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A state public official may attend a dinner to which the official has been 
invited because of his or her public position if attendance is primarily for the 
benefit of the state and not for private benefit.  OEB 92-4 
 
March 24, 1992 
 
Facts 
 
[1] This opinion is based upon these understandings: 
 

a.  You are a state public official. 
 
b.  You have been invited to attend a dinner for officials holding 

similar positions from across the country. 
 
Question 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
 

Does the Ethics Code pose any restrictions on your accepting the 
invitation to dinner? 

 
Discussion 
 
[3] As you know, Wisconsin's Ethics Code prohibits state public officials 
from using their public positions or offices to obtain anything of substantial 
value for their private benefit.1  It seems evident that the dinner is being 
offered to you because of your position.  The pertinent question is whether 
your attendance at the dinner is official state business of benefit to the state's 
interests, and with respect to which any private benefit is only incidental. 
 
[4] The Ethics Board is reluctant to second-guess the judgement of state 
officials as to the appropriate scope of performance of their duties.  However, 
the Board is equally reluctant to permit private organizations to determine 
who should represent the state at public events.  For this reason, we gener-
ally advise that officials accept such invitations only after consultation with 
appropriate authorities.  In this case, we advise that you accept the invitation 
                                            
1  §19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2)  No state public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit 
of himself or herself or his or her immediate family, or for an organization 
with which he or she is associated.  This subsection does not prohibit a state 
public official from using the title or prestige of his or her office to obtain 
contributions permitted and reported as required by ch. 11. 

 



only upon your designation as the state's official representative by the head 
of your agency and that you confer with and report to the agency in 
connection with the event.2  As a further safeguard to ensure that officials 
are receiving meals, such as that being offered, for the benefit of the state, 
and for private benefit only incidentally, the Ethics Board recommends that 
an appropriate state agency initially authorize the state's payment of the cost 
of attendance.3 
 
Advice 
 
[5] You may attend the dinner if your attendance is authorized by your 
agency head. 
 

                                            
2  See  3 Op. Eth. Bd.105 (1980). 
 
3  See 10 Op. Eth. Bd. 53 (1988). 
 


