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LEGISLATORS; LOBBYING AND LOBBYISTS; REPRESENTATION OF 

CLIENTS 
 
A legislator may not accept anything of pecuniary value from a lobbying 
principal.  To the extent that a referendum committee is an intermediary, 
agent, or alter ego for a lobbying principal, a legislator should treat the ref-
erendum committee as if it were a lobbying principal and be guided by the 
advice given in 1992 Wis Eth Bd 26. 
 
A legislator should not bid or negotiate for, nor should anyone offer him or 
her, work on behalf of a referendum committee if it involves a matter on 
which the legislator is authorized to take any discretionary action unless the 
Legislature has completed its final action on that matter. 
 
Because referenda are part of the work of the Legislature, we recommend 
that a legislator not take pay to work on a referendum unless the legislator is 
confident that he or she can demonstrate that the employment is unrelated to 
being a member of the Legislature and is unlikely to influence the judgment 
the legislator exercises as a state official.   
OEB 93-4 (February 10, 1993) 
 
 
Facts 
 
[1]  
 

a. You are a member of the state Legislature and a state public 
official.   

 
b. You are employed with a firm in a position that includes 

consulting work. 
 
c. The firm may be retained to provide consulting services to 

campaign committees established to support or oppose state 
referenda. 

 
d. The campaign committees might receive contributions from 

lobbyists and principals.   
 
Question 
 
[2] The Ethics Board understands your question to be: 
 

 What restrictions, if any, does the Ethics Code or lobbying 
law impose on your providing consulting services to 
referenda committees? 



 
Discussion 
 
[3] There are several statutory provisions that may apply to restrict your 
providing consulting services for compensation to referenda committees. 
 
Ethics Code 
 
[4] The Legislature has specifically recognized that individuals who serve 
as state public officials retain their rights as citizens to interests of a 
personal or economic nature and that state public officials may need to 
engage in employment, or professional or business activities, other than 
official duties, in order to support themselves or their families and to 
maintain a continuity of professional or business activity.  Section 19.45(1), 
Wisconsin Statutes.  The Ethics Code "does not prevent any state public 
official from accepting other employment or following any pursuit which in no 
way interferes with the full and faithful discharge of his or her duties to the 
state."  Id. 
 
[5] By the same token, a public officer owes an undivided duty of loyalty to 
the public whom he or she serves and should avoid placing himself or herself 
in a position in which a conflict of interest might arise.1  Several provisions of 
the Ethics Code are intended, at least in part,  to help effectuate this doctrine 
and are pertinent to the situation about which you seek advice.  Of particular 
importance are §§19.45(2), 19.45(3), and 19.46(1)(b), Wisconsin Statutes.  
Those sections provide: 
 

19.45 Standards of conduct; state public officials.  (2) No 
state public official may use his or her public position or office to 
obtain financial gain or anything of substantial value for the 
private benefit of himself or herself or his or her immediate 
family, or for an organization with which he or she is associated.  
This subsection does not prohibit a state public official from 
using the title or prestige of his or her office to obtain 
contributions permitted and reported as required by ch. 11. 
 (3) No person may offer or give to a state public official, 
directly or indirectly, and no state public official may solicit or 
accept from any person, directly or indirectly, anything of value 
if it could reasonably be expected to influence the state public 
official's vote, official actions or judgment, or could reasonably 
be considered as a reward for any official action or inaction on 
the part of the state public official.  This subsection does not 
prohibit a state public official from engaging in outside 
employment. 
 

                                            
1  1992 Wis Eth Bd 33; 1992 Wis Eth Bd 32; 8 Op. Eth. Bd. 33 (1985); 63A Am. Jur. 2d, Public 
Officials and Employes §§321, 322. 
 



19.46  Conflict of Interest Prohibited; Exception. (1)  
Except in accordance with the board's advice under sub. (2) and 
except as otherwise provided in sub. (3), no state public official 
may: 
 (b) Use his or her office or position in a way that produces 
or assists in the production of a substantial benefit, direct or 
indirect, for the official, one or more members of the official's 
immediate family either separately or together, or an 
organization with which the official is associated. 

 
There are several ways in which these sections might restrict your provision 
of paid consulting services to a referendum committee.   
 
[6] First, sections 19.45(2) and 19.46(1)(b), Wisconsin Statutes, prohibit 
you from using your public office or position to obtain financial gain or 
anything of substantial value for yourself or an organization with which you 
are associated or to assist in the production of a substantial private benefit.  
While the law does not preclude the acceptance of consulting work offered 
because of your general political skills and experience, it does preclude your 
trading on the title or prestige of your office to obtain employment and 
precludes you from accepting work offered because of your position as a 
legislator.  It may not always be easy to know whether you are being asked to 
provide consultation on a particular issue because of your skills or because of 
your position; however, because referenda are intimately associated with the 
work of the Legislature and require legislative action before being placed on a 
ballot, you should not accept paid employment on referenda unless you can 
clearly demonstrate that the work is unrelated to and does not arise from 
your holding a public office. 
 
[7] Second, you should be able to demonstrate that your paid employment 
could not reasonably be expected to influence your official judgment or 
actions on that issue.  §19.45(3).  Proposed referenda may create intense 
debate and generate the formation of coalitions and interest groups even 
before the legislature has acted to place a referendum on the ballot.  You 
should not accept paid employment from a group favoring or opposing a 
referendum, nor should anyone offer you such employment, before the 
Legislature has completed its actions to place the matter on a ballot.2 
 
Lobbying law 
 
[8] Wisconsin's lobbying law generally prohibits a legislator from 
accepting anything of pecuniary value from a lobbyist or an organization that 
employs a lobbyist ("principal").3  This prohibition includes compensation for 
                                            
2  §19.42(1), Wisconsin Statutes, provides: 
 
 19.42 Definitions.  In this subchapter: 
  (1) "Anything of value" means any . . . promise of future employment . . . . 
 
3  §13.625(1)(b), (2), and (3), Wisconsin Statutes, provides: 
 



employment.4  As we indicated in an earlier opinion, this prohibition pre-
cludes an individual's being paid to provide professional services customarily 
charged on an hourly basis specifically for a principal.5  In the situation you 
have described, you would be performing work for campaign committees that 
are not themselves principals; however, if a committee is merely a vehicle 
established by principals or lobbyists to advocate issues in a non-legislative 
forum, or if the committee operates under their control, you should not 
provide consulting services to that committee.6 
 
Advice 
 
[9] You may not accept anything of pecuniary value from a lobbying 
principal.  To the extent that a referendum committee is an intermediary, 
agent, or alter ego for a lobbying principal, you should treat the referendum 
committee as if it were a lobbying principal and be guided by the advice that 
we gave you in June 1992. 
 
[10] You should not bid or negotiate for, nor should anyone offer you, work 
on behalf of a referendum committee if it involves a matter on which you are 
authorized as a legislator to take any discretionary action unless the 
Legislature has completed its final action on that matter. 
 

                                                                                                                                  
 13.625  Prohibited practices. (1) No lobbyist may: 

*** 
 (b) Furnish to any agency official or legislative employe of the state or to 
any elective state official or candidate for an elective state office, or to the 
official's, employe's or candidate's personal campaign committee: 
 1. Lodging. 
 2. Transportation. 
 3. Food, meals, beverages, money or any other thing of pecuniary value, 
except that a lobbyist may make a campaign contribution to a partisan elec-
tive state official or candidate for national, state or local office or to the offi-
cial's or candidate's personal campaign committee; but a lobbyist may make a 
contribution to which par. (c) applies only as authorized in par. (c). 

*** 
 (2) No principal may engage in the practices prohibited under sub. (1) 
(b) and (c).  This subsection does not apply to the furnishing of transportation, 
lodging, food, meals, beverages or any other thing of pecuniary value which is 
also made available to the general public.  
 (3) No candidate for an elective state office, elective state official, 
agency official or legislative employe of the state may solicit or accept 
anything of pecuniary value from a lobbyist or principal, except as permitted 
under subs. (1)(b)3 and (c), (2), (4), (5), (6), (7), (8) and (9).  No personal 
campaign committee of a candidate for state office may accept anything of 
pecuniary value from a lobbyist or principal, except as permitted for such a 
candidate under subs. (1) (b) 3 and (c), (2) and (6). 

 
4  1992 Wis Eth Bd 26; 1992 Wis Eth Bd 05; 1992 Wis Eth Bd 03; 77 Op. Atty. Gen. 160 
(1988). 
 
5  1992 Wis Eth Bd 26. 
 
6  1992 Wis Eth Bd 27. 



[11] Because referenda are part of the work of the Legislature, we 
recommend that you not take pay to work on a referendum unless you are 
confident that you can demonstrate that the employment is unrelated to your 
being a member of the Legislature and is unlikely to influence the judgment 
you exercise as a state official. 
 
 


