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IMPROPER USE OF OFFICE, MEALS, LODGING, TRAVEL AND 

ENTERTAINMENT  

The Ethics Board advises: 

1) Consistent with laws it administers, a legislator may participate in a 
charitable fundraising event that includes golf and a lunch of which the 
primary beneficiaries are charities with which the legislator is not 
associated; and 

2) A legislator should not accept the offer to bring guests or to attend the 
awards dinner without paying the same amount as members of the public 
for those activities. 

 

Facts 

¶1 This opinion is based upon these understandings: 

a. You are a member of the Legislature. 

b. You have been invited to participate in a charity golf event 
sponsored by an organization. 

c. The organization will receive 40% of the proceeds from 
admission charges.  In addition, you may select a charity to 
be the beneficiary of any of your winnings. 

d. The organization does not employ a lobbyist. 

e. You have been invited to participate with other elected offi-
cials and media representatives from the area in which the 
event will be held.   

f. The organization’s expressed intent in inviting local officials 
and media is to increase paid attendance by members of the 
public and raise more funds for charity. 

g. You have also received an invitation for a lunch that is avail-
able for all participants and for an awards dinner.  You have 
also received two passes for guests. 
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Questions 

¶2 The Ethics Board understands your question to be: 

Consistent with laws administered by the Ethics Board, may 
you participate in the charitable golf event? 

 

Discussion 

¶3 Yes, you may participate in the event to try to win money for a charity 
you designate as long as you are not an officer or director of the charity you 
select or of the organization sponsoring the event.  Apart from this, we 
recommend that you purchase any additional passes and pay the costs of the 
awards dinner which will be held a couple of days after the golf event.  We 
are confident the charity will appreciate your covering those costs and it will 
be clear to all that you have not profited from your public position but are 
undertaking this as a charitable activity. 

¶4 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, reduced to its elements, provides: 

No state public official 
May use his or her public position or office 
To obtain financial gain or anything of substantial value 
For private benefit 
Or for the benefit of an organization with which you are 
associated.1 

¶5 You are a state public official by virtue of being a member of the Leg-
islature.2  Accepting an invitation to participate in an event that is extended 
to you because of your public position is a use of office.3   

                                            
1 Section 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides: 
 

19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to obtain 
financial gain or anything of substantial value for the private benefit of himself or 
herself or his or her immediate family, or for an organization with which he or she 
is associated.  This subsection does not prohibit a state public official from using the 
title or prestige of his or her office to obtain contributions permitted and reported as 
required by ch. 11. 

 
2 You are a state public official by virtue of §19.42(13)(c), Wisconsin Statutes.  Section 
19.42(13)(c) provides: 
 

19.42(13) "State public office" means: 
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¶6 The remaining question is whether your acceptance of the invitation 
would be for private benefit.  The test the Ethics Board has applied in 
addressing this issue is not whether there is any personal benefit.  Being able 
to play golf free of charge is a private benefit of more than token or 
inconsequential value.4  Rather, the issue is whether the benefit from 
participating in the charitable event is primarily a personal benefit.5 

¶7 In the present case, it appears that the primary beneficiary of elected 
officials’ participation in the golf event is the charities that will receive 
monies raised by the event, in part through the participation of those public 
officials.  As long as you are not an officer or director of any charity you select 
to receive any of your winnings or of the sponsoring organization, the Ethics 
Code does not prohibit your use of office to benefit them.6  Your participation 
can include attending the lunch that is part of the event.  On the other hand, 
your bringing guests and attending the awards dinner at no cost appear 
primarily to be a personal benefit to you and do not advance the charitable 
fundraising aspect of the event. 

Advice 

¶8 The Ethics Board advises that: 

1) Consistent with laws it administers, you may participate in a charitable 
fundraising event that includes golf and a lunch of which the primary 
beneficiaries are charities with which you are not associated; and 

2) You should not accept the offer to bring guests or to attend the awards 
dinner without paying the same amount as members of the public for 
those activities. 
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(c) All positions identified under s. 20.923(2), (4), (4g), (4m), (6)(f) to (h) and (8) to 
(10), except clerical positions. 
 

The position of a member of the Legislature is identified in §20.923(2), Wisconsin Statutes. 
 
3 See, e.g., 1998 Wis Eth Bd 9, ¶3; 1997 Wis Eth Bd 13, ¶4; 1997 Wis Eth Bd 4, ¶4; 1997 Wis 
Eth Bd 2, ¶5; 1996 Wis Eth Bd 15, ¶5. 
 
4 2001 Wis Eth Bd02, ¶12; 1998 Wis Eth Bd 10, n.7; 1997 Wis Eth Bd 13, ¶4. 
 
5 See 1996 Wis Eth Bd 15, ¶5; 1996 Wis Eth Bd 02, ¶6. 
 
6 1998 Wis Eth Bd 8 (a company may use a legislator's name and likeness in advertising a 
tour in Madison that would include meeting with the legislator -- the primary beneficiary is 
the company and the public). 


