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LOCAL CODE — GIFTS 

 
 
The Ethics Board advises:   
 
An official of a school district who receives a gift from foreign dignitaries 
visiting the district should treat the gift as given to the school district.  The 
school district may retain, sell or otherwise dispose of the item in accordance 
with the school district’s policies and interests.  This can include selling the 
item to an official of the district.  (October 8, 1997) 
 
 
Facts 
 
¶ 1. This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You write on behalf of a school district, to which you are 
legal counsel. 

b. School board members and other school district officials 
attended an event involving representatives from a sister 
city in a foreign country. 

c. The foreign visitors presented school board members and 
other school district officials with gifts, such as spoons and 
cups, as part of the visit. 

 
 
Question 
 
¶ 2. The Ethics Board understands your question to be: 
 

Consistent with the code of ethics for local government officials, 
may a school district official retain the gifts and pay the full 
and fair value of the gifts to the school district? 

 
 
Discussion 
 
¶ 3. Section 19.59(1)(a), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, 
provides: 
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No local public official 
May use his or her public position or office 
To obtain anything of substantial value 
For private benefit.1 
 

¶ 4. Local public officials include elected members of a public school 
district board and appointed officials who serve for a specified term of office 
or at the pleasure of the school board.2  It appears that the officials about 
whom you have asked were given the gifts because they hold public office.  
The gifts appear to be of substantial value – that is, of more than token or 
inconsequential value.3 
 
¶ 5. Because §19.59(1)(a) restricts a school official from accepting the gifts 
for private benefit, it is appropriate to treat the gifts as having been 
accepted on behalf of the school district.4  Section 19.56(4), Wisconsin 
Statutes, although not applicable to your question, offers guidance in this 
regard.  That statute provides that if a state official receives an 
unauthorized payment in connection with a talk or meeting the official 
should deposit it with the agency with which the official is associated.  If 
that is not practicable, the official must return the payment or convey it to 
the state or a charitable organization with which the official is not 
associated.5 
                                            
1 Section 19.59(1)(a), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.59 (1)(a)  No local public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit of 
himself or herself or his or her immediate family, or for an organization with which 
he or she is associated.  A violation of this paragraph includes the acceptance of free 
or discounted admissions to a professional baseball game by a member of the district 
board of a local professional baseball park district created under subch. III of ch. 229.  
This paragraph does not prohibit a local public official from using the title or prestige 
of his or her office to obtain campaign contributions that are permitted and reported 
as required by ch. 11. 
 

2 See §19.42(7u), (7w), (7x), Wisconsin Statutes; 1997 Wis Eth Bd 6, ¶6. 
 
3 1995 Wis Eth Bd 5, ¶6; 1993 Wis Eth Bd 8, ¶6; 1992 Wis Eth Bd 17, ¶5; 7 Op. Eth. Bd. 2 
(1983); 5 Op. Eth. Bd. 99 (1982); 5 Op. Eth. Bd. 71 (1981). 
 
4 11 Op. Eth. Bd. 1 (1989); 2 Op. Eth. Bd. 92 (1979). 
 
5 Section 19.56(4), Wisconsin Statutes, provides: 
 

If a state public official receives a payment not authorized by this subchapter, in cash 
or otherwise, for a published work or a talk or meeting the official may not retain it.  
If practicable, the official shall deposit it with the department or municipality with 
which he or she is associated or, in the case of a justice or judge of a court of record, 
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¶ 6. In turn, the school district may determine that the gifts are of no 
practical benefit to the district.  If that is the case, it is appropriate for the 
district to sell the gifts to the recipients at a price that reflects the price at 
which the recipients could purchase the items in the marketplace. 
 
 
Advice 
 
¶ 7. The Ethics Board advises:   
 
The answer to your question is “yes”.  An official of a school district who 
receives a gift from foreign dignitaries visiting the district should treat the 
gift as given to the school district.  The school district may retain, sell or 
otherwise dispose of the item in accordance with the school district’s policies 
and interests.  This can include selling the item to an official of the district.   
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with the director of state courts.  If that is not practicable, the official shall return it 
or its equivalent to the payor or convey it to the state or to a charitable organization 
other than one with which he or she is associated. 


