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IMPROPER USE OF OFFICE; LOBBYING AND LOBBYISTS; 

SOLICITATION 
 
The Ethics Board advises that a legislator should not authorize an 
organization to draw on the title and prestige of the legislator’s state 
government office to solicit financial contributions if the organization [1] is a 
lobbying principal that tries to influence legislation and spends money in 
support of or in opposition to candidates for election to state offices, or [2] is 
an organization with which the legislator is associated. 
 
 
Facts 

¶ 1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You are a member of the legislature. 

b. You have been asked to sign a letter urging recipients to 
become members of a not-for-profit organization. 

c. The letterhead will have your name and state title on it as 
will the signature line. 

d. You are a member of the organization, but are neither an 
officer or director. 

e. The organization is a registered lobbying principal in 
Wisconsin. 

 
 
Question 

¶ 2 The Ethics Board understands your question to be: 

Do laws administered by the Ethics Board restrict your signing 
a letter soliciting recipients to become members of the 
organization? 

 
 
Discussion 

¶ 3 Based on the facts that you have presented, the Ethics Board 
recommends that you not permit the organization to use the title and 
prestige of your office to solicit memberships in that organization. 
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¶ 4 The provision of the Ethics Code most pertinent to your question is 
§19.45(2), Wisconsin Statutes.  That section, reduced to its elements, 
provides: 

No state public official 
May use his or her public position or office 
To obtain financial gain or anything of substantial value 
For the private benefit of an organization with which the official is 
associated.1 
 

¶ 5 You are a state public official.2  Use of office includes using the title 
and prestige of office.3  Obtaining additional dues-paying members for an 
organization is a financial gain for that entity.  The not-for-profit 
organization about which you have written is an “organization” within the 
meaning of the statute.4  The only remaining question is whether the 
organization is an organization with which you are associated. 

¶ 6 Section 19.42(2), Wisconsin Statutes, provides: 

19.42(2) "Associated", when used with reference to an organization, 
includes any organization in which an individual or a member of 
his or her immediate family is a director, officer or trustee, or owns 

                                            
1 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to obtain 
financial gain or anything of substantial value for the private benefit of himself or 
herself or his or her immediate family, or for an organization with which he or she 
is associated.  This subsection does not prohibit a state public official from using the 
title or prestige of his or her office to obtain contributions permitted and reported as 
required by ch. 11. 
 

2 Section 19.42(13)(c), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42(13) “State public office” means: 
(c) All positions identified under s. 20.923(2), (4), (4m), (6)(f) to (h) and (8) to (10), 
except clerical positions. 

 
Section 20.923(2)(b), Wisconsin Statutes, identifies members of the legislature. 
 
3 1994 Wis Eth Bd 1, ¶5; 1991 Wis Eth Bd 6, ¶6; 10 Op. Eth. Bd. 47 (1988); 10 Op. Eth. Bd. 43 
(1987); 9 Op. Eth. Bd. 45 (1987); 9 Op. Eth. Bd. 21 (1986); 5 Op. Eth. Bd. 98 (1982); 3 Op. Eth. 
Bd. 53 (1979). 
 
4 Section 19.42(11), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42(11) “Organization” means any corporation, partnership, proprietorship, firm, 
enterprise, franchise, association, trust or other legal entity other than an individ-
ual or body politic. 
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or controls, directly or indirectly, and severally or in the aggregate, 
at least 10% of the outstanding equity or of which an individual or 
a member of his or her immediate family is an authorized 
representative or agent. 
 

¶ 7 The proposed solicitation letter would note that you are “affiliated” 
with the organization.  We understand that neither you nor a member of your 
immediate family is an officer, director, or shareholder of the organization;  
however, you are a member of the organization and your participation in the 
proposed letter of financial solicitation would be in concert with, and at the 
request and suggestion of, the organization. 

¶ 8 It is well established that an official may associate himself or herself 
with an organization by lending his or her name to it for the organization’s 
solicitation of funds.5  Thus, as a matter of law there is a substantial basis to 
support the conclusion that your acting in concert with, and at the request 
and suggestion of, the organization associates you with that organization6 
and that  Wisconsin’s Ethics Code prohibits your using the title or prestige of 
your state government position to solicit funds for that organization.   

¶ 9 We do not, however, find it necessary to resolve this issue definitively 
because for yet another reason we recommend against your pursuing the 
course you have asked about. You hold an important and prestigious position 
in the government of the state of Wisconsin.  The people of Wisconsin have 
entrusted to your care the title and the prestige of the office of state 
legislator.  The Board’s members are unanimous in recommending that you 
guard the dignity of your government position and preserve it from use in 
private fundraising efforts by any organization that is both paying 

                                            
5 10 Op. Eth. Bd. 47, 49, n. 5 (1988); 7 Op. Eth. Bd. 21, 23, n.6 (1983); 5 Op. Eth. Bd. 97, 100-
01, n. 15 (1982); 5 Op. Eth. Bd. 59, 61, n.6 (1981); Minutes, closed session of the Ethics Board, 
July 15, 1980. 
 
In a 1994 opinion, 1994 Wis Eth Bd 1, the Ethics Board held that signing a letter to solicit 
membership in an organization, alone, did not mean that the official became the organiza-
tion’s “authorized representative or agent” within the meaning of the statute.  However, a 
person may also be associated with an organization even though the person does not occupy 
one of the relationships specifically identified by statute.  Section 19.42(2), in defining 
“associated,” states that the word “associated” “includes” the indicated relationships.  In con-
trast, the other definitions contained in §19.42 state that the words that are defined “mean” 
or “have the meaning of” the indicated words.  10 Op. Eth. Bd. 47, 49, n. 5 (1988) (legislator 
acted as the organization’s agent for the conduct of its affairs in Wisconsin, including solicita-
tion of funds); 5 Op. Eth. Bd. 97, 100-01, n. 15 (1982) (legislator soliciting for legislative 
campaign committee). 
 
6 Section 11.06(7m), Wisconsin Statutes, creates a test for independent campaign expendi-
tures and establishes that a committee’s expenditure is not independent of a candidate if the 
expenditure is made in concert with or at the request or suggestion of the candidate.  This 
same consideration has application to the issue you have presented.   
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individuals to influence the creation and modification of Wisconsin’s laws and 
is engaged in influencing the election of individuals to state offices.7   

¶ 10 Although we accept that you and the organization are joined by com-
mon, deeply held conviction and not by an inappropriate motive, we cannot 
fashion useful guidance on motives alone.  “The end justifies the means” is 
not a public policy Wisconsin’s traditions support. In spite of your good 
motives, the course that the organization has asked you to undertake would 
permit others to infer that you are using your state government position to 
solicit money for a group that in turn directs money in support of your own 
election in exchange for your support of its legislative agenda.  That would 
undermine citizens’ faith and confidence in state government, faith and 
confidence that the Ethics Board was established to foster.8 

                                            
7 The Wisconsin Democracy Campaign reports that the organization spent tens of thousands 
of dollars to influence elections in Wisconsin during 1995-1996, including the expenditure of 
funds to advance your own re-election. 
 
8 In addition to the reason we have already articulated for our recommendation, we note that 
the lobbying law, at §13.625, Wisconsin Statutes, prohibits a lobbying principal to furnish to 
you anything of pecuniary value and prohibits your acceptance of anything of pecuniary 
value from a principal. Because of your affiliation with the ogranization, the facts that you 
have presented could be characterized as the organization’s furnishing you with stationery, 
envelopes, and postage to enable you to solicit memberships on its behalf, in derogation of 
§13.625.  Section 13.625, Wisconsin Statutes, in relevant part, provides: 
 

13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
*          *          * 

 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any 
elective state official or candidate for an elective state office, or to the official's, 
employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except 
that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state 
official or candidate for national, state or local office or to the official's or candidate's 
personal campaign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. 
(c) applies only as authorized in par. (c). 

*         *          * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  
This subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, 
meals, beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available 
to the general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official 
or legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuniary value 
from a lobbyist or principal, except as permitted under subs. (1)(b)3 and (c), (2), (4), 
(5), (6), (7), (8) and (9).  No personal campaign committee of a candidate for state 
office may accept anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as 
permitted for such a candidate under subs. (1) (b) 3 and (c), (2) and (6) 
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¶ 11 Consistent with our advice the organization may identify you as some-
one who supports its work (if that is the case), and you may offer your opin-
ions about the goals and actions of the organization and any other lobbying 
group.  You should not, however, lend the title and prestige of your office to 
further the fundraising effort about which you have asked.   

Advice 

¶ 12 The Ethics Board advises that you not authorize the organization to 
draw on the title and prestige of your state government office to solicit finan-
cial contributions if the organization [1] is a lobbying principal that tries to 
influence legislation and spends money in support of or in opposition to 
candidates for election to state offices, or [2] is an organization with which 
the legislator is associated.  
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