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¶1 The Ethics Board advises that, because a former agency head did not 
participate in a proceeding, contract, claim, or charge involving the legality of a 
company’s business practice, the Ethics Code does not restrict the former 
official’s accepting compensation for preparing to testify about the agency’s 
determination that the company’s business practice did not violate Wisconsin 
law. 
 
 
Facts 
 
¶2 This opinion is based upon these understandings: 
 

a. You served as the head of a state agency for several years. 
 

b. While heading the agency, you met with representatives of a 
company regulated by the agency to discuss the legality of a 
proposed business practice. 

c. The company’s representatives met with you to inform you of 
the practice and to apprise you that regulators in another state 
were questioning that practice. 

d. As a result of your meeting, you determined that the company’s 
practice did not violate any Wisconsin statute or regulation 
within the jurisdiction of your agency. 

e. There was no written follow-up with the company and the 
agency initiated no action of any sort.  

f. The company has now asked that you appear as a fact witness 
in a class action suit alleging that the company’s business 
practice violated Wisconsin laws. 

g. The company has offered to pay you for your time in preparing 
your testimony. 

 
 
Questions 
 
¶3 The Ethics Board understands your question to be: 
 

Consistent with statutes the Ethics Board administers, may the 
company pay you for your time in preparing your testimony on its 
behalf concerning your prior meeting with the company’s 



 

representatives and belief as agency head that the company’s 
business practice did not violate Wisconsin law? 
 

 
Discussion 
 
¶4 The provision of the Ethics Code applicable to your question is found in 
§19.45 (8) (c), Wisconsin Statutes.  That statute imposes certain post-employ-
ment restrictions on former state public officials.  It provides: 
 

19.45 Standards of conduct; state public officials. (8) Except in the 
case where the state public office formerly held was that of a legislator, 
legislative employee under s. 20.923(6)(f), (g) or (h), chief clerk of a house 
of the legislature, sergeant at arms of a house of the legislature or a per-
manent employee occupying the position of auditor for the legislative audit 
bureau: 

*          *          * 
 (c) No former state public official may, for compensation, act on 
behalf of any party other than the state in connection with any judicial or 
quasi-judicial proceeding, application, contract, claim, or charge which 
might give rise to a judicial or quasi-judicial proceeding in which the former 
official participated personally and substantially as a state public official. 

 
¶5 As a former agency head, you are a former state public official covered by 
these provisions. 
 

Section 19.45 (8) (c) restricts a former official from acting, for pay, on 
behalf of any party other than the state “in connection with any judicial 
or quasi-judicial proceeding, application, contract, claim, or charge 
which might give rise to a judicial or quasi-judicial proceeding in which 
the former official participated personally and substantially as a state 
public official.”   

 
¶6 Your meeting with company representatives at their request to learn about 
the company’s business practice was not a “proceeding, contract, claim, or 
charge” in which you participated.  It appears to have been simply one 
informational meeting. You were not asked to, and did not, resolve any legal 
issue.  You were not asked to, and did not, take any action or make any decision.  
The meeting did not lead to any follow-up. 
 
Advice 
 
¶7 The Ethics Board advises that, because you did not participate in a pro-
ceeding, contract, claim, or charge involving the legality of the company’s 
business practice, the Ethics Code does not restrict your accepting 
compensation for preparing to testify about your office’s determination that the 
company’s business practice did not violate Wisconsin law. 
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