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The Ethics Board advises: 

1) That the retired teacher who is a member of the school district’s board 
of education should not vote on the resolution that would establish, for 
the 2005-2006 budget, revenue assumptions and a supporting tax levy 
if that is likely to affect the health benefits the member receives; but 

2) That the retired teacher who is a member of the school district’s board 
of education may vote on the resolution if its effect on the member’s 
health benefits is remote and speculative. 

 

Facts

¶1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You are legal counsel to a school district on whose behalf you 
write. 

b. A member of the board of education is a retired teacher who 
receives health and dental care benefits under the terms of a 
collective bargaining contract.   

c. A proposed resolution before the school board would estab-
lish, for the 2005-2006 budget, revenue assumptions and a 
supporting tax levy at the maximum allowed by state law. 

d. The revenue assumption could mean an increase in all 
school-related expenditures. 

e. A new collective bargaining agreement has not yet been 
negotiated.   

Questions

¶2 The Ethics Board understands your question to be: 
 

Does §19.59 (1) (c) or §946.13, Wisconsin Statutes, restrict the 
board member’s participation in discussions and votes on a 
proposed resolution that would establish, for the 2005-2006 
budget, revenue assumptions and a supporting tax levy at the 
maximum allowed by state law. 



Discussion
¶3 Several provisions of the Code of Ethics for Local Government 
Officials, Employees and Candidates apply to your questions. 
 
Section 19.59 (1) (a), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, provides: 
 

No local public official 
May use his or her public position or office 
To obtain financial gain or anything of substantial value  
For the private benefit of himself or herself or his or her immediate 
family.1

 
Similarly, §19.59 (1) (c) 2, Wisconsin Statutes, reduced to its elements, 
provides: 
 

No local public official 
May use his or her office or position 
In a way that produces or assists in the production 
of a substantial benefit, direct or indirect 
For the official or a member of his or her immediate family.2

 
Finally, §19.59 (1) (c) 1, Wisconsin Statutes, reduced to its elements, provides: 
 

No local public official 

                                            
 
 
1  Section 19.59(1)(a), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.59  Codes of ethics for local government officials, employees and candi-
dates.  (1)(a)  No local public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the private benefit of 
himself or herself or his or her immediate family, or for an organization with which 
he or she is associated.  A violation of this paragraph includes the acceptance of free 
or discounted admissions to a professional baseball game by a member of the district 
board of a local professional baseball park district created under subch. III of ch. 229.  
This paragraph does not prohibit a local public official from using the title or prestige 
of his or her office to obtain campaign contributions that are permitted and reported 
as required by ch. 11. 

 
2  Section 19.59(1)(c) 2., Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.59(1)(c) Except as otherwise provided in par. (d), no local public official may: 
*          *          * 

          2.  Use his or her office or position in a way that produces or assists in the pro-
duction of a substantial benefit, direct or indirect, for the official, one or more 
members of the official's immediate family either separately or together, or an 
organization with which the official is associated. 

 



May take any official action 
Substantially affecting a matter 
In which the official or a member of his or her immediate family 
Has a substantial financial interest.3

 
¶4 As the Ethics Board has said in the past:  
 

The terms of a health insurance contract can be something of 
substantial value and a substantial benefit to the insured. 

 
¶5 1996 Wis Eth Bd 10, ¶7.  The Ethics Board has also stated: 
 

[I]f the school board has not entered into a contract that establishes 
teachers’ salaries and benefits for the period covered by the budget, 
then acting on a budget that sets parameters for collective bar-
gaining is likely to substantially affect [in the case of a school board 
member whose spouse is a teacher] the school board member’s 
financial interests. 

 
¶6 The question here is whether voting on the resolution that sets the 
parameters for the budget is likely to substantially affect the health 
insurance benefit received by retired teachers.  This is a question of fact that 
you might be in a better position to resolve than the Ethics Board.   

¶7 However, we note that the situation you ask about appears different 
from the situation addressed by the Ethics Board in 1996 Wis Eth Bd 10 in 
two respects:  (1) the vote here is not on the budget, but rather on the 
parameters to be used in drafting a budget; and (2) the board member’s 
interest is only in one aspect (health insurance benefits) of the benefits of any 
future collective bargaining agreement that may be negotiated with the 
teachers’ union.  We have said that if the effect of an official action on the 
financial interest of an official is remote and speculative, the statutory 
restriction does not come into play.  1997 Wis Eth Bd 6, §13; 1996 Wis Eth Bd 
3, ¶5; 1995 Wis Eth Bd 4, ¶7.  Without knowing more, it appears that the 
effect of setting the parameters for budget drafting on the ultimate health 
benefits that will be negotiated as part of a teachers’ contract is, at this point, 
remote and speculative. 

Advice
                                            
3  Section 19.59(1)(c) 1., Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.59(1)(c)  Except as otherwise provided in par. (d), no local public official may: 
          1.  Take any official action substantially affecting a matter in which the official, 
a member of his or her immediate family, or an organization with which the official is 
associated has a substantial financial interest. 

 



¶8 The Ethics Board advises: 

1) That the retired teacher who is a member of the school district’s board 
of education should not vote on the resolution that would establish, for 
the 2005-2006 budget, revenue assumptions and a supporting tax levy 
if that is likely to affect the health benefits the member receives; but 

2) That the retired teacher who is a member of the school district’s board 
of education may vote on the resolution if its effect on the member’s 
health benefits is remote and speculative. 
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