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POST EMPLOYMENT 

 
The Ethics Code permits a former state public official to testify on behalf of a 
private party, for compensation, before an agency of another jurisdiction in a 
proceeding on issues in which the former official did not have personal and 
substantial involvement as a member of the governing body of a state agency. 
 
If a former official testifies in a proceeding in another jurisdiction on issues 
with respect to which the official was personally and substantially involved 
as a state public official in Wisconsin, the official should accept no 
compensation for such testimony unless the official can clearly and 
convincingly demonstrate that the official is being compensated solely for the 
official's testimony on other issues. 
 
The Ethics Code does not restrict a former official's attempting to influence 
legislation or administrative rules of state agencies other than the official's 
former agency if the official does not communicate with officers or employees 
of the official's former agency in connection with the official's lobbying efforts; 
and 
 
The Ethics Code does not restrict a former official's speaking to groups and 
individuals on matters that may have been before the official's former agency 
when the official held office, but the former official should not use or disclose 
information gained as a result of the official's holding office if the information 
has not been communicated to the public or is not public information. 
(November 20, 1996) 
 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are an attorney writing on behalf of a former state public 
official. 

 
Questions 
 
[1] The Ethics Board understands your questions to be: 
 

1.  Consistent with statutes the Ethics Board administers, may 
a former official, for compensation, testify before an agency of 
another jurisdiction on behalf of a company in a proceeding 



involving the same or similar facts and issues as a proceeding 
before the official's former agency? 
 
2.   Consistent with statutes the Ethics Board administers, may 
a former official, as the paid representative of a private entity, 
lobby Wisconsin's Legislature or state agencies, other than the 
official's former agency?   
 
3.   What limitations, if any, do statutes the Ethics Board 
administers place on a former official's speaking to individuals 
and groups other than government bodies, or receipt of 
compensation for speaking, about matters that were before the 
former official's agency while the official held office and in which 
he or she participated personally and substantially while an 
official?   

 
Discussion 
 
[2]  The provisions of the Ethics Code applicable to your questions are found 
in §19.45(8), Wisconsin Statutes.  That statute imposes certain post-employ-
ment restrictions on former state public officials.  The statute provides: 
 

19.45 Standards of conduct; state public officials. (8) Except in 
the case where the state public office formerly held was that of a legis-
lator, legislative employee under s. 20.923(6)(f), (g) or (h), chief clerk of 
a house of the legislature, sergeant at arms of a house of the legisla-
ture or a permanent employee occupying the position of auditor for the 
legislative audit bureau: 
 (a) No former state public official, for 12 months following the 
date on which he or she ceases to be a state public official, may, for 
compensation, on behalf of any person other than a governmental 
entity, make any formal or informal appearance before, or negotiate 
with, any officer or employee of the department with which he or she 
was associated as a state public official within 12 months prior to the 
date on which he or she ceased to be a state public official. 
 (b) No former state public official, for 12 months following the 
date on which he or she ceases to be a state public official, may, for 
compensation, on behalf of any person other than a governmental 
entity, make any formal or informal appearance before, or negotiate 
with, any officer or employee of a department in connection with any 
judicial or quasi-judicial proceeding, application, contract, claim, or 
charge which might give rise to a judicial or quasi-judicial proceeding 
which was under the former official's responsibility as a state public 
official within 12 months prior to the date on which he or she ceased to 
be a state public official. 



 (c) No former state public official may, for compensation, act on 
behalf of any party other than the state in connection with any judicial 
or quasi-judicial proceeding, application, contract, claim, or charge 
which might give rise to a judicial or quasi-judicial proceeding in which 
the former official participated personally and substantially as a state 
public official. 

 
[3] Your client is a former state public official covered by these provisions. 
 
Question 1 
[4]  In your first question, you ask whether the former official may appear 
before an agency of another jurisdiction with respect to an application that is 
the subject of a parallel proceeding before the official's former agency in 
Wisconsin.  To answer this question, we must analyze both §19.45(8)(b) and 
(c). 
 
§19.45(8)(b) 
[5]  The post-employment restrictions of §19.45(8)(b) pertain to a former offi-
cial’s appearances for pay, on behalf of private persons, before “departments” 
on matters formerly under the official’s responsibility.  Section 19.42(5), 
Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42(5) "Department" means the legislature, the university of Wis-
consin system, any authority or public corporation created and regu-
lated by an act of the legislature and any office, department, indepen-
dent agency or legislative service agency created under ch. 13, 14, or 
15, any technical college district or any constitutional office other than 
a judicial office.  In the case of a district attorney, "department" means 
the department of administration unless the context  otherwise 
requires. 

 
[6]  Agencies of other jurisdictions are not departments within the meaning of 
the statute.  Thus, §19.55(8)(b) does not apply. 
 
§19.45(8)(c) 
[7]  The next issue is whether §19.45(8)(c) applies.  This provision of the 
statute restricts a former official from acting, for pay, on behalf of any party 
other than the state “in connection with any judicial or quasi-judicial 
proceeding, application, contract, claim, or charge which might give rise to a 
judicial or quasi-judicial proceeding in which the former official participated 
personally and substantially as a state public official.”  This provision does 
not refer only to appearances before Wisconsin “departments.”  It refers to 
any application or proceeding in which a former official participated 
personally and substantially in an official capacity. 
 



[8]  The application was filed in Wisconsin when the former official still held 
office.  However, the official appears neither to have participated in any 
decisions concerning the application nor to have been involved in staff work 
on the application. The former official does, however, appear to have had 
personal and substantial involvement in a spin-off proceeding involving the 
development of general policies that are applicable to consideration of the 
application. The official also appears to have had personal and substantial 
involvement in formulating a submission filed by the official's agency with an 
agency of the federal government concerning issues in the application.   
 
[9]  The application in the other jurisdiction is a proceeding of the type 
described by the statute.  It involves identical parties as the application in 
Wisconsin and the same subject matter and issues as the Wisconsin 
proceeding.  Presumably, both the other jurisdiction and Wisconsin must 
approve the application.  While it is true that the application is before an 
agency of another jurisdiction, it appears to be the same application in all 
real respects as the Wisconsin application.*   
 
[10]  While the former official may not have participated personally and 
substantially in the Wisconsin application itself, the official appears to have 
participated personally and substantially in developing policies and positions 
applicable to deciding the application.  To the extent that these issues are 
part of the application in the other jurisdiction, we believe that the former 
official should not comment or testify on them.  This is so whether the other 
jurisdiction considers these issues as part of the application or treats them 
separately.  On the other hand, the former official may represent a private 
party for pay before the other jurisdiction's agency on other application issues 
in which the official did not have personal and substantial involvement as an 
official in Wisconsin. 
 
Question 2 
[11]  Your second question asks whether the former official may engage in 
lobbying of the legislature or of state agencies other than the official's former 
agency.  The answer is yes.  We understand lobbying to mean attempting to 
influence legislation or administrative rule making within the meaning of the 
lobbying law, Ch. 13, subch. III, Wisconsin Statutes.   Section 19.45(8) does 
not restrict a former public official from appearing before agencies, other 
than the agency with which the official was formerly employed as long as the 
                                            
* The Legislative Reference Bureau analyzed this provision of the Ethics Code in 1977 
Assembly Bill 349.  The Bureau’s analysis describes the restriction in §19.45(8)(c) as 
providing that “former state officials may never represent a party opposing the state for pay 
in a matter in which they were involved personally and substantially during their 
employment.”  (Emphasis added).  The statute is written more broadly  to prevent a former 
official from taking part at all in a proceeding in which the individual was previously 
involved as an official. 



appearance is not on a matter formerly under the official’s responsibility.  
Neither the enactment of legislation nor administrative rule making by other 
agencies seem to be the kinds of matters for which the former official can be 
said to have been responsible while in office.  Pursuant to §19.45(8)(a), the 
former official may not lobby officers or employees of the official's former 
agency to support legislation or administrative rule making at other 
agencies. 
 
Question 3 
[12]  Your third question concerns limitations on public speaking to groups 
and individuals other than government bodies, on matters that may have 
been before the former official's agency when the official held office.  The 
Ethics Code does not restrict such public speaking engagements by the 
former official.  However, we note that §19.45(4), Wisconsin Statutes, 
prohibits a state public official to use or disclose information gained as a 
result of the official’s holding office “if the information has not been 
communicated to the public or is not public information.”  We advise that the 
former official respect this prohibition. 
 
Advice 
 
[13]  The Ethics Board advises: 
 
(1) that the Ethics Code permits the former state public official on whose 
behalf you write to testify on behalf of a private party, for compensation, 
before an agency of another jurisdiction on issues in which the former official 
did not have personal and substantial involvement as a member of the 
governing body of a state agency; 
 
(2) that if the former official testifies on issues with respect to which the 
official was personally and substantially involved as a state public official in 
related Wisconsin proceedings dealing with issues involved in the 
application, the official should accept no compensation for his or her 
testimony unless the official can clearly and convincingly demonstrate that 
the compensation is solely for testimony on other issues; 
 
(3) that the Ethics Code does not restrict the former official's attempting to 
influence legislation or administrative rules of state agencies other than the 
official's former agency if the official does not communicate with officers or 
employees of the official's former agency in connection with the official's 
lobbying efforts; and 
 
(4) that the Ethics Code does not restrict the former official's speaking to 
groups and individuals other than government bodies, on matters that may 
have been before the official's former agency when the official held office, but 



that the former official should not use or disclose information gained as a 
result of his or her holding office if the information has not been 
communicated to the public or is not public information. 


