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El. Bd. Op. 88-3 (Reaffirmed 5/5/08) 

Summary: 

Independent insurance agents can establish a commission withholding system that will 
enable participating insurance companies to forward agents' contributions to an agents' 
PAC, without attributing any of those contributions, or the expenses of maintaining the 
system to the participating insurance companies. Separate bookkeeping of each individual 
agent's contributions and pro-rata expenses must be maintained and reported. (Issued to 
Mr. Steven A. Reidich, October 5, 1988)  

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 
Wisconsin Act 1 and was reaffirmed on May 5, 2008. 

Opinion: 

You have asked whether certain independent insurance agents may have a portion of their 
commissions withheld by various contracting insurance companies for purposes of transferring 
those commissions to a political action committee formed and sponsored by the agents.  

Because the insurance companies will not be making a disbursement of their own money, but rather 
a disbursement of money belonging to their obligee agents, the money transferred to the PAC 
would not appear to be a prohibited corporate disbursement for "political purposes." The expenses 
incurred by the insurance companies in accounting, record-keeping, handling and transmittal of 
these commissions, however, would be disbursements made on behalf of a political action 
committee. Because a political action committee, by statutory definition, has no other purposes than 
those which are political, these withholding expenses would be prohibited corporate disbursements, 
unless they met the administrative expense exception of §ll.38(2), Stats., or unless those expenses 
were not deemed expenses of the corporation. The administrative expense exception of §ll.38(2), 
Stats., could not apply herein because the various participating insurance companies will not be 
(and cannot be) corporate sponsors of the same PAC. These withholding expenses may be deemed 
to be non-corporate, however, if the agents and the insurance companies have a pre-existing 
agreement, that these expenses will be borne by, and deducted from, the commissions of the agents. 
In that circumstance the disbursement, arguably, is being made by the agents and not by the 
insurance companies. A contra-argument does exist that the deduction from the commissions 
constitutes a reimbursement of a previously occurring disbursement and that the statutory 
prohibition of corporate disbursements (for political purposes §ll.38) does not make an exception 
for reimbursed corporate disbursements. We do not believe that §11.38 was intended to have that 
strained an application.  

For the same reasons described in the preceding paragraphs with respect too the term 
"disbursements," the money transferred to the PAC and the expenses chargeable to the agents 
would not be attributable to the insurance companies for the purposes of constituting a 
"contribution" by the companies. Rather, the money and expenses would both be attributable to the 
agents and would constitute "contributions" of the agents. 

The Board is concerned, however, about preserving a clear record of each agent's contribution to 
this PAC. Although the insurance companies will write only one check to the PAC, they should 
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maintain and provide a clear record of the contributions of each participating agent. [Also, the 
reports of the political action committee should show the exact contributions of each and every 
contributing independent insurance agent, and not just the amount of the check from the collecting 
insurance companies. If the participating insurance companies did not provide this clear "paper 
trail" to the PAC and to the Board, the Board would want to reconsider whether the policy of 
§11.38, and the remainder of Ch. 11, would be sufficiently compromised as to require a more 
narrow construction of the terms "corporate disbursements and contributions."  


