Motion as amended:

Resolved, that the Board interprets Wis. Stat. §13.625(1) as amended by Act 153 to permit a
lobbyist to furnish a campaign contribution to a candidate for any office at any time except that a
lobbyist may make a personal contribution to a partisan elected state official running for any
office or to a candidate for partisan elective state office only between the first day authorized by
law for the circulation of nomination papers and the date of the election in the year of the
candidate’s election.
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May 20, 2014

Judge Thomas Barland, Chair
Government Accountability Board

212 East Washington Ave., Third Floor
Madison, W1 53707

The Honorable Thomas Barland and Honorable Members of the Government Accountability Board:

As the leaders of our respective caucuses, we respectfully request that you reconsider the interpretation
proposed by GAB staff regarding 2013 Wis. Act 153. [See Memorandum for May 21-22, 2014 Board
Meeting; Subject: Proper Interpretation of 2013 Wis. Act 153]. It is our opinion, and that of the attorneys
with the nonpartisan Wisconsin Legislative Council, that the text of §13.625 is clear on its face.

As you will see in the Legislative Council memo, the plain language of §13.625 allows a lobbyist to
“make” most campaign contributions at any time, except that a lobbyist may only “personally make”
contributions to candidates for partisan state officials during specified time periods.

We believe that this is the only logical interpretation of the statute, and fear that other interpretations
could lead to confusion, inadvertent non-compliance, and costly litigation against the state. It is our

position, based on a plain language analysis of the statute, that §13.625 speaks for itself and we... .- .
respectfully request that you interpret the statute as it is written. :

Please see the enclosed memo from Legislative Council for a more detailed legal analysis.

Sincerely,

’ E:;CFI“ .7 l'ﬁbic‘,<f
/f{, .%obin J. Vos Sen. Scott Fitzgerald yd
Agsembly Speaker Senate Majority Leader

Enclosures (2)
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May 19, 2014

VIA HAND DELIVERY HAND DELIVERED

Government Accountability Board
212 East Washington Ave., Third Floor
Madison, WI 53703

Lobbyists and Campaign Contributions
Dear Board Members:

On behalf of the Association of Wisconsin Lobbyists (“AWL”), we urge you to reexamine the
Government Accountability Board’s broad interpretation of the restrictions under Wis. Stat. § §
13.625(1) and (3) and what it means to “furnish” a campaign contribution. AWL has long objected to
the G.A.B’s interpretation of this statute. And, with the recent passage of 2013 Wisconsin Act 153, the.
problems presented by the G.A.B.’s erroneous interpretation have become even more apparent.

“Anything of Pecuniary Value” and Campaign Contributions

Under state law, a lobbyist may not “furnish” any‘chmg of pecuniary value to certain public officials and
such items may not be “solicited” from these officials.! Campaign contributions, however, are then
excluded as an item of value — but with campaign contributions from a lobbyist to certam candidates for
partisan elective state office subject to a limitation on when they can personally be made.? Accordingly,
the time limitation only applies to when a lobbyist may personally make a contribution with his or her
own funds.

The G.A.B’s interpretation of the statute is somewhat different. Under its read of the statute, the G.A.B.
has historically stated that campaign contributions are not excluded outright as something of pecuniary
value. Instead, the G.A.B. has taken the position that campaign contributions always remain something

' Wis. Stat. §§ 13.625(1) and (3).

2 Campaign contributions are excluded as something of pecuniary value in Wis. Stat. § 13.625(1)(b)3. but subject then to the
further restriction on the timing of lobbyist campaign contributions in paragraph (c).

A lobbyist may personally make a contribution to a partisan elective state official only during the “contribution window”
generally, between April 15 and the date of the November general election in the year of the candidate’s election. In the case
of legislative candidates, this statutory “window” for campaign contributions by lobbyists does not begin until the legislature
has concluded its final floor period and is not in special or extraordinary session. Wis. Stat. § 13.625(1)(c).

. OFFICES IN MILWAUKEE, MADISON, WAUKESHA, GREEN BAY AND APPLETON, WISCONSIN AND WASHINGTON, D.C.
GODFREY & KAHN, S.C. IS A MEMBER OF TERRALEX? A WORLDWIDE NETWORK OF INDEPENDENT LAW FIRMS.
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of value and accordingly cannot be “furnished” by a lobbyist unless the timing exception in Wis. Stat. §
13.625(1)(c) applies.

As a result of its interpretation, the G.A.B. has stated in its guidance that:

e alobbyist and a candidate may not discuss any campaign contributions or fundraising events;
and, )

e alobbyist may not deliver contributions from other nonlobbyist individuals, PACs or conduits
unless the “contribution window” is open during the time period before an election and, for
legislative candidates, the state legislature is not in session.

AWL disagrees with the G.A.B’s broad interpretation of “furnish” and believes that the statute only
restricts a lobbyist from personally making a campaign contribution outside the contribution window.
At all other times, a lobbyist should be allowed to discuss campaign contributions and deliver
contributions from other nonlobbyist individuals, PACs and conduits.

Discrimination Against Small Organizations and Lobbyists

The G.A.B.’s interpretation of Wis. Stat. § 13.625(1) and “furnish” directly discriminates against small

organizations that do not have the staff, members or resources to have multiple individuals interact with
candidates for partisan elective state office. While the G.A.B. has suggested that a candidate may ask a
lobbyist for a nonlobbyist contact, that person practically may not exist in a small organization.

In a large organization, a candidate can still communicate with nonlobbyists about campaign
contributions. In a small organization, however, there often is one individual whose position as
executive director also requires he or she to act as the organization’s lobbyist, political director and .
membership coordinator. In these situations, there is not a nonlobbyist employee for the candidate to
contact and the organization depends on this single individual to coordinate and make recommendations
on otherwise lawful campaign contributions. 4 ‘

Under 2013 Wisconsin Act 153, the G.A.B’s position on lobbyists and campaign contributions will
result in lobbyists and many organizations being prohibited from any participation in fundraising
activities related to the 2014 elections. Such an absolute result raises serious constitutional concerns
about the extent that the G.A.B is interfering with a lobbyist’s First Amendment rights.*

Conclusion

AWL requests that the G.A.B. reexamine its broad interpretation of Wis. Stat. § 13.625(1) and “furnish.”
Alternatively, as we requested in 2008, the G.A.B. should at least promulgate administrative rules on the
solicitation and furnishing of campaign contributions rather than implement its interpretation through

% See 2007 Wis Eth Bd 06, 7.

1 See Barker v. Ethics Board, 841 F. Supp. 255 (W.D. Wis. 1993); Katzman v. Ethics Board, 596 N.W. 2d 861, 228‘Wis.2d
282 (Wis. App. 1999). '



~ Government Accountability Board
- May 19, 2014
Page 3

informal guidelines. A need for rulemaking has become even more important since the passage of 2011
Wisconsin Act 21 and the requirements that it places on state agencies.

GODFREY & KAHN,' S.C.

Mike B. Wittenwyler

Jodi Jensen
11485367.1



