Act 39, 
§§212qc to qw.  The provisions were based on 1991 Assembly Bill 420 and 1991 Senate Bill 
198.  The Legislative Reference Bureau analysis of these bills describes them as establishing 
ethical standards of conduct "for elected officials and major appointed officials of all local 
governments." 
 
6 Section 19.59(5)(a), Wisconsin Statutes, provides: 
 
 

19.59(5)(a)  Any individual, either personally or on behalf of an organization or 
governmental body, may request of a county or municipal ethics board, or, in the 
absence of a county or municipal ethics board, a county corporation counsel or 
attorney for a local governmental unit, an advisory opinion regarding the propriety 
of any matter to which the person is or may become a party.  Any appointing officer, 
with the consent of a prospective appointee, may request of a county or municipal 
ethics board, or, in the absence of a county or municipal ethics board, a county cor-
poration counsel or attorney for a local governmental unit an advisory opinion 
regarding the propriety of any matter to which the prospective appointee is or may 
become a party.  The county or municipal ethics board or the county corporation 
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Advice 

¶ 7 The Ethics Board advises that except in the uncommon instance in 
which the teacher's appointment is for a specified term or at the pleasure of 
the appointing authority, a public school teacher is not a local public official 
covered by §19.59, Wisconsin Statutes. 

¶ 8 In an instance in which a teacher is a local public official, the teacher 
should consult with the school district's legal counsel to review the specific 
circumstances to determine whether §19.59 restricts participation in the 
program you have described. 

WR1042 
 

                                                                                                                                  
counsel or attorney shall review a request for an advisory opinion and may advise 
the person making the request.  Advisory opinions and requests therefor shall be in 
writing.  It is prima facie evidence of intent to comply with this section or any ordi-
nance enacted under this section when a person refers a matter to a county or 
municipal ethics board or a county corporation counsel or attorney for a local gov-
ernment unit and abides by the advisory opinion, if the material facts are as stated 
in the opinion request.  A county or municipal ethics board may authorize a county 
corporation counsel or attorney to act in its stead in instances where delay is of 
substantial inconvenience or detriment to the requesting party.  Except as provided 
in par. (b), neither a county corporation counsel or attorney for a local governmental 
unit nor a member or agent of a county or municipal ethics board may make public 
the identity of an individual requesting an advisory opinion or of individuals or 
organizations mentioned in the opinion. 

 


