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DISQUALIFICATION; IMPROPER USE OF OFFICE 

The Government Accountability Board advises: 

1) A member of an agency governing body who would receive an allocation of 
business opportunities regulated by the agency should not participate, in an 
official capacity, to increase those opportunities while the official is one of only a 
handful of licensees eligible for such increase. 

2) The official may not shield himself or herself from application of the Ethics 
Code by transferring the member’s allocation to a sibling unless the official can 
demonstrate that the transaction is not a mere sham and that neither the official 
nor the official’s company will profit from the increase. 
 
 

Facts 

You are a member of a state agency that regulates a commercial field and that 
allocates business opportunities in that field among licensees.  By statute, the 
agency is composed of members, some of whom must be licensees active in the 
regulated field.   

You are one of only a handful of licensees.  Currently, the agency is considering 
increasing the number of business opportunities that are available. 

Questions 

You ask the following questions: 

1. May you vote to increase the available number of business opportunities 
available to licensees? 

2. May you vote to increase the number if you transfer your license to your 
sibling who you currently employ as a salesperson for your company? 

Discussion 
 
Question 1. May a commercial licensee who is a member of a state board 
regulating a commercial activity vote to increase the number of business 
opportunities available to licensees when it would directly benefit the official? 

 
Two provisions of the Ethics Code for State Public Officials are applicable to your 
question.  Section 19.45 (2), Wisconsin Statutes, provides, in relevant part, that 
no state public official may use his or her public position or office to obtain 
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financial gain or anything of substantial value for private benefit.1  Section 19.46 
(1) (a), Wisconsin Statutes, provides, in relevant part, that a state public official 
may take no official action substantially affecting a matter in which the official or 
an organization with which an official is associated has a substantial financial 
interest.2  You are “associated,” within the meaning of the statute, with any 
business in which you have a10% or greater ownership interest.3 
 
You are a state public official by virtue of your appointment to the state agency 
governing board.  Participating in a decision to increase regulated business 
opportunities is an official action and a use of office.  The allocation of business 
opportunities has substantial value – it determines how much business a 
licensee may undertake.  You and your business would obtain a significant 
private benefit from the proposed increase.  As the Ethics Board said in a prior 
opinion addressing a similar question from a state board, the application of the 
statute to the circumstances about which you have asked is straightforward – you 
may not participate in the quota decision.4 

In your letter, you state that the reason you are on the state board is to help other 
individuals engaged in the business and yourself.  That should not be your goal.  

                                            
1  Section 19.45 (2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45 (2)  No state public official may use his or her public position or 
office to obtain financial gain or anything of substantial value for the 
private benefit of himself or herself or his or her immediate family, or for an 
organization with which he or she is associated.  This subsection does not 
prohibit a state public official from using the title or prestige of his or her 
office to obtain contributions permitted and reported as required by ch. 11. 

 
2 Section 19.46 (1) (a), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.46  Conflict of interest prohibited; exception. (1)  Except in accor-
dance with the board’s advice under sub. (2) and except as otherwise 
provided in sub. (3), no state public official may: 
 
    (a) Take any official action substantially affecting a matter in which the 
official, a member of his or her immediate family, or an organization with 
which the official is associated has a substantial financial interest. 

 
3 Section 19.42 (2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.42 (2)  “Associated”, when used with reference to an organization, 
includes any organization in which an individual or a member of his or her 
immediate family is a director, officer or trustee, or owns or controls, 
directly or indirectly, and severally or in the aggregate, at least 10% of the 
outstanding equity or of which an individual or a member of his or her 
immediate family is an authorized representative or agent. 

 
4 1995 Wis Eth Bd 01. 
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A public officer owes a duty of undivided loyalty to the public whom he or she 
serves.5  As one legal treatise has put it: 

Public confidence in the performance of government officials is of paramount 
importance.  A public office is a public trust, and the holder thereof may not use it 
directly or indirectly for a personal profit, or to further his or her own interests, 
since it is the policy of the law to keep an official so far from temptation as to 
insure his or her unselfish devotion to the public interest.  Officers are not per-
mitted to place themselves in a position in which personal interest may come into 
conflict with the duty which they owe to the public.  Where a conflict of interest 
arises, the office holder is disqualified to act in the particular matter and must 
withdraw. 
 
67 Corpus Juris Secundum, Officers §244, p.477, 479 (footnotes omitted).  The 
primary purpose of the Ethics Code is to “help [state officials] avoid conflicts 
between their personal interests and their public responsibilities [to] promote and 
strengthen the faith and confidence of the people of this state in their state public 
officials and employees.”6   
 
We recognize that increasing the number of business opportunities in the 
regulated field may well be in the public interest.  At the same time, there may be 
competing interests that would benefit from another approach.  It is difficult to see 
how individuals with a direct interest in the allocations can make a decision 
based purely on public policy considerations, without regard to their personal 
financial stake in the outcome.  Certainly, the public’s confidence that a 
governmental decision will be based solely on its own merits is lessened if public 
officials with a direct financial stake in the outcome of a decision are making 
those decisions, perhaps to the detriment of competing interests.  Other 
members of the board, without a direct personal stake in the allocations, should 
be the ones participating in the decision. 
 
Question 2. May a commercial licensee who is a member of a state board 
regulating a commercial activity vote to increase the number of business 
opportunities available to licensees if the member transfers his quota to his 
brother? 
 
If a transfer of your license to your sibling means that neither you nor your 
company would any longer have a financial interest in the regulated activity, then 
the Ethics Code would not be an obstacle to your participating in a decision to 
increase the allocation of business opportunities.  That hardly seems to be the 
                                            
5 1994 Wis Eth Bd 3, ¶8; 1993 Wis Eth Bd 4, ¶5; 1992 Wis Eth Bd 33, ¶4; 

1992 Wis Eth Bd 32, ¶3; 8 Op. Eth. Bd. 33, 37 (1985); 63A Am. Jur. 2d, 
Public Officials and Employees §§321, 322. 

 
6  Section 19.41, Wisconsin Statutes.  See, e.g., 1995 Wis Eth Bd 1, ¶7. 
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case.  At the very least, it appears that your company would have more product 
to sell and, thus, would make greater profits.  Moreover, the transaction would be 
a mere sham if, for example, you would continue to profit from the sale of the 
regulated product to your company.  Simply shielding your continued financial 
interest in the business through a purported transfer of your license is not enough 
to relieve you from the Ethics Code’s restrictions. 
 
Advice 

The Government Accountability Board advises: 

1) You may not vote to increase the regulated business opportunities while you 
are one of only a handful of licensees eligible for such increase. 

2) You may not shield yourself from application of the Ethics Code by transferring 
your license to your sibling unless you can demonstrate that the transaction is 
not a mere sham and that neither you nor your company will profit from an 
increased quota. 

 


