El. Bd. Op. 74-15 (Reaffirmed 11/11/08)

Summary:

A campaign treasurer holds the power to return residual contributions to donors, in whole or
in part, after a campaign has been completed. (Issued to Ervin C. Marquardt, September 25,
1974)

This opinion was reviewed by the Government Accountability Board pursuant to 2007 Wisconsin
Act 1 and was reaffirmed on November 11, 2008.

Opinion:

You inquire whether you as a candidate may return to yourself contributions from your campaign
fund which remain after your campaign has been completed. It is the opinion of the board that
while a candidate may not convert campaign funds for personal, non-political use, a campaign
treasurer holds the power to return a contribution at any time. Therefore, your campaign treasurer
(in this case yourself) may return unspent contributions to any contributor to the campaign up to the
amount of the contribution.

Section 11.25 (2), Stats., provides that no person or committee may make or authorize a
disbursement from moneys which are solicited for political purposes for a purpose which is
other than political, except as specifically authorized by law. Sections 11.19 and 11.22 (5), Stats.
(811.22(5), Stats., is now 8811.12(2) and 11.23(2), Stats.) specifically authorize disposition of
residual funds to a charitable organization.

Section 11.06 (2), Stats., (now 811.06(4), Stats.) provides that unless a contribution is returned or
donated within 10 days of receipt, a contribution must be reported as received and accepted.
Therefore, if the 10-day deadline passes, a contribution is deemed through the action of the law to
be accepted. (This does not prevent acceptance before the deadline.)

However, several provisions state that a treasurer may, and under some conditions must return
contributions to donors. See 8811.07 (5), 11.24 (2), 11.26 (11) and 11.38 (6). These sections apply
whether or not the contribution has been accepted. Therefore, the board concludes that it is not a
violation of §11.25 (2), Stats., to return a contribution in whole or in part at any time, because the
treasurer holds this power. Such return does not, however, absolve the treasurer of responsibility for
accepting an illegal contribution.

This transfer should not be reported as a disbursement within the meaning of 811.01 (6), Stats, but
rather a returned contribution for which §11.06 (1) requires separate reporting.

This opinion does not speak to any tax consequence which may result from such an action.



