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El. Bd. Op. 77-4 (Reaffirmed 6/9/08) 
 
Summary: 
 
Preparation and distribution of absentee ballot applications by candidates and others is 
permissible. State election law is not applicable to the question of whether such applications 
may be accepted by the municipal clerk if they carry political messages. §6.86, Stats. (Issued 
to Dan A. Ramsey, July 21, 1977) 
 
This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was reaffirmed on June 9, 2008.1   
 
Opinion: 
 
You have submitted to the Board a sample of an application for absentee ballot carrying the 
disclaimer of a candidate. Apparently the application was prepared and distributed by the 
candidate's committee. You ask two questions: First, is it permissible for a candidate's committee to 
prepare and distribute applications for absentee ballots? Second, does the inclusion of a candidate's 
disclaimer on such applications preclude the clerk from accepting and filing them in his or her 
office?  
 
To answer your first question, it is necessary to examine the statutory scheme for absentee voting. 
An absentee elector is generally defined in §6.85, Stats., as any otherwise qualified elector who 
expects to be unable to vote at the polling place because of absence from the municipality, sickness, 
handicap, physical disability or religious reasons.  

 
To obtain an absentee ballot, the statutes require only that an absentee elector make written 
application. §6.86 (1), Stats. The statutes do not require any particular form to be used for applica-
tion, nor do they require that an application form be obtained from the clerk. Also, the distribution 
of absentee applications outside the clerk's office and in a form other than that used in the clerk's 
office creates no greater potential for fraud than attends an application at the clerk's office. The real 
safeguards in the absentee voting process are the limitation on the distribution of absentee ballots to 
those making written application and the certificate affidavit which must be completed by the 
elector in the casting of each absentee ballot. §§6.86 and 6.87, Stats. Municipalities using voter 
registration have an additional safeguard, in that absentee ballot distribution is limited to registered 
electors. §6.20 (1), Stats.  

 
Therefore, the preparation and distribution of absentee ballot applications outside the clerk's office 
is permissible. The next question is whether there is anything in the particular status of candidates 
which would prohibit them or their agents from the preparation and distribution of absentee ballot 
applications.  

 
While a candidate is explicitly prohibited from participation in the voter's preparation of the 
absentee ballot and ballot envelope, §6.87 (7), Stats., such prohibition cannot be read to include the 

                                                 
1 Section 6.85, Wis. Stats., was revised by 1999 Wisconsin Act 182 to define an absentee elector as “any otherwise 
qualified elector who for any reason is unable or unwilling to appear at the polling place in his or her ward.” 
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preparation and distribution of applications for absentee ballots. The potential for fraud or improper 
influence present when the candidate takes part in the actual balloting process is not present when 
the candidate merely prepares and distributes ballot applications.  

 
The Board concludes that it is permissible for a candidate or his agents to prepare and distribute 
absentee ballot applications.  

 
You have asked whether a municipal clerk may accept and file absentee ballot applications which 
carry a candidate's disclaimer, as set out in §11.30 (2), Stats. Your concern arises from the belief 
that a disclaimer may itself constitute a political message, and the use for official purposes and 
filing of an application carrying such a message in the office of a public official may be improper.  

 
State statutes prohibit certain political activity in state buildings and prohibit electioneering in or 
around a polling place on election day, §§11.36 and 12.03, Stats., but they do not deal with the 
propriety of political messages in offices of local government officials, such as municipal clerks. 
Nor do they preclude the official use of absentee ballot applications carrying political messages.  
 
There may be local ordinances or statutes outside the election laws which cover this question. 
However, because state election laws are inapplicable, the Board has no authority to issue an 
opinion on this particular question. §5.05 (6), Stats.  
 
The Board notes that the question can be avoided if the candidate or other person printing the 
applications does not include a political message. (§11.30 (2), Stats., would not require a disclaimer 
on an application which contains no political message.) Also, the applications could be printed with 
a detachable political message, which can be removed prior to delivery to the clerk.  


