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El. Bd. Op. 74-16 (Revised 5/5/08) 

Summary: 
 
Out-of-pocket costs assumed by the host of a party held for political purposes are reportable 
if funds are raised at the party with the knowledge of the host. Such contributions may be 
made "in-kind" with the consent of a candidate's treasurer. Certain costs of fund-raising 
events, although reportable, are excludable from disbursement limitations. An item donated 
for resale is reportable and the gross proceeds of the sale need be reported after the item is 
sold. (Issued to Kate Barbash, October 31, 1974)  

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin 
Act 1 and was revised to require reporting of the gross proceeds from the sale of an item donated 
for resale. The opinion below was reaffirmed by the Government Accountability Board on May 5, 
2008 and fully incorporates the revisions directed by the G.A.B. 

Opinion: 

You inquire as to the opinion of the board concerning a number of questions relating to the 
reporting of fund-raising events and other political gatherings.  

First, you ask whether the assumption of social costs by the hosts of a party, reception or coffee 
organized for the purpose of introducing a candidate to the guests is reportable as a "contribution" 
to the candidate as defined in §11.01 (5), Stats., if no charge is made for attendance. It is the 
opinion of the board that any expense involved in the gathering at private residences which are not 
fundraisers and at which no funds are raised with the consent of the host, is not a gift of a thing of 
merchantable value for political purposes, and therefore does not, fall within the definition of 
"contribution" or "disbursement."  

Second, you inquire as to whether in the same situation, the social costs would be likewise 
reportable if there were an admission charge assessed in order to raise funds for political purposes. 
It is the opinion of the board that the answer is "yes," if funds are collected with the knowledge of 
the host. Under §11.01 (5), the purchase of food or beverages would be a gift of a thing of merchan-
table value (personalty), and should be valued at replacement cost at the time of transfer. The hiring 
of service for such an event would also fall within the definition under §11.01 (5)(g). However, the 
hosts need not value use of their house for such an event, because such use has little or no 
merchantable value. The costs of the event would be reportable as a disbursement but would be 
excludable from disbursement limitations under §11.31 (6), Stats.  

Third, you inquire as to whether an individual, with the consent of a candidate or his personal 
campaign committee, may underwrite the costs of a fund raising event, whether held in his home 
or in a place of public accommodation, and, if so, how this should be reported. It is the opinion of 
the board that an individual may underwrite such costs and that the contribution should be valued 
as an "in-kind" gift and reported as a contribution received and disbursement made.  

Sections 11.01 (5) and (6), Stats., clearly contemplate that a contribution or disbursement may 
assume a form other than cash. Sections 11.12 (1) and 11.22 (2)(a), Stats., only require that 
contributions and disbursements in support of a candidate be made through the campaign 
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treasurer of the candidate, in other words, reflected on his books. A contribution of personalty 
should be reported at its replacement cost at the time of transfer. If the event is held at a place of 
public accommodation, the cost of the facilities should be reported either at its actual cost or fair 
rental value, whichever is greater, unless it is customary for facilities to be provided at no cost to 
similar non-political gatherings. Again, the contribution should be valued as an in-kind gift and 
reported as a contribution received and disbursement made.  

Further, you inquire whether items donated for resale need be reported as contributions and 
disbursements, in addition to reporting the proceeds of the sale. It is the opinion of the board 
that the answer is "yes." Such items are of merchantable value under §11.01 (5)(a), Stats. The 
law allows a limited number of exclusions from disbursement limitations for the costs of fund 
raising events. Therefore it is possible that the gift of certain items may be excludable but there 
is no indication that it would not be reportable if the gift is made for political purposes as 
defined in §11.01 (16), Stats. However, where an "in-kind" contribution is received and listed 
as a disbursement in addition to being reported as a contribution, the gross proceeds of the sale 
need be reported as a contribution by the purchaser. The "in-kind" contribution should be 
reported at its merchantable value as determined by the donor at the time of transfer. The price 
paid by the purchaser should be reported as a contribution from the purchaser.  (See also GAB 
§1.56, Wis. Admin. Code.) 


