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POST EMPLOYMENT 

 
The Ethics Board advises: 

That, for twelve months after a state public official leaves the official’s state 
public office at a state agency, neither the official nor anyone working in 
concert with the official or under the official’s direction, supervision, or 
control, should appear before or negotiate with an officer or employee of the 
agency acting in an official capacity.  (October 24, 1997) 
 
 
 
Facts 

¶ 1. This opinion is based upon these understandings: 

a. Until recently, you served as a state public official. 

b. You now plan to establish a business in Wisconsin. 

c. You will seek both public and private customers. 

d. You will be the controlling owner of the company, which will 
be structured as a corporation or limited liability company. 

e. You will be paid by the company for your work. 

f. You would like the state agency with which you have been 
associated as a state public official to purchase your 
company’s products. 

g. You plan to have the company hire an individual to assist 
you in finding customers. 

h. You propose to have an employee of the company, other than 
you, approach your former agency and present the purchase 
opportunity to it. 

 

Questions 

¶ 2. The Ethics Board understands your questions to be: 
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Consistent with the Ethics Code, may you pursue the course of 
action you have outlined to solicit your former state agency to 
purchase products from the company you are creating? 

Discussion 

¶ 3. The answer to your question is governed by §19.45(8)(a), Wisconsin 
Statutes.  That section, reduced to its elements, provides: 

No former state public official 
For 12 months after ceasing to be a state public official 
May, for compensation, 
On behalf of any person other than a governmental entity 
Make any formal or informal appearance before, or negotiate with, 
Any officer or employee of the official’s former agency.1 

¶ 4. You are a former state public official.2  You plan to create a private 
company.  Your activities in seeking customers for the company will be on its 
behalf.  You will be compensated by the company.  Thus, your activities in 
seeking customers for the company appear to be activities, for compensation, 
on behalf of a person other than a governmental entity.3  The statute 
prohibits you, for twelve months, from appearing before or negotiating with 
the state agency with which you were formerly associated as a state public 

                                            
1 Section 19.45(8)(a), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(8)(a) No former state public official, for 12 months following the date on which 
he or she ceases to be a state public official, may, for compensation, on behalf of any 
person other than a governmental entity, make any formal or informal appearance 
before, or negotiate with, any officer or employe of the department with which he or 
she was associated as a state public official within 12 months prior to the date on 
which he or she ceased to be a state public official. 
 

2 Section 19.42(13)(intro.) and (k), Wisconsin Statutes, provides: 
19.42(13)  "State public office" means: 

(k) The executive director, executive assistant to the executive director, 
internal auditor, chief investment officer and investment directors of the 
investment board. 

 
3 Section 990.01(26), Wisconsin Statutes, provides: 
 

990.01 In the construction of Wisconsin laws the words and phrases which follow shall 
be construed as indicated unless such construction would produce a result inconsistent 
with the manifest intent of the legislature: 
(26)  Person. "Person" includes all partnerships, associations and bodies politic or 
corporate. 
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official.  Meeting with agency officials to discuss a possible sale of goods 
would fit within the statutory restriction.4 

¶ 5. The remaining question, then, is whether you can avoid the 
restrictions imposed by §19.45(8)(a) if, in discussions and negotiations with 
your former agency, you send another employee of the company to pres??ent 
the purchase opportunity to the agency.   

¶ 6. Section 19.45(8)(a)’s prohibition is a personal one – it applies to you 
and not to the company. Nevertheless, the Ethics Board consistently has 
applied the principle that a person may not do through an agent that which 
the law prohibits a person from doing directly.5  Thus, you may not, within 
the proscribed period, use an agent to represent you or appear in your stead 
before your former agency. In your letter to us, you indicate that you will 
have a controlling ownership interest in the company, that you will be 
responsible for managing the company, and that you will cause the company 
to hire an agent to assist you in obtaining customers.  In the context of 
§19.45(7), Wisconsin Statutes, which prohibits an incumbent state public 
official from appearing on behalf of another for compensation before the 
official’s agency, we said: 

The Ethics Code will not be an obstacle to your firm’s representing 
a client before the state agency with which you are affiliated if that 
representation is undertaken by a member of the firm whose work, 
judgment and compensation is not subject to your review. 

10 Op. Eth. Bd. 13, 17 (1988). To the extent that any employee of your 
company acts in concert with you or under your direction, supervision, or 
control, that individual should not, for compensation, communicate with an 
official or employee of your former agency for twelve months after your 
leaving your state position.   

                                            
4 An informal appearance includes trying to settle or arrange a matter by calling, writing, or 
conferring with an agency officer or employee.  9 Op. Eth. Bd. 51 (1987).  To "negotiate" 
means "to transact business, to confer or to discuss, to arrange or settle by discussion."  6 Op. 
Eth. Bd. 8 (1982) (a meeting to discuss an agency's procedures for hiring consultants is an 
activity that 19.45(8)(a) was intended to prohibit). 
 
5 1992 Wis Eth Bd 29, ¶4 and n.2; 1992 Wis Eth Bd 27, ¶4 and n.2; 1991 Wis Eth Bd 8; 80 
Op. Att'y Gen. 205, 208 (1992). 
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Advice 

¶ 7. The Ethics Board advises: 

That, for twelve months after your leaving your state public office at a state 
agency, neither you nor anyone working in concert with you or under your 
direction, supervision, or control, should appear before or negotiate with an 
officer or employee of the agency acting in an official capacity. 
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