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El. Bd. Op. 95-1 (Reaffirmed 12/17/08) 
 
Summary: 
 
A vacancy on the Milwaukee Board of Election Commissioners is filled by appointment from a 
list of nominees submitted by the political party of whom the vacating member was a 
representative. (Issued to Mark E. Sostarich, May 22, 1995) 
 
This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 
Wisconsin Act 1 and was reaffirmed on December 17, 2008. 
 
Opinion: 
  
You have requested that the State Elections Board issue an opinion pursuant to §5.05(6), Stats., 
regarding the filling of a vacancy on the City of Milwaukee Board of Election Commissioners under 
§7.20 of the Wisconsin Statutes.  
  
The facts regarding which you have requested our opinion and upon which this opinion is based, are 
as follows.  Because of a change in his residency, Dennis Murphy, a commission member whose 
term of office was to expire in July of 1997, resigned from the commission effective August 1, 1994.  
Mr. Murphy had been one of two appointees chosen from the list of nominees submitted to the 
Mayor of Milwaukee by the Democratic Party of Milwaukee County (MCDC).  The Democratic 
Party had received two appointees because of the provisions of §7.20(2), Stats., and because MCDC 
was the political party receiving the most votes for governor in the City of Milwaukee, in the 1990 
gubernatorial election.  
  
After being informed of Mr. Murphy's resignation, the Milwaukee County Democratic Party notified 
its members that, according to MCDC, an "election would be held on September 28, 1994, for the 
selection of the requisite names to be forwarded to the mayor's office" for appointment to fill the 
unexpired portion of Mr. Murphy's term.  MCDC held an election on September 28, 1994, and 
selected three nominees whose names, including that of Mr. Al Campos, were forwarded to the 
Mayor's office.  
  
After having received MCDC's nominations, but before the November 8, 1994 election, the mayor's 
office began and completed interviews of MCDC's nominees.  In a letter dated November 10, 1994, 
the mayor's office notified the City of Milwaukee Common Council of the mayor's appointment of 
Mr. Al Campos to fill the vacancy on the board of election commissioners, created by the resignation 
of Dennis Murphy.  
  
Subsequently, a question arose as to the validity of an appointment of a Democratic Party nominee - 
as opposed to appointment of a Republican Party nominee - to fill the unexpired term.  The question 
was raised because of the intervention of the November, 1994 Gubernatorial Election between the 
date of the resignation and the filling of the vacancy.  The contention has been made that the vacancy 
should be filled on the basis of the last gubernatorial election as of the date of filling of the vacancy, 
rather than as of the effective date of the resignation.  Because the Republican Party candidate had 
received the most votes for the office of governor in the 1994 general election in the City of 
Milwaukee, the contention is that the appointee should be based on that election and, therefore, 
should be a nominee of the Republican Party.  
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On January 5, 1995, an opinion regarding filling the vacancy on the commission was obtained from 
the Milwaukee City Attorney's office.  The city attorney opined that the appointment to fill the 
vacancy on the city's board of election commissioners was controlled by §17.23, Stats., and that 
§17.23, Stats., provides "that vacancies in appointive offices shall be filled by appointment for the 
residue of the unexpired term by the appointing power and in the manner prescribed by law for 
making full term appointments thereto".  The city attorney concluded that, therefore, "this provision 
makes it clear that in making the appointment, the mayor shall select the third commissioner from the 
majority party as reflected by the votes cast for governor in the city in the last general election."  
  
According to your letter, the Democratic Party's reading of the city attorney's opinion is that "the City 
Attorney's office came to the erroneous conclusion that the November, 1994 gubernatorial elections 
in some way changed the qualification and party classification for the replacement of Mr. Murphy to 
the City Election Commission.  In short, in MCDC's view, the city attorney's office came to the 
inexplicable conclusion that the position had somehow been changed to a Republican appointee 
position."  
  
The position of the Milwaukee County Democratic Party, as set forth in your letter, is that "the 
appropriate election which establishes the party affiliation for the position vacated by Mr. Murphy is 
the November, 1990 gubernatorial election results.  As a result, Mr. Al Campos, who was in fact 
appointed by the mayor on November 10, 1994, should be properly approved and seated on the 
commission."  
  
Discussion   
  
1.  The composition of the City of Milwaukee Board of Election Commissioners is specifically 
provided by statute.  Sub.(1) of §7.20, Stats., was enacted by the legislature to establish "A municipal 
board of election commissioners and a county board of election commissioners ...  in every city and 
county over 500,000 population.  The City of Milwaukee is currently the only Wisconsin 
municipality with a population over 500,000.  
  
  
2.  Composition of the board of election commissioners is provided by §7.20(2), Stats., as follows:  
  

7.20 Board of election commissioners.   
  
(2) Each board of election commissioners shall consist of 3 members, each member being 
chosen from lists of at least 3 names each, selected and approved by the county committee of 
the 2 political parties receiving the most votes for governor ...  in the city in the case of the 
city board of election commissioners, in the last general election.  ...  The mayor, for the city 
board of election commissioners, shall select from the list 2 persons from the majority party 
and one person from the next highest party in the city.  
  

3.  The term of office of commission members and the appointment of successors is provided in 
s.7.20(7), Stats., as follows:  

  
(7) The term of office shall be 4 years, and until successors have been commissioned and 
qualified, beginning on July 1 each year following a presidential election.  Successors shall 
be appointed the same way.  
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4.  Although the statutes do not specifically provide that the mayor's selection of each new slate of 
commission members shall be made in the odd-numbered year following the presidential election, 
that conclusion follows from the overall structure of the statutory provisions.  In other words, some 
time before July 1 of the year following the presidential election, the two political parties receiving 
the most votes for governor in "the last general election" submit lists of nominees from which the 
mayor "shall select 2 persons from the majority party and one person from the next highest party in 
the city".  Again, the statute does not define the term "last general election," but the clear implication 
is that the legislature is referring to the gubernatorial election most recently preceding the year in 
which the mayor's selection is made.  And although the statutes don't define "majority party" or "next 
highest party," the implication is that the majority party is the political party receiving the most votes 
in the referred-to gubernatorial election and the next highest party is the political party receiving the 
second most votes in that election.  
  
5.  The Elections Board believes that §7.20, Stats., establishes the political party composition of the 
board of election commissioners for the term - the entire 4 year term - to which each new board is 
selected commencing July 1 of the year following the presidential election through June 30 of the 
year following the succeeding presidential election.  Nothing in §7.20, Stats., or elsewhere evidences 
any legislative intent to change that composition because of events occurring during that 4-year term 
- whether those events consist of the resignation of one or more board members or the establishment 
of a new majority party or both of those events.  
 
Thus, for the period July 1, 1993 through June 30, 1997, the composition of the board was fixed 
based on the results of the 1990 gubernatorial election in the City of Milwaukee and not on the 
results of the 1994 gubernatorial election (regardless of however many vacancies on the board have 
to be filled in the interim, for whatever reasons).  Similarly, the composition of the board of 
commissioners, for the term July 1, 1997 through June 30, 2001, will be predicated on which parties 
received the most votes in the City of Milwaukee in the 1994 gubernatorial election and that 
composition will be fixed for all of that term regardless of the results in the 1998 gubernatorial 
election and regardless of any intervening resignations.  
  
The Board's conclusion is premised on the following:  
  

a. As discussed above, when all the provisions of the statute are read together, the term "last 
general election," in sub.(2) - the votes at which determine party representation - refers to the 
gubernatorial election immediately preceding the year in which began the term of office for 
the current board.  Neither the year in which the term of office commenced nor the 
gubernatorial election immediately preceding it can change - ever.  They are fixed by law and 
time.  The term commenced in 1993 and the last general election preceding 1993 was 1990.  

  
b. Nothing in the statute says that the term "last general election" changes or is re-determined 
upon the occurrence or filling of a vacancy.  The only thing that the statute (sub.(7) of §7.20, 
Stats.) might be found to say about filling vacancies is that "Successors shall be appointed the 
same way." Unlike elected successors who are appointed on the basis of selection for a new 
term, a successor filling a vacancy must be appointed from the same party as that of the 
person whom he or she succeeds, or the successor is not appointed in the same way - if this 
language applies.  
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Although the statutory phrase "the same way" could be construed to mean that the party composition 
is redetermined or recomputed at the time a vacancy is filled on the basis of the gubernatorial 
election next preceding the date of the vacancy, redetermination or recomputation would have to be 
read into the statute.  Other than the words "the same way," nothing in the statute suggests that a 
redetermination occurs in the event of a vacancy any more than redetermination would occur because 
of a change in majority party.  
  
Actually, statutory research shows that this language in the statute applied to appointment of 
successors at each new term, not to appointments to fill a vacancy.  Until 1919, the statute had both 
the language regarding successors and specific language providing for filling vacancies, but the 
vacancy language was consolidated (by the Laws of 1919, c.362, s.35) into a new statute, §17.23, 
Stats., regarding filling vacancies in city offices.  After 1919, vacancies in appointive city offices 
were filled "by appointment for the residue of the unexpired term by the appointing power and in the 
manner prescribed by law for making regular full term appointments thereto."  
 

c. Even if a redetermination were found to have been intended, it would take effect as of the 
date of the vacancy, August 1, 1994.  The gubernatorial election preceding that date is the 
1990 general election.  Under a general doctrine of "relation back," the power to fill a 
vacancy relates back to the date the vacancy is created; i.e., the law applicable on the date a 
vacancy is created is the law applicable to filling the vacancy.  An appointing authority must 
not be able to delay an appointment for the purpose of changing the representation on the 
commission.  

  
6.  The provision of the statutes governing filling vacancies in city offices supports the conclusion 
that vacancy appointments must be made consistent with the appointments made at the time of the 
regular term.  Sub.(d) of §17.23(1), Stats., governs filling vacancies in appointive city offices and 
reads as follows:   
  

17.23  Vacancies in city offices; how filled. (1) GENERAL AND SPECIAL CHARTER 
CITIES.  Vacancies in offices of cities operating under the general law or special charter shall 
be filled as follows:  

  
(d) In appointive offices, by appointment for the residue of the unexpired term by the appointing 
power and in the manner prescribed by law for making regular full term appointments thereto.  

  
Because the statute says that vacancies are filled in "the manner prescribed by law for making regular 
full term appointments thereto," the provisions of §7.20, Stats., "for making regular full term 
appointments" are incorporated into §17.23.  Regular full term appointments, during the 1993 - 1997 
term, were made on the basis of the 1990 gubernatorial election.  That no change in the party 
representation on the commission was intended by the legislature, until the new term for 
appointments, is evidenced by the fact that if Mr. Murphy had not resigned, party representation 
would not have been affected by the results of the 1994 gubernatorial election.  
  
Consistent with this interpretation are the provisions of §17.28, Stats., that "When no different 
provision is made in respect thereto, any officer who is elected or appointed to fill a vacancy shall 
qualify in the manner required by law of the officer in whose stead the officer is appointed or 
elected." No different provision in respect to filling vacancies in city offices is made in §17.23, 
Stats., because that section says, effectively, the same thing that §17.28, Stats., says:  that 
appointments shall be made "in the manner prescribed by law for making regular full term 
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appointments thereto." Both provisions are consistent in saying that a vacancy on the commission is 
filled with someone who would have qualified as an appointee when the regular appointments were 
made by the mayor in 1993.  
 
Section 17.28, Stats., is legislative recognition of the general doctrine that an appointee stands in the 
shoes of the officer that the appointee was named to succeed.  In this case, the outgoing member was 
not just a member of the commission, he was a representative of the Democratic Party to the 
commission.  To stand in the same shoes, his successor ought also to be a representative of the 
Democratic Party.  
  
7.  The opinion of the Milwaukee City Attorney's office is consistent with the conclusion that 
successors appointed to fill vacancies on the board of election commissioners are appointed from the 
same political party as the member they succeed.  The city attorney's opinion is based on the 
provisions of §17.23(1), Stats., above.  In the city attorney's opinion, "this provision makes it clear 
that in making the appointment, the mayor shall select the third commissioner from the majority 
party as reflected by the votes cast for governor in the City in the last general election." The opinion 
does not make clear which general election - the 1990 or 1994 gubernatorial election - is the last 
general election for purposes of making the appointment.  The last general election, either at the time 
the appointing power made regular full term appointments to the board in 1993 or, at the time that the 
vacancy occurred - August 1, 1994,-is the 1990 general election, not the 1994 general election.  
  
Although the opinion says that "§17.28, Stats., is rendered inapplicable by the provisions of §17.23, 
Stats., which is on point," the analysis above shows that §17.23, Stats., alone, does not resolve the 
ultimate issue:  which is the applicable "last general election" for appointment purposes?  Only by 
reading §17.23, Stats., together with §17.28, Stats., does the legislature provide some direction on 
that issue.  Generally, a statutory construction which harmonizes statutes, rather than puts them in 
opposition, is preferred.  (See State v. Fouse, 120 Wis.2d 471,477, (Ct.App.1984)   
  
Therefore, the Board concludes that the appointment of Mr. Campos was consistent with §7.20, Stats.  
 


