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LOBBYING, IMPROPER USE OF OFFICE;  

FEES AND HONORARIUMS; LEGISLATORS 
 
An elected state official may accept compensation for participating as a 
commentator on state government issues on a weekly television program as 
long as the company that owns the television station operates independent of 
its corporate parent, which is a lobbying principal.  Unless an official has 
evidence to the contrary, he or she may rely on the television stations’s rep-
resentation that in asking the official to appear on the television program it 
has not acted in consultation or cooperation with, or at the request or 
suggestion of, the parent company that is a principal.  (OEB94-9)  October 24, 
1994 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You are an elected state official. 
 

b. You are a regular commentator on topics concerning Wis-
consin politics on a weekly television program. 

 
c. The television station is owned by a company that is itself a 

wholly owned subsidiary of another company that is a 
registered lobbying principal. 

 
d. The television station has offered to compensate you for your 

appearances on the television program at $75 per-appear-
ance, the same rate at which it compensates other 
commentators that appear on the program. 

 
 
Questions 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
 

 Do laws administered by the Wisconsin Ethics Board restrict 
your ability to accept compensation from the television 
station for your participation in the television program? 

 
 
Discussion 
 
[3] As an elected state official, you are subject to both Wisconsin’s lobbying 
law, Ch. 13, subch. III, Wisconsin Statutes, and Ethics Code for Public 
Officials and Employes, Ch. 19, subch. III, Wisconsin Statutes.  Based on an 



examination of both statutes, we advise that you may accept the compensa-
tion offered you for your participation on the program. 
 
Lobbying Law 
 
[4] Section 13.625, Wisconsin Statutes, provides that no lobbying principal 
may furnish to an elective state official, and no elective state official may 
accept from a principal, anything of pecuniary value.1  This prohibition 
applies whether or not an official furnishes items or services of equivalent 
value in exchange.2   
 
[5] A “principal” means any person who employs a lobbyist.  §13.62(12), Wis-
consin Statutes.  Under general statutory provisions, a “‘[p]erson’ includes all 
partnerships, associations and bodies politic or corporate.”  §990.01(26), 
Wisconsin Statutes.  If the company that owns the television station were 
itself a principal, you could not accept compensation for participating on the 
television program.  Here, that company does not employ a lobbyist but it is 
wholly-owned by a company that does.  Although a principal may not furnish 
items or services through an agent or intermediary that it may not furnish 
directly,3  the television station may compensate you without restriction from 
the lobbying law as long as it is acting independently and not merely as the 
alter ego of the parent company.  Unless you have evidence to the contrary, 

                                            
1  Section 13.625, Wisconsin Statutes, in relevant part, provides: 

 
13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 
*            *            * 
 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to any elective 
state official or candidate for an elective state office, or to the official's, employe's or 
candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, except that a 
lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elective state official or 
candidate for national, state or local office or to the official's or candidate's personal 
campaign committee; but a lobbyist may make a contribution to which par. (c) applies 
only as authorized in par. (c). 

*            *            * 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) (b) and (c).  This 
subsection does not apply to the furnishing of transportation, lodging, food, meals, 
beverages or any other thing of pecuniary value which is also made available to the 
general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, agency official or 
legislative employe of the state may solicit or accept anything of pecuniary value from a 
lobbyist or principal, except as permitted under subs. (1)(b)3 and (c), (2), (4), (5), (6), (7), 
(8) and (9).  No personal campaign committee of a candidate for state office may accept 
anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as permitted for such a 
candidate under subs. (1) (b) 3 and (c), (2) and (6). 
 

2  80 Op. Atty. Gen. 205 (1992) (§13.625 does not allow fair value compensation of services by 
a principal to an official covered by the lobbying law); 77 Op. Atty. Gen. 160 (1988). 
 
3  See, e.g., 1992 Wis Eth Bd 29; 1992 Wis Eth Bd 27. 
 



you may rely on the television station’s representation to you that in asking 
you to appear on the television program it has not acted in consultation or 
cooperation with, or at the request or suggestion of its parent company.4  We 
suggest that such representation be in writing.  If the television station is not 
able to make that representation, or if you have any evidence to the contrary, 
you should decline the compensation. 
 
Ethics Code 
 
[6] The Ethics Code provides that no state public official may use his or her 
public position or office to obtain financial gain or anything of substantial 
value for private benefit.5  The Ethics Board has long held that this prohibi-
tion includes the use of the status or prestige of office to obtain private 
employment.6  It seems likely that your employment as a political com-
mentator on the television program in question arises, at least in part, from 
your position as an elected state official.  However, even if this is so, the 
Ethics Code, §19.56(3), Wisconsin Statutes, specifically provides that, 
notwithstanding the general prohibition, “an elected official may retain 
reasonable compensation . . . for the presentation of a talk” related to the 
discussion of state governmental processes, proposals and issues.  In our 
view, this exception applies equally to talks and panel discussions presented 
on television as well as to live audiences.  Moreover, a payment of $75, which 
is the amount paid other commentators who are not state public officials for 
appearing on the program appears reasonable.7 
 
Advice 
 
[7] The Ethics Board advises that you may accept compensation for 
participating as a commentator on state government issues on a weekly 
television program, as long as the company that owns the television station 
operates independently of its corporate parent, which is a lobbying principal.  
Unless you have evidence to the contrary, you may rely on the television 
                                            
4  Cf. §11.06(7), Wisconsin Statutes, concerning the test for determining whether a political 
disbursement is an independent expenditure. 
 
5  Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45 Standards of conduct; state public officials.  ((2) No state public official may 
use his or her public position or office to obtain financial gain or anything of substantial 
value for the private benefit of himself or herself or his or her immediate family, or for an 
organization with which he or she is associated.  This subsection does not prohibit a state 
public official from using the title or prestige of his or her office to obtain contributions 
permitted and reported as required by ch. 11. 
 

6  See, e.g., 1994 Wis Eth Bd 02; 10 Op.Eth. Bd. 19 (1988); 9 Op. Eth. Bd. 45 (1987); 9 Op. 
Eth. Bd. 21 (1986); 8 Op. Eth. Bd. 61 (1985); OEB 87 (May 13, 1977). 
 
7  A payment’s reasonableness is determined by the totality of the circumstances, including: 
(1) the payer’s relationship to an official; (2) the amount of preparation required for the 
presentation; (3) the amount of compensation paid to other participants; (4) the relative 
importance of the presentation; and (5) the official’s history of commanding speaking fees 
prior to holding public office.  8 Op. Eth. Bd. 43 (1985). 



station’s representation to you that in asking you to appear on the television 
program it has not acted in consultation or cooperation with, or at the 
request or suggestion of the parent company that is a principal. 
 


