
El. Bd. Op. 76-3 (Revised 10/6/08) 

Summary: 

A separate, segregated fund may not agree with prospective contributors that their 
contributions will be given to the party or candidate of their choice. (Issued to M. Scott 
Cisney, February 18, 1976)  

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was revised to reflect statutory changes that do not allow one registrant to function as 
both a conduit and a PAC. The G.A.B. directed an annotation be added alerting the public to 
§§11.05(9) and 11.06(11), Wis. Stats., which specifically require conduits to register separately 
from a PAC and establish a separate account so that a PAC may not act as a conduit through the 
PAC account.  The opinion below was reaffirmed by the Government Accountability Board on 
October 6, 2008 and fully incorporates the revisions directed by the G.A.B. 

Opinion: 

You have requested that the Board clarify its position as set forth in El. Bd. Op. 75-3 regarding the 
"earmarking" of contributions. Specifically, you ask the Board to opine that contributors to a 
separate, segregated fund established pursuant to §11.38 (l)(a) 2., Stats., may designate the political 
party or candidate that will be the ultimate recipient of their contributions.  

In your letter of September 16, 1975 requesting what has been issued as El. Bd. Op. 75-3 you 
indicated that your client, a corporation, intends to establish a fund and that "(e)xpenditures in 
the form of contributions for political parties and candidates would be made from the contents of 
this fund, the candidates and parties receiving same to be made in accordance with the 
instructions of the contributor and, if not so earmarked, to be determined by a committee of 
employees."  

It is the Board's opinion that §11.16 (4), Stats., as amended by Ch. 93, sec. 64, Laws of 1975 
which provides in part "(w)hen a contribution is made to a political party or to an individual or 
committee other than a candidate or his personal campaign committee, the purpose may not be 
specified" prohibits such designation by contributors to a separate, segregated fund unless such 
fund acts only as a conduit between the contributors to that fund and the recipients of 
contributions. If the designations under the circumstances you discuss in a nonconduit 
circumstance were permitted and were respected by the fund, the ultimate recipient would not be 
aware of the identity of the contributor and could not report such information. This would 
constitute "laundering" under §11.30 (1), Stats. However, if the fund acts only as a conduit, and 
transmits the contributor's contribution to the recipient together with information regarding the 
identity of the contributor, the recipient is able to comply with the reporting requirements 
regarding the identity of contributors and no "laundering" occurs. The sponsoring corporation 
may set up a "fund" for this purpose. However, such a "fund" may not exercise any discretion 
regarding the recipients of the contributions. The sponsoring corporation may set up two separate 
entities, one to act as a conduit and the other to function as a fund established under §11.38 (l)(a) 
2., Stats., which must register and report. 


