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The Government Accountability Board advises that ¶19.59, Wisconsin Statutes, 
does not prohibit a county board from hosting an appreciation dinner for county 
employees nor county employees from accepting the dinner.  Section 19.45 (3) 
prohibits a district attorney and circuit court judge from accepting the meal 
without paying for it. 

 

Facts 

¶1 You are a County Corporation Counsel and write on the county’s behalf.  
The county board wants to hold an employee recognition dinner for county 
employees.  The county would pay the cost of the dinner, estimated at less than 
$15.00 for each meal, from county funds, although not from tax-generated 
revenues. 

Questions 

¶2 You have asked two questions: (1) whether the County Board may, con-
sistent with laws administered by the Government Accountability Board, use 
county funds to pay for the employee recognition dinner and (2) whether county 
officials and employees as well as the district attorney and a circuit court judge 
may, consistent with those laws, attend that dinner.   
 
Discussion 
 
Local officials 
¶3 Two provisions of Wisconsin’s Code of Ethics for Local Public Officials, 
§19.59, Wisconsin Statutes, apply to your question as it pertains to local 
officials.1  Section 19.59 (1) (a), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, 
provides that: 
 

• No local public official 
• May use his or her public position or office 
• To obtain financial gain or anything of substantial value  
• For the private benefit 

                                            
1 The circumstances about which you have asked also raise the question whether the county has the authority to use 
public funds for a county employee appreciation dinner.  We understand that the Attorney General’s office has informally 
opined that a county has the authority to host such a dinner under §59.03 (1), Wisconsin Statutes. 
 
In addition, the public purpose doctrine requires that public monies be used only for a public purpose.  The Attorney 
General’s office has stated: 
 

The public certainly benefits from a county work force whose contributions to the betterment of the county and its 
citizens are appreciated and recognized.  The county board has the general authority to provide benefits to county 
employees.  The county board can decide, in the exercises of its discretion, that one of those benefits would be to 
host an employee recognition dinner. 
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• Of the official, a member of the official’s immediate family, or an 
organization with which the official is associated. 2  

 
¶4 Section 19.59 (1) (b), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, provides 
that: 
 

• No person may give to a local public official 
• And no local public official may accept 
• Anything of value 
• If it could reasonably be expected to influence the official 
• Or could reasonably be considered a reward for any official action on the 

part of the official.3 
 
¶5 A local public official subject to these provisions includes an elected official, 
a county administrator, an official appointed to serve for a specified term, and an 
official who serves at the pleasure of the county board or executive head of the 
county.  §19.42 (7w), Wisconsin Statutes.  County civil service employees are 
unlikely to be subject to the restrictions of the Ethics Code.   
 
Section 19.59 (1) (a) 
¶6 For a local official who is subject to §19.59, accepting a meal offered 
because the individual holds a government position would be a use of office.4  
“Substantial value” is anything of more than token or inconsequential value.5  We 
think it is likely that an appreciation dinner, even if the cost of a meal does not 
exceed $15 is of more than token or inconsequential value.   
 
¶7 The key issue, then, is whether the employee appreciation dinner is for 
“private benefit.”  The Ethics Board long recognized that receipt of an item may 
result in both a public as well as a private benefit.  The test the Ethics Board 
developed, which we adopt, is whether the benefit conveyed is primarily a private 
or a public benefit.6  In our view, a county employee appreciation dinner hosted 
                                            
2 Section 19.59 (1) (a), Wisconsin Statutes, provides, in relevant part: 
 

19.59 (1) (a) No local public official may use his or her public position or office to obtain financial gain or anything 
of substantial value for the private benefit of himself or herself or his or her immediate family, or for an organiza-
tion with which he or she is associated.   
 

3 Section 19.59 (1) (b), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.59 (1) (b) No person may offer or give to a local public official, directly or indirectly, and no local public official 
may solicit or accept from any person, directly or indirectly, anything of value if it could reasonably be expected to 
influence the local public official’s vote, official actions or judgment, or could reasonably be considered as a 
reward for any official action or inaction on the part of the local public official.  This paragraph does not prohibit a 
local public official from engaging in outside employment. 

 
4 See 1993 Wis Eth Bd 11, ¶5; 1991 Wis Eth Bd 5; 9 Op. Eth. Bd. 17 (1986); 5 Op. Eth. Bd. 71 (1981). 
 
5 See, e.g., 2007 Wis Eth Bd 05; 7 Op. Eth. Bd. 2 (1983); 5 Op. Eth. Bd. 99 (1982); 5 Op. Eth. Bd. 73 (1981). 
 
6 2007 Wis Eth Bd 14, n. 5; 2007 Wis Eth Bd 07, n. 5.  Even if acceptance of an item or service is of private benefit to a 
state official, the official may still accept an item or service if the public, rather than the official, is the primary beneficiary.  
1997 Wis Eth Bd 13 ¶5.  Even if there is a private benefit associated with an act, it is consistent with the Ethics Code if the 
private benefit is merely incidental to the public benefit.  8 Op. Eth. Bd. 50 (1985); 6 Op. Eth. Bd. 12 (1982).  The test is 
not whether there is any personal benefit; the issue is whether the benefit conveyed is primarily a personal benefit.  2003 
Wis Eth Bd 1 ¶6 citing 1996 Wis Eth Bd 15, ¶5; 1996 Wis Eth Bd 02, ¶6.  The statutory restriction does not apply when an 
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by county supervisors has a public benefit.  Such a dinner can enhance 
employee morale, boost employee retention, and lead to a more motivated work 
force.  When weighed against the rather modest value of the dinner, we think the 
public benefit of the dinner outweighs the private benefit to the few individual 
employees who are subject to the statute. 
 
Section 19.59 (1) (b) 
¶8 The prohibition in §19.59 (1) (b) applies both to donors and recipients.  
Setting aside the question whether any recipients of the dinner will be local public 
officials, we think it is unreasonable to expect a dinner whose value is under $15 
and that is being offered by the county itself, not by private persons that might be 
seeking a contract, grant, license, or other decision from the county, to influence 
any employee’s official actions.  Nor do we believe a county dinner that 
recognizes employees’ overall work could reasonably be considered a reward for 
“any official action.”  We understand that language to refer to a specific action, 
not to general accomplishments.7 
 
State officials 
¶9 A district attorney and a circuit court judge are state public officials subject 
to the restriction in 19.45 (3m), Wisconsin Statutes, that they not accept a meal 
unless a specific exception applies under §19.56 (3), Wisconsin Statutes..8  
There is no exception that we believe applies.  The officials are not presenting a 
talk, the meal is not being offered for a reason unrelated to their holding public 
office, and acceptance of the meal does not benefit the State of Wisconsin. 
 
Advice 

¶10 The Government Accountability Board advises that ¶19.59, Wisconsin 
Statutes, does not prohibit the county board from hosting an appreciation dinner 
for county employees nor county employees from accepting the dinner.  Section 
19.45 (3) prohibits a district attorney and circuit court judge from accepting the 
meal without paying for it. 
RA4 

                                            
 

item or service is primarily for public benefit, and not primarily for private benefit.  2001 Wis Eth Bd 01; 1997 Wis Eth Bd 
13, ¶5; 2 Op. Eth. Bd. 47 (1978).   
 
7 Moreover, the prohibition should not be read to include expenses paid by the county for its officials and employees.  
Section 19.42 (1), Wisconsin Statutes, provides: 

 
19.42 (1) “Anything of value” means any money or property, favor, service, payment, advance, forbearance, loan 
or promise of future employment, but does not include compensation and expenses paid by the state, fees and 
expenses which are permitted and reported under s. 19.56, political contributions which are reported under ch. 11, 
or hospitality extended for a purpose unrelated to state business by a person other than an organization. 

 
(Emphasis added).  Although the statute refers to expenses paid by the state, we think the reason for the exclusion 
applies equally to a local government’s payment of expenses and compensation to its officials. 
 
8 Section 19.45 (3), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45 (3) No state public official may accept or retain any transportation, lodging, meals, food or beverage, or 
reimbursement therefore, except in accordance with s. 19.56 (3). 


