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El. Bd. Op. 89-1 (Reaffirmed 10/6/08) 

Summary: 

Interest income from conduit and PAC depository accounts, properly invested under 
§11.25(3) Stats., may be used in the same manner as other funds in the account, including 
payment of administration and solicitation expenses of a conduit if the conduit agreement so 
provides.  

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was reaffirmed on October 6, 2008. 
 
Opinion: 
 
You have requested the State Elections Board to issue a formal opinion under the provisions of 
§5.05(6), Stats., regarding the investment of conduit and political action committee funds in 
interest bearing accounts, to wit: 

1. Must interest income be distributed to the individual committee or group designated by the 
contributors to the WBI/GIVE conduit? If so, how is the interest income to be allocated 
between the contributions of the individual contributors in the commingled conduit account? 
What specific representations with regard to the interest income portion of the transferred 
amounts must be given to a transferee as part of the conduit reporting requirement under 
§l1.06 (11), Wis. Stats.?  

Because the conduit account belongs, in a pro rata share, to each of the contributors, the interest 
income earned by the conduit account belongs to each of the contributors in the same share. That 
income, therefore, is either allocated, pro rata, to each of the contributors and added to each’s 
account balance or is distributed according to the specific directions of each of the contributors. 
Unless the conduit agreement contains a blanket distribution provision for all future interest 
income, a specific direction for each payment of interest would have to be received from the 
contributors or the interest must be allocated to the contributors’ balances. Because the interest 
income is taxable income to each of the contributors, it is not income to the transferee and no 
specific representations, (apart from those of any transfer), with regard to it are required.  

2. Must interest earned on the WISBELL-PAC be distributed to committees or individuals?  

If the WISBELL-PAC funds are properly invested under §11.25(3), Stats., the interest 
generated by that investment is added to the balance in that account and may be distributed in 
the same manner as the balance of the account, whether to committees or to individuals.  

3. May the interest earned on the conduit depository account be used for payment of the 
expenses of administration of the conduit?  

The interest income earned by the conduit depository account is added to the balance of that 
account and may be used for any of the purposes for which that balance may be used. The balance 
of the conduit account may be used for administrative expenses of the account only if the conduit 
agreement so provides. If the conduit agreement is silent as to payment of administrative 
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expenses, those expenses are paid by the administrator of the fund out of its own assets until the 
conduit agreement is amended to provide otherwise. Conduit expenses which are not 
administrative expenses but are, rather, solicitation expenses are also paid by the administrator of 
the fund out of its own assets until the conduit agreement is amended to provide otherwise. 
Section 11.38(1)(a)3, Stats., prohibits a corporate or association administrator of a conduit from 
spending more than $500 annually for solicitation of contributions to a conduit.  

4. May interest earned on the depository account for WISBELL-PAC be used for payment 
of the administrative expenses of WISBELL-PAC?  

The interest earned by a PAC account will be treated the same as the contributed funds in the PAC 
account. PAC funds may be used for any legitimate political purposes, as extensively defined in § 
11.01 (16), Stats. Administrative expenses of the PAC are clearly expenses for a political purpose 
because they are essential to enabling a PAC to support or oppose candidates or referenda. 
Therefore, the interest earned by the PAC depository account may be used to pay administrative 
expenses of the PAC.  

5. If interest income can be expended on expenses of administration of either or both 
WBI/GIVE or WISBELL-PAC, would the provision of tokens of nominal value, such as 
lapel pins purchased with the interest income, to WBI/GIVE or WISBELL-PAC 
contributors be considered a proper administrative expense? (.... Instead the tokens would 
be awarded as part of a solicitation program aimed at increasing the political awareness and 
activity of employees.)  

The parenthetical statement that follows your question supplies the answer to your question. 
Tokens that are awarded as part of a solicitation program are solicitation expenses, not 
administrative expenses. These expenses are not requisite to the support or opposition of can-
didates or referenda nor to the conduit of the PAC fund. The PAC fund is able to perform all its 
functions without incurring such expenses. Rather, such expenses are incurred to increase 
participation in the PAC fund. That type of expense is a solicitation expense. Solicitation expenses 
may be paid out of PAC funds, including interest income, but if paid out of corporate sponsor 
funds they are subject to a $500 annual limitation.  


