
 1

El. Bd. Op. 78-7 (Revised 6/9/08) 

Summary: 
 
Scope of prohibition on electioneering at or near polling place on election day. Campaign 
signs placed on public property within 100 feet of the entrance to a polling place on election 
day are unlawful. Violative signs may be removed from public property. The mere presence 
of a candidate at or within 100 feet of the polling place is not prohibited, provided that the 
candidate does not engage in electioneering. Car-top carriers and campaign buttons bearing 
campaign messages at or within 100 feet of the polling place are prohibited. One who engages 
in electioneering should not be thereby disenfranchised. §12.03, Stats. (Issued to Richarod J. 
Steffens, June 22, 1978)  
 
This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was revised to reflect statutory changes to the distance from the polling place 
electioneering is prohibited and made the prohibition inapplicable on private property. 1993 
Wisconsin Act 173; §12.03, Stats. The opinion below was reaffirmed by the Government 
Accountability Board on June 9, 2008 and fully incorporates the revisions directed by the G.A.B. 
 
Opinion: 
 
You have asked a number of questions about application of the prohibition on electioneering at or 
near the polling place in §12.03, Stats. That statute reads: 

12.03 Campaigning restricted.   

12.03(1) No election official may engage in electioneering on election day. No municipal 
clerk or employee of the clerk may engage in electioneering in the clerk's office or at the 
alternate site under s. 6.855 during the hours that ballots may be cast at those locations. 

12.03(2)(a)1 No person may engage in electioneering during polling hours on election day 
at a polling place. 

12.03(2)(a)2 No person may engage in electioneering in the municipal clerk's office or at an 
alternate site under s. 6.855 during the hours that absentee ballots may be cast. 

12.03(2)(b)1 No person may engage in electioneering during polling hours on any public 
property on election day within 100 feet of an entrance to a building containing a polling 
place. 

12.03(2)(b)2 No person may engage in electioneering during the hours that absentee ballots 
may be cast on any public property within 100 feet of an entrance to a building containing 
the municipal clerk's office or an alternate site under s. 6.855. 

12.03(2)(b)3 No person may engage in electioneering within 100 feet of an entrance to or 
within a nursing home or qualified retirement home or community-based residential facility 
while special voting deputies are present at the home or facility. 
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12.03(2)(d) This subsection does not apply to the placement of any material on the bumper 
of a motor vehicle that is parked or operated at a place and time where electioneering is 
prohibited under this subsection. 

12.03(3) A municipal clerk, election inspector or law enforcement officer may remove 
posters or other advertising which is placed in violation of this section. 

12.03(4) In this section, "electioneering" means any activity which is intended to influence 
voting at an election. 

Preliminarily the Board notes that questions of whether prohibited electioneering has taken place 
must be answered on a case-by-case basis, with an eye toward the primary purpose of the statute --
the protection of the polling place and polling process from disruption -and a recognition that the 
degree of potential disruption accompanying the activity in question should be weighed against 
constitutional rights which may accompany the activity. 61 Op. Atty. Gen. 441. Also, even if a 
person violates §12.03, Stats., and thereby becomes liable to penalties, he or she should not be 
deprived of the right to vote. With that in mind, the Board answers your questions as follows:  

First, you ask whether campaign signs located on private property within 100 feet of the entrance to 
the polling place violate the statute.  

Signs which advocate an election result come within the definition of "electioneering" above, but 
the prohibition of electioneering within 100 ft. of a polling place only applies on public property. 
§12.03(2)(b)1, Stats. The statute clearly authorizes removal of offending signs on public property. 
§12.03(3), Stats. 

Your next question is whether a candidate's presence at or within 100 feet of the polling place 
violates the statute. You give two examples: a candidate who lives next door to the polling place 
and greets people from his front lawn as they pass to or from the polls, and a candidate who 
walks within the 100 foot area throughout election day, "without speaking unless spoken to."  

The electoral process is generally public. Section 12.03 is penal, and should be strictly construed. 
Further, the mere presence of a candidate at or near the polls, without some act of soliciting votes, 
does not carry a significant potential for disruption. Hence the Board is of the opinion that the 
statute is not violated by a candidate's presence at or near the polls, unless he or she engages in 
some affirmative act of soliciting votes, such as distributing written campaign messages or 
verbally espousing his or her candidacy.  

Finally, you ask whether the presence of car-top carriers or buttons carrying campaign messages 
at or within 100 feet of the polls is within the purview of §12.03, stats. The Board believes that 
the use of such items is an affirmative act of electioneering and is therefore proscribed within the 
subject area on election day. Of course, the statute should not be construed to discourage voting. 
If the only parking area near the polling place is within 100 feet of the polling place, a voter 
driving a car with a car-top carrier or bumper sticker should be allowed to park there, provided 
that the voter proceeds to cast his or her ballot and remove the car within a reasonable time.  

Again the Board notes that, while a person violating the statute is subject to penalty for violation, 
§12.60, Stats., he or she should not be deprived of the right to vote. A would-be voter cannot be 
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required to remove buttons or car-top carriers in order to exercise the franchise. 61 Op. Atty. Gen. 
441.  


