El. Bd. Op. 76-1 (Reaffirmed 5/5/08)

Summary:

Use of a hall or room without charge need not be reported as an in-kind contribution if the
hall or room is also provided without charge to non-political organizations. (Issued to David
M. Travis, February 18, 1976)

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin
Act 1 and was reaffirmed on May 5, 2008.

Opinion:
You have requested the Board's opinion on two questions presented as follows:

"Situation 1. Assume a candidate's personal campaign committee would exceed the expenditure
limitations for a previous campaign if it made any further disbursements relating to that campaign.
Furthermore, assume that the campaign committee were carrying forward a debt from this
campaign.

If the campaign committee wished to sponsor a fundraising event with the dual purpose of retiring
the debt and raising funds for a future campaign, could the excludable fundraising costs under
811.31 (6), 1973 Wisconsin statutes, as amended by Chapter 93, Laws of 1975, be credited to the
previous campaign while nonexcludable costs associated with the event, such as the printing of
tickets, printing and mailing of invitations, or advertising for the event, be credited to the future
campaign, pursuant to §11.31 (7)(a), Laws of 1975? What if the event were not successful and only
raised enough money to pay, or partially pay, the debt without raising any additional funds for the
future campaign?"

"Situation 2. If a political committee obtained a hall or room for a political gathering at no charge,
must this necessarily be reported as an in-kind contribution if it could reasonably be inferred that
the proprietors of the room or hall received other benefits from the event being held. For instance,
an establishment might receive the benefit of advertising for the event, it might benefit from
increased bar sales or restaurant sales, or, in the case of a hotel, increased room rentals from
persons attending the event."”

The first situation you describe involves the disbursement limitations of §11.31, Stats. The Board
has decided not to issue any opinions in this area because of the recent United States Supreme
Court decision, Buckley v. Valeo, decided January 30, 1976, which has a substantial effect on the
validity of any disbursement limitations.

As for the second situation you describe, it is the Board's opinion that under the facts presented
the use by a political committee of a hall or room need not be reported as an in-kind
contribution.

Therefore, you are advised that the use of a hall or room without charge need not be reported as
an in-kind contribution if the lessor of the hall or room also allows use of it free of charge to non-
political organizations.



