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El. Bd. Op. 75-6 (Reaffirmed 10/6/08) 

Summary: 
 
Establishment and administration of separate segregated funds under §11.38 (l)(a) 2., 
Stats., discussed. (Issued to Richard S. Gallagher, December 19, 1975)  
 
This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 
Wisconsin Act 1 and was reaffirmed on October 6, 2008. Readers are also directed to GAB 
§1.06, Wis. Admin. Code, and Chapter 328, Laws of 1979, which specify reporting 
requirements for corporations. 
 
Opinion: 
 
You have requested the Board's opinion on a number of questions and have asked the Board to 
base its opinion on the following facts and assumptions:  
 

Specifically, it is requested that the State Elections Board address itself to a situation in 
which a voluntary non-profit unincorporated political organization is formed by certain 
employees and/or officers of a corporation for the purpose of creating a committee or 
group which will constitute a separate segregated fund. The members of such voluntary 
association may consist of some or all persons who contribute to the fund, only the 
initial members and such other persons as the initial members may appoint as their 
successors, or such persons as the establishing corporation through its management may 
select from time to time (including the right to name the original members and replace 
one or all of them). The officers of such fund may be appointed by the management of 
the establishing corporation. It should be assumed that such fund will be independent of 
any political party, candidate or organization (other than the circumstances outlined 
above regarding possible methods of choosing members or officers), except that the 
establishing corporation will defray the costs and expenses incurred in soliciting 
contributions to the fund (to the extent of no more than $500 annually) and in 
administering the fund. It should be assumed that such fund may solicit contributions 
from individuals who may be shareholders, officer's, directors, or full or part-time hourly 
or salaried employees of the establishing corporation or any of its subsidiaries. 
Participation in such a program would be entirely voluntary and would not be 
encouraged or secured by job discrimination or financial reprisal, or as a condition of 
employment by the corporation or any of its subsidiaries. It should be assumed that such 
segregated fund would make contributions to candidates and their committees, state and 
local committees of political parties, and other political committees within applicable 
contribution limits. It should also be assumed that such separate segregated fund would 
solicit contributions in a manner which is completely lawful under all applicable 
provisions of Wisconsin law. Finally, it should be assumed for purposes of this opinion 
that, if such fund has activities outside the State of Wisconsin, such fund will comply 
with and be separately subject to any applicable Federal election laws and any applicable 
election laws of any state or states other than Wisconsin. 
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First, you ask whether "(t)he corporate establishment of a segregated fund includes the right of 
corporate management to appoint and remove … the members and/or officers of such a 
segregated fund, including the treasurer."  
 
It is the Board's opinion that the right to "establish" a segregated fund implies the right to appoint 
and remove the members and/or officers thereof.  

Second, you ask whether there is any limitation on the individuals who may be solicited for 
contributions by such a fund.  

It is the Board's opinion that there is no restriction on who may be solicited except, of course, a 
corporation or association organized under ch. 185, Stats.  

Third, you ask whether there is any limitation on the amount of money which may be spent by 
a corporation in connection with the "administration" of its segregated fund.  

It is the Board's opinion that there is no limitation on the amount which may be spent by the 
corporation for administering the fund.  

Fourth, you ask for guidelines regarding the distinction between "administration" and 
"solicitation."  

The Board has expressed itself on this question and refers you to El. Bd. Op. 75-3.  

You also request that the Board clarify methods of accounting and record keeping required to 
establish compliance with the $500 solicitation requirement.  

It is the Board's opinion that while there is no statutory provision expressly requiring a corporation 
which has established a segregated fund to report or to keep records regarding expenditures for 
solicitation, such reporting and record keeping is necesaary to effectuate the purpose of the 
campaign finance law. Therefore, the Board will adopt an administrative rule to this effect and 
provide an appropriate form.  

Further, you submit that the $500 limit should be applied only to "direct cash expenditures in 
connection with written or printed materials designed to influence contributions to and explain the 
purpose of the fund and the method of contributions."  

 
It is the Board's opinion that such a restricted application would be too narrow, for as stated in El. 
Bd. Op. 75-3, "(s)olicitation of contributions would include those activities which have as their 
sole purpose and which by their nature or manner result solely in the raising of funds for the fund 
.... " Hence, the $500 limit on solicitation of contributions cannot be restricted to the activities you 
suggest but must encompass any expenditure of money which has at its sole purpose the raising of 
funds for the segregated fund. Thus, it is the Board's opinion that in your example where an 
employee of the corporation spends part of his time making representations to fellow employees 
or other individuals with respect to participation in the fund, a portion of the employee's salary 
proportionate to the time spent by him in soliciting contributions must be included in the $500 
limitation on solicitation of contributions by the corporation. However, there would be no need to 
keep track of such employee's time if the amount of time spent is negligible.  
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As for your submission that all expenditures by a corporation in connection with such matters as 
printing cards for record-keeping, complying with state registration requirements, and handling 
the actual disbursement and collection of funds should be considered administration expenses, the 
Board agrees.  
 
And regarding your submission that "general overhead expenses" in connection with the operation 
of the fund should be considered to be administration expenses, the Board also agrees.  

Fifth, you ask a number of questions with respect to registration and reporting requirements of a 
nonresident segregated fund.  

The Board has already addressed itself to these questions, and refers you to El. Bd. Ops. 74-7 
and 75-3.  

Sixth, you request the Board's opinion regarding so-called "trustee funds" and set forth the 
following facts regarding their operation:  

Under such a plan, a corporation would establish a mechanism whereby its employees may 
engage in political giving without contributing to a separ'ate segregated fund of the type 
described above. The typical contribution plan would permit employees to contribute 
directly to political candidates, committees and parties of their choice. As its involvement in 
the plan, the corporation would establish a payroll deduction program (or other mechanics 
for voluntary contributions) whereby an employee may direct that a certain amount of his 
compensation be deducted (or paid by the employee) and sent to one bank chosen by the 
corporation where the funds would be maintained on deposit in a separate account for each 
employee. When and if such employee wishes to make a political contribution out of his 
account, he would notify the bank directly, stating the name and address of the recipient of 
such contribution, and direct the bank to draw a check to the designated payee. The bank 
would then draw a check to that named payee, deducting the amount from the employee's 
account. The bank would transmit the draft directly to the candidate, committee or political 
party designated by the employee. Participation in such a program would be entirely 
voluntary, and would not be encouraged or secured by job discrimination or financial 
reprisal, or as a condition of employment by the corporation or any of its subsidiaries. 
Further, the program would be entirely confidential. Except for the employee and the bank, 
no one would have any knowledge as to the recipients of contributions made by 
participants. However, the bank, on a regular (e.g., quarterly) basis, would inform the 
corporation of the total amounts of contributions under the plan for the quarter to specific 
candidates, committee or political parties receiving them, so this information may be 
published for those participating in the plan. However, there would be no report as to the 
individuals whose contributions are included in these totals. In establishing the trustee 
account, the corporation would assume the costs incident to implementing the payroll 
deduction plan or other methods of direct contributions, plus any charges by the bank. 
These charges, if any, would cover the costs incurred by the bank in establishing and admi-
nistering the separate accounts for participants, and for postage costs and mailing checks to 
candidates, committees or political parties. In addition, the corporation would make this 
plan known to individuals who may participate and would encourage voluntary employee 
participation. 
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It is the Board's opinion that under such a plan the involvement of the corporation is not within the 
purview of §11.38 (l)(a)g., Stats., and that the plan does not come within the definition of a 
"committee" which is subject to registration and reporting requirements and than an "out-of-state 
trustee plan" would not be a "non-resident committee."  
 
However, the Board wishes to point out that any information regarding the total amounts of 
contributions under the plan to specific candidates, committees or political parties may not be used 
to coerce or intimidate participants in the plan. Also, it should be mentioned that any expenditures 
by the corporation in making the plan known and encouraging participants must be counted against 
the $500 limitation since such activities would constitute solicitation. Finally, it should also be 
noted that any transfer of funds from the bank under such a plan must be accompanied by 
information regarding the names and addresses of all contributors of said funds. 
  
Lastly, you request the Board to rule "that any corporation which acts in good faith upon the 
published formal opinion requested by this letter to be issued by the Board...will be, if the material 
facts presented by the corporation are as stated in this opinion request, exempt from civil or criminal 
prosecution."  
 
The Board refers you to § 5.05 (6), Stats.  

 


