
 

 

1998 Wis Eth Bd 14 
DISQUALIFICATION; IMPROPER USE OF OFFICE 

 
 

The Ethics Board advises:   

(1) That a state public official not accept compensation from the official's 
private clients for time spent serving as a state public official on a task force 
created by the Legislature to investigate and report on tax issues affecting 
the industry of which the clients are a part; and 
 
(2) That a state public official not participate as a member of the task force in 
matters that could have a substantial financial impact on the official's 
private clients or that could produce a substantial benefit for them. 
 
 
Facts 
 
¶1. This opinion is based upon these understandings: 

a. You are a lawyer in the private practice of law. 

b. Among the clients that you represent are businesses engaged 
in a specific industry. 

c. Your representation on behalf of these clients has included 
work on tax questions. 

d. The Governor has appointed you to be a member of a task 
force. 

e. The Legislature created this task force to investigate and 
report on tax issues affecting the industry. 

 
 
Question 
 
¶2. The Ethics Board understands your questions to be: 

1.  May your clients compensate you for the time you spend 
serving on the task force? 

2.  Do laws administered by the Ethics Board restrict your 
serving on the task force? 
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Discussion 

¶3. Three provisions of the Ethics Code apply to the questions you have 
posed, §§19.45(2) and 19.46(1)(a) and (b), Wisconsin Statutes.  Reduced to its 
elements, §19.45(2) provides: 

No state public official 
May use public office or position  
To obtain financial gain or anything of substantial value 
For the private benefit of the official or an organization with which 
    the official is associated.1 

¶4. Section 19.46(1)(b), reduced to its elements, provides: 

No state public official 
May use public position or office 
In a way that produces or assists in the production of a substantial  
    benefit 
For the official or an organization with which the official is  
    associated.2 

¶5. Section 19.46(1)(a), reduced to its elements, provides: 

No state public official 
May take any official action 
Substantially affecting a matter 

                                            
1 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to obtain 
financial gain or anything of substantial value for the private benefit of himself or 
herself or his or her immediate family, or for an organization with which he or she 
is associated.  This subsection does not prohibit a state public official from using the 
title or prestige of his or her office to obtain contributions permitted and reported as 
required by ch. 11. 

 
2 Section 19.46(1)(b), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.46  Conflict of Interest Prohibited; Exception. (1)  Except in accordance 
with the board's advice under sub. (2) and except as otherwise provided in sub. (3), 
no state public official may: 
(b) Use his or her office or position in a way that produces or assists in the produc-
tion of a substantial benefit, direct or indirect, for the official, one or more members 
of the official's immediate family either separately or together, or an organization 
with which the official is associated. 
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In which an organization with which the official is associated 
     has a substantial financial interest.3 

¶6. A state public official includes an individual who holds a position to 
which individuals are regularly appointed by the Governor.4  The legislative 
provision creating the task force specifies that the Governor appoint a 
number of its members.5  The Governor has appointed you to the task force.  
You are a state public official. 

                                            
3 Section 19.46(1)(a), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.46  Conflict of Interest Prohibited; Exception. (1)  Except in accordance 
with the board's advice under sub. (2) and except as otherwise provided in sub. (3), 
no state public official may: 
(a) Take any official action substantially affecting a matter in which the official, a 
member of his or her immediate family, or an organization with which the official is 
associated has a substantial financial interest. 

 
4 Section 19.42(13) and (14), Wisconsin Statutes, provide, in relevant part: 
 

19.42(13)  "State public office" means: 
 (a)  All positions to which individuals are regularly appointed by the gov-
ernor, except the position of trustee of any private higher educational insti-
tution receiving state appropriations and the position of member of the dis-
trict board of a local professional baseball park district created under subch. 
III of ch. 229. 

*       *       * 
(14)  "State public official" means any individual holding a state public office. 

 
This section's legislative history reveals that early drafts would have defined “state public 
official” to refer to “all positions to which persons are appointed by the governor. . . .”  
“Regularly” was later inserted to exclude from the term's meaning sheriffs, coroners, regis-
ters of deeds, and district attorneys appointed by the Governor to fill vacancies occurring in 
those county offices which are regularly filled by election.  See June 21, 1975 Statement of 
Frances Hurst in support of 1975 Assembly Bill 784, to Assembly Judiciary Committee.  
“Regularly” has the meaning of “normally” as opposed to “periodically” as in the instance 
about which you have asked.  The governor normally appoints members of a task force when 
directed by an act of the legislature as distinguished from the governor's appointment of a 
person to an office that is normally filled by election.   
 

5 We note that individuals appointed to the task force by members of the legislature are 
not state public officials as defined by §19.42, Wisconsin Statutes. 
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Use of office for financial gain for self -- §19.45(2) 

¶7. You should not accept compensation from your clients in connection 
with your service on the task force.  Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, bars 
a public official from profiting from holding public office, apart from 
compensation paid by the state.  Charging clients for the time you spend 
performing your public duties on the task force would be a use of office to 
obtain financial gain for private benefit and a violation of §19.45(2).   

Use of office to obtain a substantial benefit for an organization 
of which you are an authorized representative -- §19.46(1)(b) 

¶8. Use of office under the statutes includes participating in discussions, 
debates, and votes in an official capacity.6  The businesses that you represent 
as an attorney appear to be organizations with which you are associated.7  
You may not use your public position in a way that produces or assists in the 
production of a substantial benefit for your clients.   

¶9. In situations in which a state official is asked to participate in a 
matter that affects the financial interests of an organization with which the 
official is associated, the Ethics Board has consistently said that an official 
may participate in and vote on matters that only incidentally affect a busi-
ness with which the official is associated and that affect the business to no 
greater or lesser extent than other citizens involved in similar broadly-
defined pursuits.8  But you have not asked about affecting a broad class of 

                                            
6 1997 Wis Eth Bd 1, ¶4; 1995 Wis Eth Bd 3, ¶4. 
 
7 Section 19.42(2) and (11), Wisconsin Statutes, provide: 
 

19.42 (2) “Associated”, when used with reference to an organization, includes any 
organization in which an individual or a member of his or her immediate family is . 
. . an authorized representative or agent. 
 
(11) “Organization” means any corporation, partnership, proprietorship, firm, en-
terprise, franchise, association, trust or other legal entity other than an individual 
or body politic. 

 
The Ethics Board understands you to be an authorized representative or agent of a cli-
ent if you provide representation for the client in dealings with third parties.  1993 Wis 
Eth Bd 7, ¶4.  This can include a client you represent before tribunals or other govern-
ment bodies or in negotiations with private individuals or entities.  Id.  In such 
instances, you are, of necessity, acting as the representative or agent of the client.  In 
contrast, you are not an authorized representative or agent of a client merely because 
you provide legal advice or counsel to the client.  1993 Wis Eth Bd 7, supra, ¶6. 
 
8 See, e.g., 1995 Wis Eth Bd 3, ¶¶7,8. 
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organizations of which your clients are an insubstantial part.  The matters 
which the task force will address are narrow tax issues affecting your clients.  
The task force's recommendations are likely to specifically affect your clients 
but will not have broad application beyond the industry of which they are a 
part. 

Taking official action when simultaneously authorized to represent an 
organization with financial interest in official act--§19.46(1)(a) 

¶10. You also may not participate as an official in a matter in which your 
clients have a substantial financial interest.  Your clients have what is likely 
to be a substantial financial interest in the continued application of existing 
law.  For this reason as well, you should not participate in task force matters 
that may affect your clients. 
 

Policy considerations 
 
¶11. The primary purpose of the Ethics Code is to “help [state officials] 
avoid conflicts between their personal interests and their public 
responsibilities [to] promote and strengthen the faith and confidence of the 
people of this state in their state public officials and employees.”9  Moreover, 
a public officer owes an undivided duty of loyalty to the public whom he or 
she serves.10  These considerations are particularly prominent where, as 
here, a public official not only represents organizations with a direct financial 
stake in the official's decision-making, but provides representation, in his or 
her private capacity, with respect to the very matters that are before the 
official in his or her public capacity.   
 
¶12. Public policy favors a state public official's exercise of his or her official 
duties, and an official should avoid placing himself or herself in a position in 
which the official must refrain from exercising official responsibilities 
because a conflict of interest might arise.11  As a general matter, occasional 
and infrequent conflicts may be dealt with by the official's abstaining from 
participation in official matters, as required to avoid violating the Ethics 
Code.  However, continuing and frequent conflicts might best be dealt with by 
divesting either the private interest or the public responsibilities. 

                                                                                                                                  
 
9 Section 19.41, Wisconsin Statutes.  See 1995 Wis Eth Bd 1, ¶7. 
 
10 1994 Wis Eth Bd 3, ¶8; 1993 Wis Eth Bd 4, ¶5; 1992 Wis Eth Bd 33, ¶4; 1992 Wis Eth Bd 
32, ¶3; 8 Op. Eth. Bd. 33, 37 (1985); 63A Am. Jur. 2d, Public Officials and Employees §§321, 
322. 
 
11 Id. 
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¶13. We recognize that the Governor may well have selected you to be a 
member of the task force precisely because of your experience and your 
representation of a segment of the industry that is affected by the matters 
that are the focus of the task force's study.  Nevertheless, absent a specific 
legislative directive to the contrary, the statutes do not permit an exception 
to the requirement that those fulfilling a public responsibility must be free of 
any special financial interest in the outcome of the work they are called upon 
to undertake on the public's behalf.  The legislature could have specified that 
the task force be composed of one or more representatives of the industry, but 
it did not do so. 
 
 
Advice 

¶14. The Ethics Board advises:   

(1) That you not accept compensation from your clients for time spent serving 
as a state public official on the task force; and 

(2) That you not participate as a member of the task force in matters that 
could have a substantial financial impact on your clients or that could pro-
duce a substantial benefit for them. 
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