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FAQs:  Appointment of Election Inspectors from Party Lists 
Updated November 10, 2015 

 
In response to recent questions received by the Government Accountability Board related 
to the nomination and appointment of election inspectors, Board staff has compiled the 
following questions and responses.  The FAQ’s refer to the guidance contained in the 
September 15, 2015 clerk communication regarding this topic.  If you have any questions 
or need assistance addressing specific circumstances involving the appointment process, 
please contact the G.A.B. Help Desk at (608) 261-2028, or gabhelpdesk@wi.gov.  Thank you. 
  
Q: The clerk memo dated September 15, 2015 states that the current list of election 
inspectors is subject to open records law. Is there a specific form or format in which 
the request for the list is made that will improve the probability of compliance?  
 
A: The public records law does not mandate the use of any specific form when a request 
is made.  If a municipal clerk does not comply with a request for the list of current 
election inspectors, the requestor may contact the Government Accountability Board 
office or seek compliance under the public records law. 
 
Q: Is it reasonable to expect the information of current election inspectors provided 
by clerks to be complete? Such as containing contact information and including all 
names, whether they are political party appointees or not? 
 
A: If you request the names of all current election inspectors, you should get the names of 
everyone who was appointed an inspector in December 2013 or subsequently, whether or 
not they were political appointees.  The public records law states that a public authority 
shall not provide access to information concerning the home address, email address, or 
home telephone number of an employee unless the employee authorizes release of such 
information, so it is possible the list may not contain that contact information. 
 
Q: How should political party nominees for special voting deputies and absentee 
ballot canvassers be submitted in order to have them included in the appointments? 
 
A: These lists should be separate from the list of inspectors.  Or, if one list is submitted, it 
should identify the nominees under the categories for which they are being 
nominated.  The submission process is the same.  Nominees for the board of absentee 
ballot canvassers must be qualified electors of the municipality but nominees for SVDs 
may reside in the same county.  The party whose candidate for governor or president 
prevailed at the last general election in the municipality is entitled to the extra 
canvasser.  Wis. Stat. § 7.52(1)(b).   
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Q: How will party balance for Election Day special registration deputies who also 
handle ballots and for specialized poll workers who exclusively process absent 
ballots at polling sites be handled?  
 
A: Election-day SRDs have one job, which is to register voters.  However, the SRD could 
also be appointed as an alternate inspector (provided the municipality has an ordinance 
that allows for alternates) who would take over when another inspector takes a 
break.   During that time, he or she is no longer serving as an SRD.  When the absent 
inspector returns, the alternate inspector resumes the duties of the SRD. 
 
“Specialized Poll workers” are simply election inspectors who have been assigned to a 
particular duty.  They are part of the odd number of inspectors assigned to the polling 
place.  Whenever a task is required to be conducted by more than 1 inspector, party 
imbalance must be considered.  If there are 7 polling workers (example:  4 Republicans 
and 3 Democrats) and 1 Republican and 1 Democrat process absentee ballots, 1 
Republican and 1 Democrat handle the poll lists, that leaves 2 Republicans and 1 
Democrat to issue ballots, monitor the voting equipment and register voters—tasks that 
do not require more than 1 person. 
 
Q: With nominees allowed to come from the county of residency, can the same 
person be nominated on multiple municipal lists? 
 
A: Yes, and one person can be appointed by more than one municipality.  The party 
representative submitting the list must certify on the list that they have contacted each 
nominee and that each nominee has agreed to serve as an election official.  This means 
that the nominee must agree to have their name submitted to multiple municipalities.   
 
Q: Can SVDs and absentee ballot canvassers be nominated from the county of 
residence as well? 
 
A: Nominees for a Board of Absentee Ballot Canvassers (BOABC) must be qualified 
electors of the municipality.  Special voting deputies may reside in the same county. 
 
Q: Since the political parties are allowed to add names to their original lists at any 
time, will the supplemented names to the original list of nominees be given priority 
in making assignments for the remaining vacant designated party positions, or for 
any vacant position, regardless of party affiliation? 
 
A: Whether an inspector position is considered Republican, Democratic or Unaffiliated is 
determined at the December meeting of the governing body when appointments are 
made.  If there are insufficient names on the list received on November 30th to fill the 
number of positions to which the party is entitled, the remaining positions are filled by 
unaffiliated inspectors.   
 
If there is a vacancy in a position that had been filled by a party appointee, the position is 
filled from any additional names the party may have submitted after November 30th.  A 
vacancy in a position that was filled with an unaffiliated inspector due to a lack of names 
on the original should be filled from the list of additional names submitted by the party, if 
that will maintain the partisan imbalance.  Supplemental lists submitted prior to Nov. 
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30th are treated as part of the original list of nominees.  Names submitted after that date 
are only used to fill vacancies. 
 
Q: What is the procedure when submitting additional names to a party’s original 
list? To who is the list submitted? 
 
A: To the same authority to which the original list was submitted.  See the chart posted at 
http://www.gab.wi.gov/node/3705 . The G.A.B. also advises that a copy of the list should 
be provided to the municipal clerk or Municipal Board of Election Commissioners. 
 
Q: Is there a difference in procedure when a political party supplements its list 
before vs. after the initial appointment by the municipal governing body in 
December? 
 
A: Supplemental lists submitted prior to Nov. 30th are treated as part of the original list 
of nominees.  Names submitted after that date are only used to fill vacancies. 
 
Q: If some positions remain vacant after the initial appointment by the municipal 
governing body, will the supplemented names to the political party lists receive 
priority for assignment by the clerk?  
 
If by “vacant” you mean that the governing body had insufficient names from the party 
and also had insufficient unaffiliated people to fill the positions so that there is nobody in 
the position, then the answer is “Yes.”   
 
If you mean that due to lack of names on the party list, unaffiliated inspectors were 
appointed to the positions which then became vacant, the answer is also “yes,” if it is a 
position to which the party was entitled.  The position should be filled from the names on 
the supplemental list. 
 
Q: If all the names on a political party list are to be assigned to positions, what 
impact does the designation of “first choice nominee” have on the process? 
 
A: If there are 5 positions to which a party is entitled and the party submits 10 names, the 
governing body can choose whichever 5 they wish from the list.  If first-choice nominees 
are indicated, the governing body must select those names first. 
 
Q: If there are more names on a list than “positions available” and the clerk has 
permission through an ordinance to establish different working hours for different 
officials, does the clerk have the authority to arbitrarily divide an election official 
position between all the nominees/appointees from a party list, giving each person 
“a shift” to work, sometimes for only 1 -2 hours during election day? 
 
A: The intent of the law that provides for shifts of election inspectors is intended to lessen 
the hours the inspectors must work, not to give everyone whose name was submitted a 
chance to work.  Most ordinances specify the duration and time of each shift.  If shifts are 
used, each shift should reflect the proper party imbalance if inspectors from each party 
are available. 
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Q: In the letters to the political parties and in the statutes, it states that appointment 
without regard to party affiliation may be made if not enough names were 
submitted by the political parties, but the clerk memo states “all appointments are 
made without regard to party affiliation”.  Which is correct? 
 
A: The statements were intended to be synonymous, in that an appointment made without 
regard to party affiliation may or may not result in an appointee with a party affiliation.  
The more clear phrase is that appointments to fill vacancies “may be made without regard 
to party affiliation.”  A vacancy caused by lack of names on the list submitted by 
November 30th should be filled with a name that was added later, if the party is entitled to 
the position. 
 
Q: Is there any difference in the process when nominating election officials to 
municipalities located on Native American Reservations? 
 
A: No. 
 
Q: It has been reported that some municipal clerks plan to have training sessions 
this fall, before election inspectors have been appointed to their positions. How can 
this happen? 
 
A: Municipal clerks may conduct training at any time.  The current inspectors’ terms 
don’t end until December 31st.  However, the governing body or clerk cannot use non-
attendance at a training held before appointment as a reason to not appoint a political 
party nominee. 
 
Q: With inspectors being nominated from the county of residence, is there 
reciprocity in training between municipalities? 
 
A: A municipal clerk can choose to accept training attended by an inspector while serving 
in another municipality. 
 
Q:  May a municipality require election inspector nominees and applicants to 
complete an application and pass a background check? 
 
A:  Yes, election inspectors are considered employees of the municipality and the 
municipality may request information necessary to employ the individual, confirm that 
the individual is qualified to serve as an election inspector, and determine the best polling 
place assignment and responsibilities.   
 
In addition to the qualifications described in Wis. Stat. s. 7.30(2), an individual may not 
serve as an election inspector if he or she has been convicted of a felony unless a pardon 
has been issued, even if the criminal sentence and supervision have been completed.  In 
addition, Wisconsin employment law permits employers to consider arrest and conviction 
records in hiring decisions if the circumstances of a pending criminal charge or of a 
conviction for a felony, misdemeanor or other offense substantially relate to the 
circumstances of the particular job.   
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If an application is used, it may also request basic information about the individual’s 
experience with elections and skills such as speaking a second language.  These inquiries 
may not be relevant to whether the individual is appointed as an inspector, but may be 
helpful in identifying candidates for chief inspector positions or other responsibilities.  
However, the application process should not be unnecessarily rigorous or complicated so 
as to discourage qualified individuals from applying to be election inspectors or to avoid 
the appointment of qualified individuals who are nominated by the political parties. 
 
Because of deadlines related to the inspector nomination and appointment process, it may 
not be possible to obtain and review completed applications for all nominees before the 
governing body makes its appointments.  The clerk may either advise the governing body 
of any nominee whose application or background check requires nonappointment, or the 
governing body may make its appointments contingent upon successful completion of 
any required application and background check. 
 
Q: What is the procedure for addressing problems that may arise during this 
process? 
 
A: Document any problems encountered and contact the G.A.B. Help Desk at (608) 261-
2028 or GABHelpDesk@wi.gov. 
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