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DISQUALIFICATION 

The Government Accountability Board advises: 
 
Under the facts described, three members of a citizen board that oversees a state agency 
who participate in an agency program may also take part in discussions and votes related 
to rules for that program. 

Facts 

You have submitted a request for advice on behalf of a citizen board (the Board) which 
directs and supervises a state agency pursuant to Wisconsin Statutes.  As stated in your 
correspondence, three of the seven board members are also participants in an agency 
program that provides property tax benefits to landowners who participate in the 
program.  The Board is responsible for setting program rules related to eligibility and 
application requirements, application fees, and the manner of calculating harvest values 
that are a factor in the program’s tax benefits and penalties. 

You indicate that the three Board members have enrolled acreage in the program of 50, 
100, and 400 acres, respectively, and that the program has approximately 44,000 
participants and three million acres enrolled statewide.  Based on your subsequent 
telephone conversation with our office, we also understand that the amount of the 
property tax benefit is set by the Legislature, while the amount of the tax penalty imposed 
for noncompliance with program rules is set by the Board.  In addition, decisions 
regarding whether an individual property owner qualifies for the program are made by 
agency staff, not the Board. 
 
Question 

You ask whether the three Board members whose property is enrolled in the agency 
program may participate in debates or votes regarding the rules for the program. 
 
Discussion 
 
Two provisions of the Ethics Code for State Public Officials are applicable to your ques-
tion.  Section 19.45 (2), Wisconsin Statutes, provides, in relevant part, that no state public 
official may use his or her public position or office to obtain financial gain or anything of 
substantial value for private benefit.1  Also, Section 19.46 (1)(a), Wisconsin Statutes, 
                                                 
1 Section 19.45 (2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45 (2)  No state public official may use his or her public position or 
office to obtain financial gain or anything of substantial value for the 
private benefit of himself or herself or his or her immediate family, or for an 
organization with which he or she is associated.  This subsection does not 
prohibit a state public official from using the title or prestige of his or her 
office to obtain contributions permitted and reported as required by ch. 11. 
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provides, in relevant part, that a state public official may take no official action 
substantially affecting a matter in which the official has a substantial financial interest.2   
 
Members of the Board are state public officials by virtue of their appointment by the 
governor.  Wis. Stats. §§15.07(1)(a), 19.42(13)(a).  Participating in debate and voting on 
rules governing the agency program are “uses” of that public office and are “official 
actions” that potentially could implicate sections 19.45(2) and 19.46(1)(a).  For the 
reasons described below, however, in the opinion of the Government Accountability 
Board the affected members of the Board may participate in debate and votes regarding 
rules for the agency program. 
 
The preamble to the Ethics Code for state public officials, in Section 19.45(1) states, in 
part: 
 

 19.45 Standards of conduct; state public officials.  (1)  . . . . The legislature further 
recognizes that in a representative democracy, the representatives are drawn from society 
and, therefore, cannot and should not be without all personal and economic interest in the 
decisions and policies of government, that citizens who serve as state public officials 
retain their rights as citizens to interests of a personal or economic nature; that standards 
of ethical conduct for state public officials need to distinguish between those minor and 
inconsequential conflicts that are unavoidable in a free society, and those conflicts which 
are substantial and material; and that state public officials may need to engage in 
employment, professional or business activities, other than official duties, in order to 
support themselves or their families and to maintain a continuity of professional or 
business activity, or may need to maintain investments, which activities or investments 
do not conflict with the specific provisions of this subchapter. 

 
Consistent with the public policy statements articulated in this preamble, the Government 
Accountability Board (and previously the Ethics Board) has previously concluded that 
the prohibitions in Sections 19.45(2) and 19.46(1)(a) do not apply when the official 
action is (a) a legislative decision that affects a large class of people; (b) the official’s 
presence in the class is not significant when compared to the number of similarly situated 
people in the class; and (c) the effect of the proposed legislation on the official is not 
significantly different than on other members of the class.3  

                                                                                                                                                 
 
2 Section 19.46 (1) (a), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.46  Conflict of interest prohibited; exception. (1)  Except in accor-
dance with the board’s advice under sub. (2) and except as otherwise 
provided in sub. (3), no state public official may: 
 
    (a) Take any official action substantially affecting a matter in 
which the official, a member of his or her immediate family, or an 
organization with which the official is associated has a 
substantial financial interest. 
 

3  See, e.g., 2003 Wis Eth Bd 9 and 9A; 1999 Wis Eth Bd 8. 
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Applying this formulation to the facts you described, we note that the nature of the 
decisions that are made by the Board with regard to the agency program are quasi-
legislative in nature.  The Board establishes rules which set policy parameters, as 
contrasted with quasi-judicial decisions, which determine who is accepted into the 
program.  The rules have their basis in statutes enacted by the Legislature, and they apply 
equally to each applicant.   
 
The Board decisions on program rules satisfy the second prong of the three-part test 
described above, as program rules affect a large class of people when measured by both 
the number of participants -- 44,000 property owners statewide – and the total amount of 
land – approximately three million acres.  Furthermore, the interest of each individual 
member described in your correspondence (and even of all three members combined) is 
not significant in comparison to the total participation in the program, and the effect of 
each member’s participation in the program is the same as it is for all other participants.    
 
In short, it appears that the Board does not control many of the key aspects of the agency 
program, and those quasi-legislative decisions that it does make apply equally to a large 
number of participants, and therefore, the Board members do not personally benefit from 
their own decisions.  A Board member may have a financial interest in participating in 
the program, but whether any financial gain is realized is not determined by the Board.  
In addition, setting program rules does not appear to create a significant competitive 
advantage for the Board members involved in relation to other property owners.4 
 
For these reasons, the Government Accountability Board believes that the inclusion of 
the three members you described in the agency program does not preclude them from 
participating in debates or votes regarding rules for that program.  However, the Board 
cautions that its conclusion is based upon both the nature of the decisions made by the 
Board as well as the degree of the members’ financial interests as compared to the total 
program participants.   
 
The Board’s conclusion may be different if a Board member’s financial gain from the 
agency program was significantly greater, or if a specific decision regarding program 
rules would have a relatively large impact on that member’s participation in the program 
as compared to other property owners.  A Board member then may need to reconsider 
whether participating in discussion or voting on specific rules is appropriate, and we 
would certainly be glad to provide further guidance in such cases.  Of course, Board 
members are also free to refrain from participating in decisions if they believe that their 
personal inclusion in the agency program creates a substantial conflict of interest with 
their public responsibilities, notwithstanding the guidance offered in this correspondence. 
 
Advice 

The Government Accountability Board advises: 

1)  Under the facts you have described, the three members of a Board which oversees a 
state agency who participate in an agency program may also take part in discussions and 
votes related to rules for that program. 
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4  In contrast, see 2008 GAB 09 


