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El. Bd. Op. 74-7 (Reaffirmed 5/5/08) 

Summary: 
 
Nonresidents designating an agent in Wisconsin are not exempted from political registration 
and reporting. Certain transactions by nonresident committees and groups are not 
reportable if they can be segregated. Section 11.07 (5), Stats., does not prevent the acceptance 
of a contribution from any unregistered individual under §11.07 (1), Stats. (Issued to 
Raymond Majerus, August 28, 1974)  

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was reaffirmed on May 5, 2008. The G.A.B. directed an annotation be added alerting the 
public that statutory changes have codified the reporting requirements for nonresident committees 
at §11.06(3), Stats. 
 
Opinion: 

You ask a number of questions regarding the reporting and registering requirements of nonresident 
committees and groups.  

First, you inquire whether nonresidents who register under §11.07 are exempted from registration 
under §11.05 and reporting under §11.06. The ruling of the board is that the answer is no. (See Wis. 
Adm. Code section GAB 1.10 (1)). Section 11.07, Stats., concerns registration for purposes of 
designating a resident agent only. It does not provide for political registration or reporting. The 
definitions of "committee" and "group" as provided in §§11.01 (3) and (9) do not exclude 
nonresidents. Such a construction would afford virtually unlimited opportunity to escape state 
reporting requirements simply by establishing an office just over the state line. The board concludes 
that such an interpretation was not intended by the legislature.  

Second, you inquire whether the phrase "all (emphasis added) contributions or disbursements 
made, and obligations incurred" in §11.06 (1), Stats., refers to transactions in the state of 
Wisconsin only. It is the opinion of the board that if transactions can be segregated as to 
origin or destination within Wisconsin, only these need be reported. It is unlikely that the 
legislature would have desired the reporting of a contribution which is received from a 
nonresident committee which is to be used outside the state, merely because the same 
committee makes contributions in Wisconsin. This information is presumably of little interest 
to Wisconsin residents and can probably be obtained by inspecting the reports required by 
other states. However, if there is no specific disposition for a contribution received from 
outside the state, and the recipient places it in an account which is used to make a 
contribution in Wisconsin, the name of the real contributor would be undisclosed unless it 
were reported. To adopt the distinction that nonresident contributions to a nonresident 
committee which are used in part to make contributions in this state need not be reported or 
itemized would work a substantial discrimination against resident committees and would 
further provide a means of avoidance of the law which could not have been intended. The 
board therefore concludes that only if a contribution is received from a nonresident and given 
to a nonresident committee, and it is specifically designated for nonresident use, it need not 
be reported. Further, a disbursement which is made outside the state by a nonresident 
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committee for the purpose of influencing an election other than a contest for national, state or 
local office or a referendum within this state need not be reported. In addition, obligations 
incurred to make contributions or disbursements which are non-reportable need not be 
reported.  

Third, you ask whether §11.07 (5), Stats., refers only to nonresident committees and groups in its 
prohibition against intentional receipt of contributions from nonresidents who are required to 
register under §11.07 (1). It is the opinion of the board that the answer is "yes." Section 11.07 (1) 
provides that only nonresident individuals who make disbursements exceeding $25 within the state 
must designate an agent. Those individuals making contributions only need not register and 
designate an agent. However, a registered individual who makes disbursements may also make 
contributions. §11.07 (5) applies to "contributions made by an unregistered nonresident in violation 
of this section." Since the making of a contribution by an unregistered nonresident individual would 
not violate §11.07 (1), Stats., even if the individual were making disbursements in violation of that 
subsection, §11.07 (5) would not preclude the acceptance of a contribution from any unregistered 
nonresident individual.  

I should mention that the board has adopted an Administrative rule (GAB 1.10) which authorizes 
certain nonresident committees to satisfy their reporting requirements differently than resident 
committees. This rule may be studied for further clarification of this question.  


