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MEALS, LODGING, TRAVEL, & ENTERTAINMENT 

¶1 You ask whether laws administered by the Ethics Board restrict your 
acceptance of a trip to a foreign country jointly sponsored by organizations 
whose purposes include fostering better relationships between that country and 
the United States and fostering understanding, harmony, and cooperation among 
different religious traditions.  You have indicated that you would be meeting with 
cultural groups and public officials, both to learn about the diverse cultures in the 
foreign country and potentially to develop cultural exchanges with that country.   

LOBBYING LAW INAPPLICABLE 

¶2 Neither organization employs a lobbyist in Wisconsin.  Consequently, 
Wisconsin’s lobbying law is inapplicable to the situation about which you have 
asked.   

UNLESS EXCEPTION APPLIES, WISCONSIN’S ETHICS CODE FORBIDS A STATE 
GOVERNMENTAL OFFICIAL TO ACCEPT TRAVEL FROM ANYONE 

¶3 Unless the Statutes establish an exception, Wisconsin law forbids a 
member of the Legislature to accept travel from anyone.   

19.45 (3m) No state public official may accept or retain any trans-
portation, lodging, meals, food or beverage, or reimbursement 
therefor, except in accordance with s. 19.56 (3).   

STATUTORY EXCEPTIONS TO THE GENERAL RULE FORBIDDING ACCEPTANCE OF 
TRANSPORTATION AND OTHER BENEFITS 

¶4 In the circumstances about which you have asked, the most pertinent 
exception is §19.56 (3) (c), Wisconsin Statutes.   That section provides, in 
pertinent part: 

19.56 (3) Notwithstanding s. 19.45:  
 (c) A state public official may receive and retain . . . on 
behalf of the state . . . payment or reimbursement of actual and rea-
sonable costs that the official can show by clear and convincing evi-
dence were incurred or received on behalf of the state of Wisconsin 
and primarily for the benefit of the state and not primarily for the 
private benefit of the official or any other person. 

BURDEN OF PROOF 

¶5 The statute places the burden on you to show that you are receiving the 
travel both on behalf of the state and for the state’s benefit.   



¶6 You have provided only very general information about the trip and no 
information about how your participation is likely to affect the state’s government 
or citizens or your performing your legislative duties.  You describe the proposed 
trip as being for the purpose of, and conducive to, the discussion of issues 
affecting citizens in the State of Wisconsin and the role the state may play in 
fostering cooperation and understanding among diverse peoples.  The foregoing 
is a fairly broad and generalized statement, and if you could substantiate that 
claim, there is a plausible basis for reaching the conclusion that the trip would be 
of benefit to the state.  At this point, however, you have not demonstrated by 
“clear and convincing evidence” that your participation in the endeavor will be 
either [1] on behalf of or [2] for the benefit of the state.  Although neither required 
nor conclusive, the directive of the Speaker, Governor, or other official who can 
appropriately be said to act on the state’s behalf that you undertake this 
enterprise on behalf of the state and for its benefit, would be very good evidence 
of the trip’s meeting the statutory test.   
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