
 

2004 Wis Eth Bd 06 SUPPLEMENTAL 
DISQUALIFICATION; EMPLOYMENT CONFLICTING WITH OFFICIAL 

DUTIES; IMPROPER USE OF OFFICE 

¶1 You have asked us to review the advice we recently provided you.  We 
have done that and reaffirm our prior opinion. 

¶2 The principle governing the circumstance about which you’ve asked is 
that a Wisconsin legislator should not simultaneously accept money as a 
proponent of public policy and use his governmental position to advance that 
policy in our state.   

¶3 A legislator’s accepting money to advance or assist an organization’s 
advancing an important public policy inappropriately undermines the 
public’s confidence in the legislator’s independence of judgment and impedes 
a legislator’s fulfilling his common law duty of undivided loyalty to the public.   

¶4 These concerns are not groundless speculation.  One need only note 
that the president of an organization that employs a lobbyist in Wisconsin is 
also listed as a director of your employer.   

¶5 The circumstance about which you have asked differs materially from 
a legislator’s carrying on a trade or profession while voting on issues that 
might affect the trade or profession generally.  It differs also from a 
legislator’s accepting an honorarium from an organization to discuss and to 
interpret legislative processes and proposals and issues initiated by or 
affecting a state agency.  State law specifically encourages our state’s 
governmental officials to meet with organizations for those purposes [§19.56 
(1), Wisconsin Statutes] and authorizes them to accept honorariums on those 
occasions as long as the sponsoring group does not employ a lobbyist and the 
honorarium’s value is reasonable under the circumstances.  That is why we 
advised in 1994 that a legislator could accept compensation from a television 
station for participation in a news and commentary show.  Over the years, we 
have had ample occasion to provide other legislators with like advice.  This 
also pertains to legislators speaking to clubs and schools and other 
gatherings about “important public policy issues”.  The Board’s advice on 
these matters has been consistent.  The Board has not approved and has no 
knowledge, apart from the information contained in your letter, of other 
legislators’ conduct that might be at variance with our advice. 

¶6 You asked that we review our earlier advice to legislators.  We have 
done that.  In  1993, we wrote: 

. . . a legislator should not accept payments for consulting work 
if that employment could reasonably be expected to influence the 
legislator's official judgment or actions.  19.45(3), Wisconsin 



Statutes.  A legislator’s acceptance of payments from an 
organization with a substantial and demonstrated interest in 
issues likely to be addressed by Wisconsin's Legislature could 
reasonably be expected to affect his or her official judgment and 
actions in a manner sympathetic to the client.  The standard 
imposed by the statute is an objective one.  It is not enough that 
a legislator and his or her client are philosophically aligned.  
Rather, the question is whether a reasonable person would 
expect that the legislator's employment would influence his or 
her official judgment.  For this reason, the Board recommends 
that a legislator not accept payments for offering consultation, 
advice, or strategy on issues if there is a reasonable possibility 
that they will be addressed by Wisconsin's Legislature. 

¶7 That same year we again wrote: 

A legislator should not bid or negotiate for, nor should anyone 
offer him or her, work on behalf of a referendum committee if it 
involves a matter on which the legislator is authorized to take 
any discretionary action unless the Legislature has completed 
its final action on that matter.  Because referenda are part of 
the work of the Legislature, we recommend that a legislator not 
take pay to work on a referendum unless the legislator is 
confident that he or she can demonstrate that the employment is 
unrelated to being a member of the Legislature and is unlikely 
to influence the judgment the legislator exercises as a state 
official. 

  

¶8 You have asked us to clarify on what issues you are precluded from 
participating as an official.  You should not use your governmental position to 
advance the issues about which you are providing professional services to the 
organization that has employed you or issues reasonably and proximately 
related to them.  You are well positioned to identify those issues.   

¶9 You should not participate in discussions, deliberations, or votes of the 
legislature, its caucuses, committees, or components that pertain to the 
issues or matters proximately related to issues about which you provide ser-
vices to your employer.  That directive is tempered by our recognition that 
you may, consistent with our advice, participate in discussions, deliberations, 
and votes on all other portions of and the passage of the state budget and 
omnibus bills only small components of which pertain to the subjects on 
which your governmental action is proscribed.   
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