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Summary: 
 
JOINT FUNDRAISERS; a political action committee and a conduit may not conduct a joint 
fundraiser where the contributions are deposited in a single check in an escrow account and 
an allocation formula is used to divide the contributions. §§11.05(9) and 11.14(1) and (2), 
Stats. (Issued to Mr. James Buchen, April 30, 1986.)  

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was reaffirmed on October 6, 2008. 
 
Opinion: 
 
You ask whether "a state political action committee, registered and operating pursuant to the 
requirements of chapter 11, Stats., [may] engage in a fundraising procedure by which it would 
join in a solicitation drive with a separately [sic] established conduit entity?" You describe the 
procedure for the proposed fundraiser. Joint contributions would be initially transmitted to the 
state political action committee treasurer in the form of a single check made out to the state 
committee. The state committee would deposit each joint contribution with a bank acting as 
escrow agent. The agent would transfer the appropriate share of each contribution based on a 
predetermined allocation formula to the conduit account and to the political action committee 
campaign depository.  

Under the procedure you outline, the answer is no.  

You propose to deposit the contributions made by a single check in an escrow account with the 
ultimate transfer of a predetermined amount to a conduit account and to the PAC campaign 
depository. This conflicts with the law. All funds received by a committee must be deposited 
initially in the committee's depository account. §11.14(1), Stats. After deposit in the campaign 
depository, the funds may be transferred to other accounts. §11.14(2), Stats. Your proposal to use 
an escrow account is therefore not permissible.  

In your proposal you state the political action committee determines the allocation to be made to 
the conduit. However, this procedure conflicts with the provision that the receiving organization 
acting as a conduit may exercise no discretion as to the amount which is transferred. §11.05(9), 
Stats. Your proposal to determine the allocation is not permissible.  

Because the Board has determined that your proposed joint fundraiser is illegal under the 
circumstances you describe, the question you raise as to whether such a fundraiser would 
jeopardize the conduit's exempt status is moot.  


