
2006 Wis Eth Bd 01 
LOCAL CODE 

Whether a member of a school board may serve as an unpaid coach in the 
school district is primarily a question of compatibility of offices.  Generally, the 
Ethics Code prohibits a member of a school board to use his or her position to 
obtain a position as an employee in, or a contract with, the school district. 
 

¶1 You are legal counsel to a school district.  You ask whether a member of a 
school board may also serve as an unpaid coach in the school district and, if so, 
what restrictions the Ethics Code imposes on the board member’s participation in 
decisions about the coaching position or about individuals who evaluate the 
individual holding that position. 

¶2 Key to the disposition of your question is the doctrine of incompatibility of 
offices.  This court-created doctrine provides that an individual may not hold 
incompatible public positions.  A fine discussion of the doctrine appears at 58 
OAG 247 (1969).  Subsequent to that publication, the Appeals Court, in 
Otradovec v. City of Green Bay, 118 Wis.2d 293 (Ct. App. 1984), extended the 
doctrine beyond its application to offices to positions of employment.  This meant 
that a city council member could not also be an employee of the city.  The 
rationale behind the doctrine is, at least in part, to avoid an individual 
simultaneously being his or her own superior and subordinate.  You may want to 
seek an Attorney General’s opinion on the application of the doctrine to an 
unpaid position.  As a practical matter, it appears to be untenable to have an 
elected official supervising a government employee who then supervises the 
official acting in a subordinate capacity or to have an official voting on funding for 
the activity with which the official is involved.   

¶3 Under the Ethics Code, §19.59, Wisconsin Statutes, provides that a 
school board member may not use his or her office or position to obtain anything 
of substantial value for private benefit.  Generally, this means that a member of a 
school board may not use his or her position to obtain a position as an employee 
in, or a contract with, the school district.1  However, if the position is unpaid, with 
no benefits, the position would not appear in itself to be something of substantial 
value.2 Hence, the Ethics Code is unlikely to restrict the school board member’s 
participation in decisions affecting the position or the individuals who evaluate the 
position. 
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1 The Ethics Board has interpreted "substantial value" to mean anything that is of more than 
token or inconsequential value.   

2 If the coaching position were a paid position, §946.13 (1) (a), Wisconsin Statutes, would likely 
prohibit a school board member to hold the position, unless the position paid no more than 
$15,000 in any year.  This would be true regardless whether the official participates in the hiring 
decision. 


