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LOCAL OFFICIALS-IMPROPER USE OF OFFICE

A law firm should not purchase meals for officials of the local units of gov-
ernment the firm represents (nor should a local public official accept) unless,
and only to the extent that, the local government would otherwise bear the
official’'s expense and the governmental units' obligation to bear the expense
is expressly authorized by, and in accordance with, established written
criteria. OEB 92-17

April 27, 1992

Facts
[1] This opinion is based upon these understandings:
a. Your law firm represents local units of government in connection
with collective bargaining negotiations, grievance arbitration

hearings, and other types of administrative hearings.

b. Local public officials participate in these negotiations and hearings
in their official capacity.

c. The negotiations and hearings occur at or near mealtimes.

d. Itis convenient to discuss the ongoing proceedings over a meal.

uestions

[2] The State of Wisconsin Ethics Board understands your questions to be:

1. May your law firm purchase meals for local public officials in
connection with collective bargaining negotiations, grievance
arbitration hearings, and other types of administrative hearings at
which discussions concerning the ongoing legal proceedings take
place?

2. Does “local public official” refer to officials other than elected
officials?
Discussion
[3] The provision of the Ethics Code most pertinent to your first question is

819.59(1)(a), Wisconsin Statutes. Reduced to its pertinent elements, this
section provides:



No local public official

May use his or her public position or office to obtain
Financial gain or anything of substantial value

For private benefit.1

Your question presumes that the individuals about which you ask are local
public officials.

[4] The relationship between your law firm and the local public officials
arises from the officials' public positions and the circumstances are unrelated
to any private or business association.

[5] The meal expenses about which you have asked are probably substan-
tial as contrasted with something of only nominal or insignificant value.?

[6] The question then is whether the benefit realized from the payment of the
meal expense is of private benefit to the officials or of public benefit. If the
expense would otherwise be borne by the local government, then the benefit
of the law firm's transferring the expense from the local government to the
law firm would benefit the public; but if the local government would not pay
the costs directly or reimburse the official for his or her out-of-pocket costs,
then the public realizes no benefit from the payment on the official's behalf.3

[7] Criteria for determining whether acceptance of an expense is of public,
rather than private, benefit include whether there is an established policy for
local government reimbursement of the expense and whether past practice
establishes such reimbursement. The Ethics Board advises that the better
procedure in cases involving the offer of meals or other items to a local official
is that the local governmental unit bear the cost initially and that
reimbursement be made directly to the governmental unit.

[8] Your second question is of a general nature and asks simply what officials
other than elected officials are "local public officials." We refer you to section

1 §19.59(1)(a), Wisconsin Statutes, provides:

19.59 Codes of ethics for local government officials, employes and candidates.
(1)(a) No local public official may use his or her public position or office to obtain
financial gain or anything of substantial value for the private benefit of himself or herself
or his or her immediate family, or for an organization with which he or she is associated.
This paragraph does not prohibit a local public official from using the title or prestige of
his or her office to obtain campaign contributions that are permitted and reported as
required by ch. 11.

2 "Substantial" is contrasted with "nominal value" and may be synonymous with
"merchantable value." 10 Op. Eth. Bd. 53, 41 (1988); 7 Op. Eth. Bd. 2 (1983); 5 Op. Eth.
Bd. 99 (1982), 73 (1981).

3 See 1992 Wis Eth Bd 09.



19.42 (7u), (7w), and (7x), Wisconsin Statutes, for the definition of local public
official .4

Advice

[9] A law firm should not purchase meals for officials of the local units of
government the firm represents (nor should a local public official accept)
unless, and only to the extent that, the local government would otherwise
bear the official’'s expense and the governmental units' obligation to bear the
expense is expressly authorized by, and in accordance with, established
written criteria.

4 §19.42 (7u), (7w), and (7x), Wisconsin Statutes, provides:

19.42 Definitions.

(7u) "Local governmental unit" means a political subdivision of this
state, a special purpose district in this state, an instrumentality or
corporation of such a political subdivision or special purpose district, a
combination or subunit of any of the foregoing or an instrumentality of the
state and any of the foregoing.

(7w) "Local public office" means any of the following offices, except an
office specified in sub. (13):

(a) An elective office of a local government.

(b) A county administrator or administrative coordinator or a city or
village manager.

(c) An appointive office or position of a local government in which an
individual serves for a specified term, except a position limited to the exercise
of ministerial action or a position filled by an independent contractor.

(d) An appointive office or position of a local government which is
filled by the governing body of the local government or the executive or
administrative head of the local government and in which the incumbent
serves at the pleasure of the appointing authority, except a clerical position, a
position limited to the exercise of ministerial action or a position filled by an
independent contractor.

(7x) "Local public official" means an individual holding a local public
office.



